Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Gelderland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Gelderland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Gelderland

Zelf een vraag over Advocaten-Gelderland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Gelderland.
De huidige beheerder van de rubriek Advocaten-Gelderland:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Advocaten-GelderlandVragen over Advocaten-Gelderland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Gelderland op jouw website?Vragen over Advocaten-Gelderland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-GelderlandVragen over Advocaten-Gelderland via E-mail. Klik hier.

Is lekkend zonneboilerpaneel een verborgen gebrek?

[Gesteld op: 07-06-2009]

Toelichting:
Gegevens:
- Augustus 2007 bezichtiging woning. Stekker zonneboiler zit niet in stopcontact. Makelaar plaatst deze en voert als bewijs van functioneren op dat de lampjes van een kastje voor de zoneboiler gaan branden. De stekker zou volgens de makelaar niet in het stopcontact gezeten hebben i.v.m. de leegstand van de woning.
- December 2007 sleuteloverdracht woning (geen documenten m.b.t. zonneboiler overgedragen, nog een boekje met informatie over de woning welke de eerste bewoners bij oplevering woning ontvangen hebben).
- April 2008 woning betrokken
- September 2008 onderhoudsbeurt centrale verwarming (i.v.m. aanstaande winter), constatering: 1e onderhoud sinds oplevering woning vorige eigenaar in 2002; en zonneboiler functioneert mogelijk niet (hiervan telefonisch melding gedaan bij de verkoopmakelaar, welke aangaf dit te noteren). Voor uitsluitsel wel/niet functioneren zonneboiler is zonneschijn nodig. Bij de monteur informatie gevraagd over werking zonneboiler. De lampjes die volgens de makelaar aangaven dat de zonneboiler functioneert blijken lampjes ter indicatie van de zonnesterkte te zijn. Een andere groep lampjes blijkt de temperatuur van het water in de zonneboiler aan te geven. Van deze lampjes hebben wij nooit anders geconstateerd dan dat enkel het 1e lampje brandde, welke aangeeft dat de temperatuur van het water in de zonneboiler 20oC is. (Mijns inziens bevestiging dat de zonneboiler niet functioneerde bij aanschaf van de woning.)
- (Oktober 2008 pomp zonneboiler begeeft het en wordt vervangen.)
- April 2009 1e (zomerse) zonneschijn, huis stinkt naar zonneboiler vloeistof, monteur komt en constateert lek bij ontluchter in zonneboilerbak op het dak van het huis. Probleem wordt verholpen en vloeistof bijgevuld.
- Mei 2009 (zomerse) zonneschijn, huis stinkt naar zonneboiler vloeistof, monteur komt en pompt leiding voor zonneboilervloeistof vol met water om lek op te sporen (nadat vorige lek niet wederom bleek te lekken). Na enig inspectiewerk ontstaat een vermoeden van een lek zonnepaneel (verdachte plek), echter constatering van daadwerkelijke lekkage blijft uit. Ongeveer een uur na vertrek van de monteur ga ik (bewoner) nogmaals het dak op en constateer op de verdachte plek lekkage (foto’s van gemaakt), duidelijk is dat het zonnepaneel lek is en de zonneboiler niet werkt.

Vraag: Kan van de verkoper of makelaar geëist worden de zonneboiler in functionerende staat te herstellen i.v.m. verborgen gebrek of verstrekking valse informatie?
Antwoord:
Geachte heer, mevrouw,

Uw vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. E.e.a. hangt af van de omstandigheden. Maar in het algemeen geldt het volgende:
Verborgen gebreken zijn gebreken die pas na de oplevering aan het licht komen. Bepalend is eerst hetgeen in de koopovereenkomst tussen koper en verkoper werd overeengekomen. Als er een garantiebepaling in de overeenkomst is opgenomen, is de verkoper aansprakelijk voor alle verborgen gebreken, mits daarvan gezegd kan worden dat deze het normale gebruik als woonhuis in de weg staan.

Indien er geen garantiebepaling is opgenomen in de koopovereenkomst, kunt u terugvallen op de conformiteitsgarantie van artikel 7:17 BW. Op grond van artikel 7:17 BW moet de woning aan de overeenkomst beantwoorden, indien de zaak niet de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn beantwoordt hij niet aan de overeenkomst. Een koper mag verwachten dat de woning de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet hoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien

Verder kan er een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst zijn opgenomen die de rechten van de koper beperkt.

De verkoper van een woning is verplicht gebreken aan de woning te melden die het normaal gebruik van de woning in de weg staan, zodat de koper met de gebreken rekening kan houden bij het nemen van zijn koopbeslissing. Dit wordt de mededelingsverplichting van de verkoper genoemd. Daartegenover staat de onderzoeksplicht van de koper. De koper is immers ook verplicht zich actief op de hoogte te stellen van de staat van de woning. Te denken valt bijvoorbeeld aan het inschakelen van een deskundige inzake het opstellen van een bouwkundig rapport.

Indien een verborgen gebrek aanwezig is (zie de eisen hierboven), kan de koper de verkoper op grond van artikel 7:17 BW aansprakelijk stellen voor de kosten die deze moet maken om de verborgen gebreken te verhelpen. De verkoper is voor deze kosten aansprakelijk indien vaststaat dat hij op de hoogte was of behoorde te zijn en de koper vervolgens niet heeft ingelicht over het bestaan hiervan. Bovendien is de verkoper slechts aansprakelijk indien het verborgen gebrek een normaal gebruik van de woning in de weg staat. Tenslotte dient ook bepaald te worden of de koper heeft voldaan aan zijn onderzoeksplicht. Immers, indien de koper het verborgen gebrek had kunnen opmerken bij de bezichtiging van de woning, is er geen sprake meer van een verborgen gebrek.

Bovendien moet melding bij de wederpartij tijdig geschieden. In de rechtspraak gaat men uit van maximaal twee maanden na ontdekking.

Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik
Beantwoord door:
UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Is lekkend zonneboilerpaneel een verborgen gebrek?:

Is gehorigheid een verborgen gebrek aan een huis.
      [Gesteld in Recht]
2007-02-05 22:54:37
vraag over huiseigenaren verborgen gebreken
      [Gesteld in Advocaten-Gelderland]
2008-04-16 10:23:16
Garantie ivm verborgen gebrek gekochte woning
      [Gesteld in Advocaten-Gelderland]
2008-09-21 23:26:53
Verborgen gebreken gekocht huis
      [Gesteld in Recht-Noord Brabant]
2009-06-11 10:42:34
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Advocaten-Gelderland: 8.1 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+