Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Paramedisch » Fysiotherapie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Fysiotherapie en krijg online een antwoord van de specialist in Fysiotherapie

Zelf een vraag over Fysiotherapie? Klik hier.
Meer vragen over Fysiotherapie.
De huidige beheerder van de rubriek Fysiotherapie:
Naam: Vincent wijburg
Bedrijf: Fysiotherapie en orthopedische manuele therapie
Reactiesnelheid: 15 uur
Waardering: 7.9 (van max. 10)
Meer informatie over Vincent wijburg vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over FysiotherapieVragen over Fysiotherapie via RSS. Klik hier.
RSS over Fysiotherapie op jouw website?Vragen over Fysiotherapie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FysiotherapieVragen over Fysiotherapie via E-mail. Klik hier.

pijn staartbotje na bevalling

[Gesteld op: 13-06-2009]

Toelichting:
Ik ben nu 11 maandengeleden bevallen van mijn 2e kind. In de zwangerschap vanaf het begin veel last gehad van pijn in mijn SI gewrichten, later ook van mijn bekkenbodem. Ik ben een paar weken voor de bevalling begonnen met fysiotherapie (gespecialiseerd in bekkenbodemklachten). Zij zei eerst dat het na een paar keer een stuk beter zou gaan, daarna dat het na de bevalling wel over zou gaan. Steeds sloot zij het contact af en moest ik haar weer bellen omdat het niet ging. Na de bevalling verwachtte ik dat het zoals bij mijn eerste snel over zou zijn. Ik was echter de eerste tijd nauwelijks mobiel. Toen veel fysio thuis gehad. De ergste SI pijn trok weg, maar toen had ik enorm pijn aan mijn staartbotje. Uiteindelijk bleek massage het beste te werken. De pijn nam dan eerst een paar dagen toe, om dan sterk te verminderen. Een half jaar geleden ging het even erg goed en toen wilde ik ook de afspraken stoppen. Ik moest terugkomen als het niet ging. Echter al snel weer veel last, bij zitten, heel sterk bij fietsen en ook bij tillen. Mijn bekkenbodemspieren gaan dan ook weer samentrekken. Het gaat in periodes, en als ik veel pijn heb dan heb ik continue pijn, ook bij liggen, die bij bovengenoemde activiteiten toeneemt. Van mijn SIgewrichten heb ik alleen rond de menstruatie last, dan knakt het aan 1 kant ook hoorbaar.
De fysiotherapeut zei mij de laatste keer dat het een jaar na de bevalling wel over zou zijn. Het ziet er dus niet naar uit dat dat gaat lukken. Nu is mijn vraag of het verstandig is om weer naar haar toe te gaan of liever naar een orthopeed.
Antwoord:

Geachte vragensteller,

Hartelijk dank voor uw vraag. Veel vrouwen hebben tijdens en of na de bevalling last van het bekken. Uw fysiotherapeut heeft gelijk bijna alle vrouwen een jaar na de bevalling weer (voor een groot deel) klachtenvrij zijn. Helaas betekent dit ook dat er ook vrouwen zijn die langer klachten blijven houden en in een heel enkel geval ook altijd restklachten blijven houden. Gelukkig is er met een goede behandeling de klachten duidelijk te verminderen.

 

Het bekken is de basis waar de wervelkolom op rust. Het bestaat uit 3 botten; het heiligbeen en de twee bekkenbotten of darmbeenderen. Deze 3 bekkenbotten zijn aan de achterkant met elkaar verbonden door de sacro-iliacale gewrichten (SI gewrichten) en aan de voorkant met het schaambeen. Deze gewrichten zijn een veelvoorkomende bron van pijnklachten.

Het SI-gewricht kan geblokkeerd zijn waardoor het niet goed beweegt. Dit kan de onderliggende oorzaak zijn van een bekkenscheefstand zijn. Als gevolg hiervan kunnen zijwaartse krachten op de rest van de wervelkolom ontstaan. Dit kan weer leiden tot problemen in de onderrug, maar ook resulteren in klachten in de bovenrug en nek.

Pijn vanuit de SI-gewrichten kan lokale bilpijn geven, maar ook pijn ter hoogte van de broekriem, liespijn, pijn ter hoogte van het schaambeen of beenpijn.

De klachten worden vaak verergerd door opstaan vanuit zit, lang zitten of staan, bukken of tillen. Bewegen en m.n. wandelen/lopen en fietsen geeft meestal vermindering van de klachten.

Het SI-gewricht kan te beweeglijk worden (hypermobiliteit). Dit kan voorkomen na een zwangerschap en kan een bekkeninstabiliteit tot gevolg hebben.

Bekkeninstabiliteit is een situatie waarbij de bekkengewrichten (lees SI-gewrichten) onvoldoende steun krijgen van de omringende bandenstructuren. Dit kan het gevolg zijn van een zwangerschap of een (zware-) val. Indien de spieren rondom het bekken en de heupen deze overmatige “speling” in de bekkengewrichten niet op kunnen vangen kunnen er klachten optreden. De klachten uiten zich vaak rondom het schaambeen en rond de bilstreek. Dagelijkse activiteiten zoals stofzuigen, wandelen en staan kunnen dan ineens pijnlijk worden.

In de meeste gevallen kan een orthopeed niet zo veel doen aan bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap, omdat het toch eerder een functioneel probleem is dan een structureel probleem. Terug gaan naar dezelfde fysiotherapeut lijkt mij ook niet zo zinvol. Ik zou u adviseren om naar een andere fysiotherapeut te gaan (iemand die gespecialiseerd is in bekkenklachten) of een chiropractor of osteopaat.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

Chiropractor

www.kliniekatlas.nl.

 
Reactie vraagsteller:
Beste mevrouw Zegelaar,

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik ben blij om te horen dat fysiotherapie toch nog wel kan helpen. Ik vroeg me wel af waarom u mij adviseert een andere fysiotherapeut te zoeken. Mijn eerdere therapeut was gespecialiseerd in bekkenklachten en met massage namen de klachten wel tijdelijk af. Wat zou een andere fysiotherapeut anders doen?
Ook vroeg ik me af wat een chiropracter of osteopaat anders zou doen, wat zou ik kunnen verwachten?

Met vriendelijke groet,
M.
 
Antwoord Beheerder:
Beste M,

Mijn excuus voor de late reactie.

Wanneer je na een aantal behandelingen geen duidelijke verbetering merkt kan het verstandig zijn om er eens iemand anders erna te laten kijken. Een andere benadering of andere behandelingstechnieken kunnen een beter resultaat geven. Tijdens je opleiding leer je de basisvaardigheden, en dat geldt ook voor specialisatie cursussen. Maar een fysiotherapeut is nooit uitgeleerd. En door (verplichte jaarlijkse) bij en nascholing leer je steeds bij. Maar niet iedereen volgt altijd dezelfde bijscholing. Vandaar dat je toch sterke verschillen kan zien tussen twee bekken fysiotherapeuten, of twee chiropractoren of twee osteopaten.

Een chiropractor en osteopaat zijn echt wat anders dan een fysiotherapeut. Een chiropractor heeft een 5 jarige universitaire opleiding gevolgd aanvullend met een stage jaar in Nederland. Een chiropractor benaderd het probleem nooit locaal maar heeft een holistische benadering. Tijdens het eerste bezoek gaat u samen met de chiropractor bespreken hoe het er met u gezondheid en mogelijke klachten voorstaat (anamnese of vraaggesprek). Hierna zal de chiropractor overgaan tot een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Centraal hierin staat uiteraard uw mogelijke klacht, maar tevens wordt de samenhang met andere lichaamsdelen onder de loep genomen. Bij dit onderzoek moet u denken aan neurologisch, orthopedisch en chiropractisch onderzoek. Er kunnen een aantal specifieke neurologische testen gedaan worden.

De chiropractor behandelt de klacht altijd heel specifiek, daarbij kan gebruik gemaakt worden van hele subtiele manipulatieve technieken (niet te verwarren met het algemeen ôkrakenö van de fysio- of manueel-therapeut) maar daarnaast maakt de chiropractor ook gebruik van hele andere soms hele zachte behandeltechnieken. En wordt er vaak gebruik gemaakt van speciale chiropractische behandeltafels en behandel hulpmiddelen. De behandeling wordt altijd toegespitst op de patiŰnt en de klacht.

In mijn kliniek voor chiropractie behandel ik dagelijks vrouwen die klachten hebben tijdens en of na de zwangerschap. Wanneer ik na een aantal sessies merk dat chiropractie toch niet de oplossing kan bieden dan adviseer ik mijn patiŰnten altijd om naar iemand anders te gaan.

Met vriendelijke groet,

Marieke Zegelaar, DC
chiropractor
www.kliniekatlas.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan pijn staartbotje na bevalling:

Chronische spanningshoofdpijn
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-03-23 18:13:10
is hoofdpijn / migraine ook te behandelen met chiropractie
      [Gesteld in Chiropractie]
2007-01-10 00:04:23
Pijn onder in de rug/Tintelingen benen
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-01-05 14:08:41
Amitriptyline voor het slapen gaan
      [Gesteld in Geneeskunde]
2009-08-20 13:09:52
Vraaag over hoofdpijn
      [Gesteld in Kanker]
2010-09-27 15:19:56

Gemiddelde score Fysiotherapie: 7.9 (200x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258146
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+