Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

last van verlatingsangst en jaloezie...

[Gesteld op: 18-06-2009]

Toelichting:
Op een zaterdagavond was ik met vriendinnen op stap en mijn vriend(waar ik al 6 jaar mee samen ben) met zijn vrienden. Opeens besloop me het gevoel, wat gebeurt er allemaal tijdens het stappen van mijn vriend? Zijn er veel meiden, hoe zien die eruit, flirten ze met mijn vriend en ook de vraag wat doet hij? Waar het gevoel vandaan kwam is voor mij nog steeds onduidelijk...ik was de controle kwijt, opeens, zomaar.
Een paar weken later ging hij weer op stap. Mijn standaard vraag (wat w.s. irritant is voor mijn vriend) is ben je nog versiert? Hij deed er een beetje vaag over zo van tsja mwa. Ik wilde gelijk alles weten. Er was een meisje/dame naar hem toe gekomen die hem wel aantrekkelijk vond. Hij heeft haar duidelijk gemaakt dat ie al heel lang een vriendin heeft en toen ze zijn nummer wilde hebben heeft hij deze niet gegeven. Maar toch was ik van slag, zenuwachtig, bang, jaloers.
Dat gevoel nam de overhand dus ik besloot hem later te vertellen over mijn onzekerheid. Eigenlijk begreep hij het niet zo, want ik moet volgens hem weten dat hij van me houdt en nooit zoiets zou doen. Al is het de mooiste vrouw ter wereld, hij wil bij mij zijn, voor altijd.
Ondanks deze woorden blijf ik onzeker, ik wil constant de aandacht van hem, ook sexueel zoek ik bevestiging en als hij zegt dat hij geen zin heeft word ik heel onzeker.
Ik voel me zo rot tegenover hem, ik wil hem geen pijn doen, ik wil dat hij zich vrij kan voelen in zijn relatie en niet elk moment van de dag met mij bezig moeten zijn. Daar heb ik zelf altijd op gehamerd tegenover hem. Want hij kon soms best claimerig zijn. Tegenwoordig heeft hij een nieuwe hobby waar veel tijd in gaat zitten en het groepje vrienden waar hij me omgaat zijn ook belangrijk voor hem. Daardoor gaat hij wel meer stappen en wordt er tijdens het stappen ook aardig wat gedronken. Ik heb het zelf altijd druk gehad, mijn vriendinnen waren belangrijk en ook ik heb een hobby waar veel tijd in gaat zitten. Maar nu heb ik het wat rustiger en hij druk, en lijken de rollen omgedraaid. Ik heb de behoefte hem veel te zien en te bellen/sms en. En hij heeft gewoon veel aan zijn hoofd.
Opeens valt alles me op, en ga ik dingen zien of misschien wel zoeken die er niet zijn. Opeens mis ik de smsjes met dat hij me mist en heel veel van me houdt voor altijd. Hoe frequent hij die eerder stuurde ben ik vergeten, misschien gebeurde dit ook wel maar 1x per week, of de ene keer meer dan de andere.
Ik ben constant met hem bezig....wat nu??
Antwoord:
Hoi,

Verlatingsangst kan je hele leven beheersen, maar allereerst vraag ik me af of je wel verlatingsangst hebt. Ik adviseer je om deze pagina's eens te lezen en te kijken of je je erin herkent:

http://www.ikhadjelief.nl/articles.php?article_id=1

http://www.ikhadjelief.nl/articles.php?article_id=4


Het is belangrijk om voor jezelf uit te vinden wat de eerste aanleiding is geweest om zo bang te zijn. Hoe is dit ontstaan? Heb je er bij andere mensen ook last van of alleen ten opzichte van je relatie met je vriend? Heb je eerder relaties gehad en zo ja, had je er toen ook last van? Ga dat eens voor jezelf opschrijven. Zo uitgebreid mogelijk.
Het helpt ook om op het moment dat je de angstige gevoelens hebt ze op te schrijven in een dagboek. Graaf zo diep mogelijk door. Omschrijf alle emoties en angsten en alle gedachten die er maar in je opkomen. Lees het verhaal daarna terug en vraag je af: is het waar? Waarop is het gebaseerd? Op feiten of op irrationele angsten die nergens op zijn gebaseerd? Heb je ooit iets meegemaakt wat je ook zo angstig maakte. Schrijf vervolgens op dat je jezelf begrijpt, dat ieder mens gevoelens heeft die soms niet logisch zijn maar dat de angsten die je hebt t.o.v. je vriend niet waar zijn, herhaal dit ook in je hoofd: het is niet waar!
Heb je een goede vriend/vriendin waarmee je kunt praten? Ik hoop het voor jou, praat dan ook met hem/haar. Spreek af dat je altijd mag bellen als de angst weer in je opkomt. Er op zo'n moment over praten smoort de angst vaak in de kiem. Het vergt wel wat lef om dit van een vriendin of een vriend (dus niet je partner) te vragen, maar als je echt van je angst af wilt zal het je lukken. Blijf er dus niet alleen mee. Want in je eigen cirkeltje blijven ronddraaien blaast de boel alleen maar meer op, maakt het erger.

Tot slot wil ik je dit boek aanraden: Leven in je leven. Leer de valkuilen in je leven kennen Je kunt via deze link meer lezen en het eventueel bestellen:

http://www.bol.com/nl/p/boeken/leven-in-je-leven/666840730/index.html;jsessionid=0C3D0F9 5A2AE6B0740233F02DA336C3A.ps53#product_description


Veel huiswerk voor jou dus, want jij bent de enige persoon in je leven die dit kan oplossen! Vertrouw op jezelf. Je kunt het! Maar het vraagt behoorlijk wat werken aan jezelf. Dat kan niemand voor jou doen, alleen jijzelf.

Mocht je er alleen niet uitkomen is het een goed idee om een afspraak met de huisarts te maken en je door te laten verwijzen naar een psycholoog, maar ik zou het eerst zelf proberen op te lossen. Ik wens je heel veel succes!

Vriendelijke groet,
Anja

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan last van verlatingsangst en jaloezie...:

ik wil graag thuis kappen maar hoeveel mag ik bijv
      [Gesteld in Thuiswerk]
2010-01-06 20:42:39
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
naheffing btw damesdeel
      [Gesteld in Prostitutie]
2008-04-30 15:06:06
wij hebben overlast hangjongeren,wat te doen
      [Gesteld in Geluidsoverlast]
2010-06-25 16:36:27
Inkomen uit Engeland.
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2012-08-17 21:40:01

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+