Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Arbeidsrecht Advocaat » Ontslagrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ontslagrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Ontslagrecht

Zelf een vraag over Ontslagrecht? Klik hier.
Meer vragen over Ontslagrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Ontslagrecht:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over OntslagrechtVragen over Ontslagrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Ontslagrecht op jouw website?Vragen over Ontslagrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over OntslagrechtVragen over Ontslagrecht via E-mail. Klik hier.

Verplicht vakantiedagen uitlaten betalen

[Gesteld op: 12-06-2009]

Toelichting:
Mijn contract wordt niet verlengt, vanwege de crisis. Ze zeggen dat er geen geld voor is. Nu heb ik nog 12,7 vakantie dagen staan, maar mag deze van mijn werkgever niet opnemen omdat hij mij nodig heeft. Ik moet ze volgends hem uitlaten betalen. Want het hoofd moet mijn vakantie aanvraag goed keuren, aangezien ze me niet kunnen missen doen ze dit niet.
Kan dit zomaar? Ik heb geprobeerd te overleggen maar er valt niet te onderhandelen. de enige mogelijkheid was dat ik 4 dagen vrij nam dan 6 dagen werkte dan 2 vakantie dagen opnam en dan nog 6 dagen werkte voordat mijn uitdienst treding plaats vind.
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Meestal gaat e.e.a.  in goed overleg, maar uiteindelijk is de keuze aan u.

Een soortgelijke casus werd in 2007 voorgelegd aan de kantonrechter te Rotterdam:
Werkgever wil na opzegging dat de werknemer voor de resterende duur van het dienstverband de nog openstaande vakantiedagen opneemt, terwijl de werknemer gedurende de opzegtermijn door wenst te werken en zijn vakantiedagen bij de eindafrekening uitbetaald wil krijgen. Kan de werkgever de werknemer dan verplichten vakantiedagen op te nemen omdat dit voor de werkgever goedkoper of gunstiger is?
In februari 2007 heeft deze werknemer vergoeding van de niet-genoten vakantiedagen gevorderd, omdat werkgever hem eenzijdig en tegen zijn wil in vakantie had opgelegd.

Als partijen geen bijzondere regeling over het opnemen van vakantiedagen hebben opgenomen in de arbeidsovereenkomst of bijvoorbeeld CAO, dan geldt in principe de wettelijke regeling. Deze bepaalt dat de werkgever de tijdstippen van aanvang en einde vakantie vaststelt overeenkomstig de wensen van de werknemer, tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten. Het keuzemoment ligt dus bij de werknemer.

De wet verbiedt de werkgever niet met zoveel woorden om de werknemer te verplichten vakantiedagen op te nemen, maar volgens de kantonrechter kan dit wel uit het systeem van de wettelijke regeling worden afgeleid. Deze wettelijke regeling neemt namelijk als uitgangspunt dat de werknemer bepaalt of, wanneer en hoe lang vakantie wordt opgenomen. Toch sluit de kantonrechter niet uit dat er situaties zijn waarbij de werkgever wel eenzijdig kan bepalen dat de werknemer vakantiedagen dient op te nemen. Dit zou volgens de kantonrechter het geval kunnen zijn als de wens van de werknemer om geen vakantiedagen op te nemen in strijd zou zijn met het goed werknemersschap of als er zich een situatie voordoet waarbij het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn dat de werknemer geen vakantiedagen zou opnemen. Kortom: alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan een werkgever eenzijdig bepalen dat de werknemer vakantiedagen moet opnemen.
Dat het niet opnemen van vakantie tegen het einde van de arbeidsovereenkomst financieel nadelig is voor de werkgever, leidt volgens de kantonrechter niet tot een dergelijke uitzonderlijke situatie.

Gelet op het bovenstaande oordeelde de kantonrechter dan ook dat de werknemer niet in strijd met goed werknemerschap heeft gehandeld en dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid evenmin onaanvaardbaar was dat de werknemer niet wilde instemmen met de gedwongen vakantie. De eenzijdige vaststelling van vakantie was volgens de kantonrechter niet rechtsgeldig en hij wees de vordering van de werknemer tot vergoeding van de niet-genoten vakantiedagen dan ook toe.
Een werkgever kan dus in beginsel niet eenzijdig vakantie opleggen aan een werknemer. Werknemers kunnen in beginsel dus ook niet worden verplicht om tegen het einde van de arbeidsovereenkomst vakantiedagen op te nemen, ook niet met het argument dat dit voor de werkgever voordeliger is.

Naast de situatie  doet zich in de praktijk ook veelvuldig de situatie voor dat er tussen partijen onderhandeld wordt over een vertrekregeling van de werknemer. Indien in een dergelijke situatie een ‘package deal’ wordt gesloten waarin alle gevolgen van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst zijn geregeld en waarbij het geheel, dus ook het al dan niet uitbetalen van niet-genoten vakantiedagen, onderwerp is geweest van schriftelijk gevoerde onderhandelingen, dan zijn partijen hieraan natuurlijk gebonden. In een dergelijke situatie is het niet ongebruikelijk dat partijen afspreken dat de werknemer gedurende een bepaalde periode wordt vrijgesteld van werk en dat de werknemer – in ruil hiervoor – afziet van uitbetaling van niet-genoten vakantiedagen. Maar zonder een dergelijke beëindigingsovereenkomst of bijzondere regeling in de arbeidsovereenkomst of CAO, is het dus werknemer die zijn eigen vakantie kan en mag bepalen.

Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik

 

Beantwoord door:
UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Ontslagrecht:
Ontslagrecht-Belgie
Ontslagrecht-Drenthe
Ontslagrecht-Flevoland
Ontslagrecht-Friesland
Ontslagrecht-Gelderland
Ontslagrecht-Groningen
Ontslagrecht-Limburg
Ontslagrecht-Noord Brabant
Ontslagrecht-Noord Holland
Ontslagrecht-Overijssel
Ontslagrecht-Utrecht
Ontslagrecht-Zeeland
Ontslagrecht-Zuid HollandGerelateerde vragen aan Verplicht vakantiedagen uitlaten betalen:

Uitbetaling vakantiedagen ivm ziekte
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2008-01-14 15:03:29
Ben ik verplicht deze uren nu op te nemen?
      [Gesteld in Advocaten-Gelderland]
2008-03-02 11:51:31
verplicht vak dagen uitbetalen ?
      [Gesteld in Ontslagrecht]
2009-04-07 13:29:52
compensatie van het recht op vakantiedagen?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Drenthe]
2009-09-30 12:04:50
Wat kan ik nog doen?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-16 23:14:05

Gemiddelde score Ontslagrecht: 8.6 (36x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258146
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+