Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Inrichting
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Inrichting en krijg online een antwoord van de specialist in Inrichting

Zelf een vraag over Inrichting? Klik hier.
Meer vragen over Inrichting.
De huidige beheerder van de rubriek Inrichting:
Naam: Caroline Taal
Bedrijf: Kleurentaal kleur en interieur vormgeving
Reactiesnelheid: 185 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Caroline Taal vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over InrichtingVragen over Inrichting via RSS. Klik hier.
RSS over Inrichting op jouw website?Vragen over Inrichting op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over InrichtingVragen over Inrichting via E-mail. Klik hier.

Hoe kan je meer rust uitstralen bij de BSO ruimte?

[Gesteld op: 08-06-2009]

Toelichting:
Ik heb als onderwerp voor mijn scriptie: Hoe kan de indeling optimaal benut worden ter bevordering van een goed groepsklimaat. Hierbij speelt kleur een groote rol. Ik werk in een BSO en wil dat er meer rust uitgestraald wordt.
Antwoord:

Om rust in een ruimte te creëren, ongeacht waar die ruimte voor bedoeld is, is op de eerste plaats een goede ruimtelijke indeling van belang. Zorg dat er voldoende (loop)ruimte is. Let goed op de routing. Haal meubels of grote planten, hoe mooi ook, weg als ze in de looproute staan. Zet niet te veel spullen neer. Door enkele grote meubels te plaatsen, in plaats van meer kleinere stoelen en kastjes, oogt een kamer ruimer.

Zet ook niet te veel kleine spullen of accessoires neer. Dat oogt al snel rommelig en druk. Groepeer kleine spullen in plaats van ze te verdelen over veel plekken in de ruimte. Berg lelijk ogende spullen of kleine spullen uit het zicht op. Veel tekenspullen en speelgoed (want we hebben het toch over een buitenschoolse opvang?!) in het zicht geeft al snel een rommelige indruk en oogt allesbehalve rustig. Berg die kleine spullen op in dichte kasten, of in manden of bakken. Zorg dat alles een vaste en duidelijke plek heeft. Geef manden of dozen of bakken een label zodat duidelijk is wat erin zit. Kies dezelfde soort en maat opbergdozen of -bakken, en/of zorg dat ze allemaal dezelfde kleur hebben. Ook dat brengt rust. Door symmetrie in een ruimte te brengen, ontstaat ook rust. Kijk of het mogelijk is zo’n opstelling te maken.

Kleur speelt inderdaad een grote rol voor de sfeer in een interieur. Als je rust in een ruimte wilt, gebruik dan kleuren die dicht bij elkaar liggen. Combineer kleuren ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt. En andersom, hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. Gebruik voor een rustig interieur zeker geen grote contrasten (rood met geel of oranje met blauw) op grote oppervlakken zoals muren. Dat wordt vooral in een kleine ruimte al snel heel onrustig.

Kleuren hebben ook effect (positief en negatief) op onze gemoedstoestand. Het is belangrijk om daar ook rekening mee te houden. Groen is bij uitstek een rustgevende kleur. En ook blauw kalmeer en verzacht. Maar lichtpaars (niet te hard) is ook een verzachtende en rustgevende kleur. Kijk voor meer informatie over de effecten en psychologische werking van kleuren bijvoorbeeld op www.histor.nl of http://www.omgangsvormen.nl/kleuren.htm  (er zijn nog meer site met info over dit onderwerp) Misschien wil je met kleur meer effecten bereiken dan alleen rust? Van geel bijvoorbeeld, wordt gezegd dat het het logisch denken en de spijsvertering stimuleert!

Als je de kleur of kleuren hebt gekozen gaat het vervolgens om de toepassing ervan in de ruimte. Ik kan me voorstellen dat je in een BSO niet alleen rustige neutrale tinten maar ook wat vrolijke kleuren wilt toepassen. Dat kan natuurlijk ook, als je maar in gedachten houdt dat de toe te passen kleuren op grote oppervlakken niet te veel contrasteren. Dit om de rust te bewaren. Allemaal verschillende pasteltinten, dus zachte vergrijsde lichte tinten kan ook. Dan gebruik je verschillende kleurtonen, die niet veel contrast geven. Je kunt ook de basis van het interieur rustig houden in natureltinten zoals wit, grijs, beige en bruintinten en dat combineren met hier en daar een kleine kleurexplosie. Dat kan een kleurvlak op de muur zijn, een lamp, een bos bloemen, een foto of poster, of een rij kussens. Er zijn veel mooie mogelijkheden. Het gaat er vooral om een balans te vinden.

Hoop dat je hier wat aan hebt. Veel succes met de scriptie.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e
info@havenaarinterieurs.nl

w www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Inrichting:
Luchtzuivering


Gerelateerde vragen aan Hoe kan je meer rust uitstralen bij de BSO ruimte?:

Kunnen wij in ser.ruimte vaten diesel neerzetten ?
      [Gesteld in Brandweer]
2007-02-17 01:00:01
Woonkamerkeuken met trap, kleurgebruik?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-11-12 19:56:21
Maakt 1 oranje muur je woonkamer te onrustig?
      [Gesteld in Inrichting]
2010-02-17 21:51:52
goedendag IK ga binnenkort verhuizen naar een
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-05-19 09:10:43
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Inrichting: 8.6 (32x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258137
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+