Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Management » Interim Management » Wet Werk En Bijstand
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Wet Werk en Bijstand en krijg online een antwoord van de specialist in Wet Werk en Bijstand

Zelf een vraag over Wet Werk en Bijstand? Klik hier.
Meer vragen over Wet Werk en Bijstand.
De huidige beheerder van de rubriek Wet Werk en Bijstand:
Naam: Legal2People
Bedrijf: Legal2people
Reactiesnelheid: 14 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Legal2People vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via RSS. Klik hier.
RSS over Wet Werk en Bijstand op jouw website?Vragen over Wet Werk en Bijstand op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via E-mail. Klik hier.

Terugvordering bijstand na ontvangst erfenis?

[Gesteld op: 02-06-2009]

Toelichting:
Kan bijstand die enkele jaren is ontvangen worden teruggevorderd op het moment dat een erfenis wordt verkregen en waardoor het recht op bijstand vervalt?
Antwoord:
Beste vraagsteller, Dat hangt geheel van uw situatie af. Ingevolge artikel 58, eerste lid, aanhef en onder f ten eerste, van de WWB kan het College de kosten van bijstand terugvorderen voor zover de bijstand anderszins onverschuldigd is betaald, waaronder begrepen dat de belanghebbende naderhand met betrekking tot de periode waarover bijstand is verleend, over in aanmerking te nemen middelen beschikt of kan beschikken. Aan dit artikel ligt de gedachte ten grondslag dat de kosten van bijstand, die niet zouden zijn verleend indien de betrokkene al op een eerder tijdstip over naderhand beschikbaar gekomen middelen had kunnen beschikken, kunnen worden teruggevorderd. Dat achteraf rekening wordt gehouden met die later ontvangen middelen en dat de eerder verleende bijstand wordt teruggevorderd, hangt samen met het complementaire karakter van de WWB. Artikel 58, eerste lid, aanhef en onder f, van de WWB biedt dan ook een terugvorderingsgrond, indien bepaalde middelen of aanspraken daarop aanwezig zijn, maar daarover feitelijk nog niet of niet volledig kan worden beschikt. Zodra over die middelen kan worden beschikt kan tot terugvordering worden overgegaan. Of de gemeente op basis van dit artikel over kan gaan tot terugvordering hangt af van de vraag of de ontvangen middelen betrekking hebben op een periode waarover eerder bijstand is verleend en of de ontvangen middelen, teruggerekend naar het tijdstip waarop de aanspraken op die middelen ontstonden, tezamen met de toen aanwezige (overige) vermogensbestanddelen en met inachtneming van de toen geldende vrijlatingsgrens, overschrijden. Samenvattend is het dus wel mogelijk maar er dient wel gekeken te worden of de aanspraak op de erfenis reeds aanwezig was toen u in de bijstand zat en ten tweede dient het vermogen op dat moment te worden bepaald met terugwerkende kracht Hierbij dient ook rekening te worden gehouden met de vrijlating op uw vermogen en de eventuele aanwezige schulden.  Kortom we hebben onvoldoende informatie over uw situatie om u vraag exact te kunnen beantwoorden. Ook dient er bij terugvordering eventueel rekening te worden gehouden met een intering van het vermogen Ook een bruto terugvordering lijkt in dit geval onredelijk.  Indien de gemeente overgegaan is tot herziening en terugvordering van de bijstand dan lijkt het ons inzien wel verstandig om bezwaar te maken (binnen zes weken na het bestreden besluit). Vaak wordt er in de berekening onjuistheden aangetroffen. Mocht u hierbij hulp nodig hebben dan kunt u ons altijd bellen op 06-50551937 danwel emailen legal4people@aol.nl. Wij doen tegen een geringe eigen bijdrage (€ 96,00) de gehele bezwaarprocedure namens u.
 
Reactie vraagsteller:
ik vind het vreemd dat u ervan uit gaat dat de vraag over mijzelf gaat. Dat is niet het geval. Verder gaat het juist om de uitleg van artikel 58, eerste lid aanhef en onder f van de WWB. Het gaat m.i. om de situatie dat bepaalde middelen aanwezig zij maar daarover nog niet kan worden beschikt. "voor zover bijstand onverschuldigd is betaald" MiBij mijn vraag gaat het om een erfenis die vrijkomt na het overlijden. Die personen leven nu nog. Dat is dan toch geen geld dat aanwezig is, maar waarover nog niet beschikt kan worden?
 
Antwoord Beheerder:
Beste vraagsteller,

Wij zijn er inderdaad vanuit gegaan dat het over u ging. Indien dat niet het geval is onze excuses voor het misverstand. In het door ons genoemde antwoord gingen wij ervan uit dat het ging om een erfenis van een persoon die reeds overleden is , maar die erfenis nog niet verdeeld is. Omdat dat vaak lange tijd duurt is het zo dat de bijstand wel achteraf kan worden teruggevorderd. Indien de persoon echter nog niet is overleden is dat artikel niet van toepassing. Er is dan immers nog geen officiŰle aanspraak op de erfenis. Die ontstaat pas na overlijden.

Met vriendelijke groeten,

Legal4eople
Beantwoord door:
Legal2People
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Terugvordering bijstand na ontvangst erfenis?:

rechten en verplichtingen bij wwb uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-09-22 13:28:33
Inkomsten hoger dan WWB Bijstandsnorm?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-03-30 17:17:32
gevolgen voor kinderen bij schulden ouders?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2011-07-07 14:45:57
Aanvullende bijstand
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-11-19 20:46:46
zwanger en bijstand?
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-03-06 15:32:30

Gemiddelde score Wet Werk en Bijstand: 8.7 (4701x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+