Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Natuurgeneeskunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Natuurgeneeskunde en krijg online een antwoord van de specialist in Natuurgeneeskunde

Zelf een vraag over Natuurgeneeskunde? Klik hier.
Meer vragen over Natuurgeneeskunde.
De huidige beheerder van de rubriek Natuurgeneeskunde:
Naam: Rachel Fontaine
Bedrijf: Praktijk fontaine
Reactiesnelheid: 40 uur
Waardering: 8.2 (van max. 10)
Meer informatie over Rachel Fontaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NatuurgeneeskundeVragen over Natuurgeneeskunde via RSS. Klik hier.
RSS over Natuurgeneeskunde op jouw website?Vragen over Natuurgeneeskunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NatuurgeneeskundeVragen over Natuurgeneeskunde via E-mail. Klik hier.

wilt u mij helpen met deze vragen

[Gesteld op: 17-06-2009]

Toelichting:
Reumatische artritis.

Voor mijn opleiding als apothekersassistente moet ik voor een opdracht opzoek naar de volgende vragen. Wilt u mij hierbij helpen of mij doorverwijzen naar iemand die deze vragen kan beantwoorden. Alvast super bedankt voor de medewerking!

1. Wat is het verschil tussen homeopathie en fytotherapie?

2. Welke middelen kunnen er gebruikt worden bij reumatische artritis;
Fytotherapie:
Homeopathie:
Voedingssupplementen:

3. Waarom juist deze middelen en wat is de beste therapie?

4. Is er informatie bekend over
 de werkzaamheid/betrouwbaarheid
 veiligheid/bijwerkingen/interacties

5. welke naslagwerken gebruikt een natuurgeneeskundige hiervoor en is er wetenschappelijke informatie te vinden bijvoorbeeld via internet?
Antwoord:
Dit zijn wel heel veel vragen voor mij, ik zal daarom maar een deel beantwoorden, maar dan wel zo goed mogelijk.

Antwoord op vraag 1, verschil fytotherapie en homeopathie:

Zowel bij fytotherapie als bij homeopathie worden kruiden gebruikt als basis voor het middel. Bij homeopathie worden er ook nog andere stoffen gebruikt als basis, zoals mineraalzouten, maar ook giftige stoffen zoals slangengif.
Het grootste verschil tussen homeopathie en fytotherapie is echter de verdunning en de methode met schudden, die wordt toegepast in de homeopathie. Dit wordt potentiëren genoemd. Bij de huidige fytotherapie wordt steeds meer gestreefd naar het gebruik van extracten, gestandaardiseerde en krachtig werkende middelen.

Bij fytotherapie is de aanpak gericht op het 'compenseren' van zwaktes, tekorten aanvullen. In dit opzicht lijkt fytotherapie meer op de gangbare geneeskunde dan homeopathie. Het verschil met de reguliere middelen zit hem in het feit dat in fytotherapie natuurlijke middelen worden gebruikt. Ook zal een fytotherapeut zich vaak richten op het ondersteunen van organen die de klacht hebben veroorzaakt, bijvoorbeeld bij huidklachten schiet vaak de nierfunctie tekort (en/ of de lever) en wordt vooral de nier (en/ of de lever) ondersteund.

Bij homeopathie zoekt men juist een middel wat dezelfde klacht veroorzaakt (het gelijke met het gelijkende genezen). In feite streeft men er in de homeopathie naar, de klacht met zo'n subtiele prikkel 'te activeren' dat het lichaam zich gaat verweren tegen die prikkel. Dat verweer moet het lichaam helpen de richting te vinden naar een betere balans.

2 en 3. Reumatische artritis middelen
Fytotherapie: Boswellia serrata is een kruid dat een ontstekingsremmende werking heeft en bij aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals reuma, effectief is. Het remt het enzym 5-Lipoxygenase dat ontstekingsbevorderend werkt.
Curcuma (geelwortel) is ook een ontstekingsremmend kruid, wat ook veel wordt gebruikt voor ontstekingsprocessen in de darmen. Omdat reumatische artritis een auto-immuunaandoening is, is het ondersteunen van de darmen essentieel. In de darmen zetel circa 70% van het immuunsysteem. Een goede balans tussen de Thymushelpercellen type 1 en type 2 is belangrijk bij auto-immuunaandoeningen.
Silymarin (mariadistel) is tenslotte ook een veelgebruikt kruid bij aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het remt ook de bovengenoemde ontstekingsbevorderende processen. Het is ook een middel wat de lever ondersteunt. De lever moet alle afvalstoffen in het lichaam verwerken en zorgen dat ze afgevoerd kunnen worden. Een overmaat aan afvalstoffen bevordert het ontstaan van ontstekingen.

Homeopathie: Het is weinig verstandig om bij homeopathie een aantal middelen te noemen die effectief kunnen zijn bij de behandeling van reumatische artritis. De hoeveelheid middelen die bij deze (en andere) ziektes wordt gebruikt is zeer groot, omdat homeopaten een breed beeld van symptomen beoordelen om het juiste middel te vinden bij die persoon. Het enige wat mogelijk wel zinvol is, is om een aantal complexmiddelen te noemen, die wel redelijk breed toepasbaar zijn. Deze zijn echter zo laag gepotentieerd (geschud en verdund) dat 'klassiek homeopaten'  het dichter bij fytotherapie vinden liggen dan bij homeopathie.
Traumeel is een ontstekingsremmend middel, wat de balans tussen de bovengenoemde thymushelpercellen bevordert, omdat het de regulerende thymushelpercellen ondersteunt (ook wel Th3 genoemd). Het bevat de homeopathische middelen Arnica, Calendula, Millefolium, Mercurius sol., Chamomilla, Symphytum, Bellis perennis en Hypericum.
Zeel is een pijnstillend middel, wat niet zozeer genezend werkt, maar een goed alternatief is voor reguliere pijnstillers, omdat die laatste groep de darm- en maagslijmvliezen aan kan tasten. Die darmslijmvliezen zijn echter weer essentieel om een goede balans te houden tussen de Thymus helpercellen, die het immuunsysteem moeten ondersteunen. Bij een auto-immuunaandoening als reumatische artritis is het immuunsysteem totaal ontregeld. Zeel bevat de homeopathische middelen: Rhus tox, ook Arnica, Dulcamara, Sanguinaria en Sulphur.

Voedingssupplementen:
Omega 3 vetzuren (EPA) uit vis is mijns inziens het  belangrijkste ontstekingsremmende voedingssuplement. Het vormt de basis van ontstekingsremmende prostaglandines, ook wel eicosanoïden genoemd. Bovengenoemde kruiden Boswellia en Silymarin spelen ook een rol in dezelfde processen (zij remmen het ontstaan van ontsteking bevorderende prostaglandines).
Vitamine A, C, B3, B6, en de mineralen magnesium en zink zijn nodig bij de vorming van bovengenoemde ontstekingsremmende prostaglandines. Dus ook dat kunnen zinvolle voedingsupplementen zijn.
Darmfloramiddelen worden ook wel geadviseerd, maar ik vind het belangrijker te onderzoeken of er iets specifiek mis is in de darmen, waardoor het immuunsysteem zo ontregeld is dat er een auto-immuun aandoening ontstaat. Er kunnen bijvoorbeeld parasieten, schimmels, candida, overgevoeligheid voor gluten of lactose etc. aanwezig zijn. Het is zinvoller die problemen aan te pakken, als dat mogelijk is, dan structureel darmfloramiddelen te gaan gebruiken.

Ik denk dat ik hiermee een stevige bijdrage heb geleverd aan het materiaal voor uw werkstuk en ik denk dat u zelf kunt zoeken naar andere informatie, die grotendeels te vinden zal zijn op internet. Over werkzaamheid en betrouwbaarheid zijn overigens eindeloze discussies gevoerd en nog te voeren. Let vooral op wie een onderzoek heeft betaald. Wie betaald, die bepaalt. Als er uitslagen zijn die de betalende partij niet bevallen, dan wordt het onderzoek niet gepubliceerd of alleen zeer selectieve onderdelen worden gepresenteerd. Ook worden talloze onderzoeken naar de veiligheid en werkzaamheid van natuurlijke middelen genegeerd, ontkend, zwart gemaakt en worden er eisen gesteld die strijdig zijn met de essentie van de methode (bijvoorbeeld homeopathie). Ik heb mijn vertrouwen in 'objectieve wetenschap' daardoor grotendeels verloren.
Desalniettemin gebruik ik graag en veelvuldig uitslagen van onderzoeken, om nieuwe kennis op te doen en te checken of ik 'verantwoord' bezig ben in mijn praktijk. Ik gebruik echter ook methoden die absoluut niet wetenschappelijk onderbouwd zijn, maar desalniettemin door mij en mijn patiënten als zeer waardevol worden ervaren.
Gezondheid wordt beïnvloed door zoveel factoren dat 'simpel' wetenschappelijk denken mijns inziens schromelijk tekort schiet.

Nogmaals veel succes met uw werkstuk en uw toekomstige werk,

met vriendelijke groet, Margreet Chardon
 
Reactie vraagsteller:
Super, bedankt voor de antwoorden!!
 
Antwoord Beheerder:
graag gedaan.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan wilt u mij helpen met deze vragen:

Hoe kom ik over me ex heen.
      [Gesteld in Relaties]
2008-10-14 21:20:28
ik zoek een baan in de prostitutie.
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-11-18 17:52:40
hoe kom ik uit me 2de leven (prositutie)
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-05-10 22:05:25
Hoe regel ik zoiets, wel .. hoe.. waar..wie..hoeve
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-05-12 00:07:18
IK twijfel of dit hem is
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2010-08-22 18:51:11

Gemiddelde score Natuurgeneeskunde: 8.2 (34x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+