Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Strafrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Strafrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Strafrecht

Zelf een vraag over Strafrecht? Klik hier.
Meer vragen over Strafrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Strafrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Strafrecht Klik hier.

RSS over StrafrechtVragen over Strafrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Strafrecht op jouw website?Vragen over Strafrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over StrafrechtVragen over Strafrecht via E-mail. Klik hier.

Dagvaarding nietig door te laat ontvangen?

[Gesteld op: 03-06-2009]

Toelichting:
Geachte heer van Breukelen,

In januari 2007 en juni 2008 ben ik aangehouden voor rijden onder invloed, met resp. 445 ugl en 245 ugl. Nu, een jaar later valt er tot mijn verbazing een dagvaarding op de mat om te verschijnen voor de politierechter. Verbaasd was ik dat ik geen transactievoorstel heb gekregen, temeer de laatste overtreding nipt strafbaar is (0,56 promille) en ik in soortgelijke (of ergere) gevallen lees op internet dat het normaliter wel wordt afgedaan met een transactievoorstel. Er zijn geen overige strafbare feiten waar ik mij ooit aan heb schuldig gemaakt. Nog groter werd mijn verbazing toen ik las dat De officier van Justitie (niet met naam genoemd)op 21 april de dagvaarding heeft opgesteld. Ruim een maand later valt deze pas bij mij op de mat. Als ik bezwaarschrift had willen indienen had dat gemoeten binnen acht dagen na dagtekening van de dagvaarding. Die mogelijkheid, ook al wilde ik daar geen gebruik van maken, had ik dus niet. Maakt dat de dagvaarding nietig? En zo ja, schiet ik daar iets mee op of is het dan wachten op een nieuwe dagvaarding? Heeft u een idee wat de rechter zal doen in deze casus, ligt het in de lijn der verwachting dat de rechter alsnog een transactievoorstel zal doen of zijn er andere maatregelen aan de orde?

In afwachting van uw reactie en met vriendelijke groet, Joris.
Antwoord:
Ten eerste: een bezwaarschrift kan worden ingediend binnen 8 dagen na de betekening (!) daarvan. Dat is dus 10 dagen na de dag waarop de postbode de dagvaarding aan u heeft overhandigd. Indien de dagvaarding letterlijk 'op de mat' is gevallen zoals u zelf zegt, dan heeft de betekening plaatsgevonden aan de griffier omdat een eerdere (aangetekende) uitreiking kennelijk niet was gelukt. Niettemin hebt u dan in de meeste gevallen dan nog wel een paar dagen om een bezwaarschrift in te dienen.

Het is dus met nadruk niet zo dat u een bezwaarschrift zou moeten indienen binnen 8 dagen na de dagtekening. Een dagvaarding wordt immers veel eerder opgesteld dan deze wordt betekend. Dat de datum op de dagvaarding 21 april is, maakt de dagvaarding derhalve niet nietig.

U had dus een bezwaarschrift kunnen indienen, maar hebt dat te laat gedaan (althans, ik neem aan dat de termijn inmiddels is verlopen). Maakt u zich daar niet te druk om: het bezwaarschrift had in dit geval geen enkele zin gehad. Een bezwaarschrift heeft alleen zin als overduidelijk is dat u niet schuldig bent aan hetgeen u verweten wordt, bijvoorbeeld indien er sprake is van een persoonsverwisseling. Een ander voorbeeld is wanneer u iets ten laste wordt gelegd dat simpelweg niet strafbaar is.

De reden waarom de Officier van Justitie u geen transactievoorstel heeft gedaan is uw recidive in korte tijd. In januari 2007 bent u nog gepakt, vervolgens gaat u in juni 2008 weer de fout in. Hoewel het laatste incident wellicht een geringe overschrijving van het maximale promillage is, wordt u dan toch gedagvaard. De Officier ziet dan geen reden meer om dit af te doen met een schikking.

De rechter kan u geen transactievoorstel doen, dat kan alleen de Officier van Justitie. Een transactievoorstel is juist een voorstel om te voorkomen dat de rechter in de zaak wordt betrokken. Zodra dat laatste het geval is, is een transactievoorstel dus een gepasseerd station. 

Vermoedelijk zal de Officier van Justitie een geldboete eisen van circa 700 euro en mogelijk een (voorwaardelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Strafrecht:
Jeugdstrafrecht
Strafrecht-Belgie
Strafrecht-Drenthe
Strafrecht-Flevoland
Strafrecht-Friesland
Strafrecht-Gelderland
Strafrecht-Groningen
Strafrecht-Limburg
Strafrecht-Noord Brabant
Strafrecht-Noord Holland
Strafrecht-Overijssel
Strafrecht-Utrecht
Strafrecht-Zeeland
Strafrecht-Zuid Holland


Gerelateerde vragen aan Dagvaarding nietig door te laat ontvangen?:

Wat moet er precies staan in een jaaropgave?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Drenthe]
2008-02-27 10:30:50
wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
Derden ontvangt 80%, resterend kindsdeel is 5%
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2010-01-25 18:58:53
DNA test afdwingen ?
      [Gesteld in Familierecht]
2011-09-25 22:05:57
Koop appartement in aanbouw! VvE Kosten.
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2012-04-20 15:57:32

Gemiddelde score Strafrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+