Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Utrecht

Zelf een vraag over Interieur-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Utrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Utrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Utrecht Klik hier.

RSS over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Utrecht op jouw website?Vragen over Interieur-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via E-mail. Klik hier.

Ik heb een blauwe bank en oranje/bruine lampen .

[Gesteld op: 05-06-2009]

Toelichting:
mijn bank is blauw met aluminium frame, verder kersenhout laminaat, oranje/bruine lampen/en kersenmeubels
Ik vraag mij af welke kleur muurverf ik het beste kan gebruiken bij deze combinatie, omdat ik zelf van felle kleuren houdt, en voor de deuren in huis heb ik ook een kleur nodig
Antwoord:

Dat is wat lastig te beoordelen zonder beeld van uw kamer. Ik kan de precieze kleuren niet bepalen als ik niet weet welke kleuren precies aanwezig zijn/gebruikt worden, hoe de lichtinval in uw huis is. U heeft in elk geval een contrastrijk kleurenpalet. Blauw en oranje zijn kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen en elkaar aanvullen. U kunt dit kleurenpalet van blauw, oranje/bruin en kersenhout handhaven en voor de muren een tint zoeken in een van deze kleurtonen. Bijvoorbeeld een opvallend oranje muurvlak of hele muur (dat hangt af van de maten van uw kamer) en de overige muren in een bijpassende wittint of een wittint met een blauwe ondertoon. (maar pas op met koele kleuren, zie hierna). Of een muur of muurvlak in de kleur van de bank en de overige muren in een warme offwhite. De kleur van kersenhout kan flinke verschillen vertonen. Het kan donker en oranje-achtig bruin zijn, maar ook meer roodachtig of veel lichter. Een blauwegroene kleur gaat heel mooi samen met oranje tinten. Is dat wat voor (één van) uw muren? Als uw kamer zonlicht krijgt, is het een mogelijkheid. Maar met een kamer met alleen noorderlicht, moet u oppassen met koele kleuren. Die kunt u wel toepassen, maar spaarzaam. Dus hooguit één muurvlak in een koele kleur.

Ik zou een vrij lichte kleur blauwgroen kiezen, zeker als de meubels en vloer vrij donker zijn. Anders wordt het te zwaar. En misschien is de bank ook donker? Of een muur of muurvlak in een accent kleur groenblauw (dus wat feller/donkerder groenblauw) die mooi past bij de bank, en de rest van de muren toch vrij licht en rustig.

U kunt ook denken aan een lichte groentint voor de muren. Of een limekleur, zo'n groengele tint. Dat gaat heel mooi samen met wat donkerder roodachtig kersenhout. Hoe uw blauwe bank erbij past, hangt af van de kleur blauw. (er zijn erg veel kleuren blauw!) U kunt dat zelf het best beoordelen door verstalen huis te halen en die bij de bank te houden. Eventueel kunt u een proefvlak schilderen op een dunne plaat. Op een groter vlak kan een kleur beter beoordeeld worden.

Als u de muren een tint geeft en het houtwerk van uw deuren (en misschien ook ramen) wilt laten opvallen, geef ze dan een andere tint dan de muren. Een neutrale wit of een wit met een vleugje rood of oranje erin. Of een kleur die veel donkerder is dan de muren. Maar u kunt deuren ook in de kleur van de muur verven. Dan vallen ze minder op. Dat geeft een rustig beeld.

Ik geef u tot slot nog een rij algemene tips over kleur en kleurgebruik.

  • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

  • Voor actie en spanning kies je complementaire kleuren, zoals bijvoorbeeld limegroen met rood, of blauwgroen met oranje.

  • Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

  • Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben.

  • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.

  • Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken wordt ook de lengte van die wand gebroken.

  • Het plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan is een (donkere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd.

  • Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.

  • Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in uw huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan veel verschil geven.


Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e
info@havenaarinterieurs.nl

w www.havenaarinterieurs.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Ik heb een blauwe bank en oranje/bruine lampen .:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
start de bank bij verkoop met de excutiewaarde?
      [Gesteld in Makelaars]
2008-09-06 11:07:14
kleuradvies muur achter bank
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-08-25 16:20:34
Wat voor kleur bank en muren moet ik nemen?
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-08-12 21:29:32
lange smalle woonkamer met een lange hoekbank?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2011-01-15 21:33:45

Gemiddelde score Interieur-Utrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+