Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Dood » Rouw
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Rouw en krijg online een antwoord van de specialist in Rouw

Zelf een vraag over Rouw? Klik hier.
Meer vragen over Rouw.
De huidige beheerder van de rubriek Rouw:
Naam: Lian Brandsma
Bedrijf: Lian brandsma uitvaartzorg
Reactiesnelheid: 32 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Lian Brandsma vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over RouwVragen over Rouw via RSS. Klik hier.
RSS over Rouw op jouw website?Vragen over Rouw op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over RouwVragen over Rouw via E-mail. Klik hier.

Mijn omgeving kan niet omgaan met mijn rouwproces.

[Gesteld op: 30-05-2009]

Toelichting:
Afgelopen Oud en Nieuw is mijn beste vriendin omgekomen. Ze is met haar auto in de sloot gereden, omdat ze te hard reed. Ik had `s middags al van haar geeist dat ze er op tijd zou zijn, en ik loop nu dus met een enorm schuldgevoel. Ik heb haar, samen met haar zusje, gevonden die avond, en ik krijg het beeld sinds dien niet meer uit mijn hoofd.

Ik heb lang last gehad van vluchtgedrag. Ik was veel drukker met school bezig dan eigenlijk nodig was. Ik heb een baan aangenomen van 20 uur, wat eigenlijk helemaal niet kon, en daarnaast was ik eigenlijk nooit thuis. Nooit alleen om het te verwerken. Ik wilde het er niet over hebben, en op de meeste plekken waar ik kwam wisten ze niets.

Nu heb ik sinds een paar weken bezig met voelen. Proberen om niet meer te vluchten, maar met 'verwerken'. Mijn omgeving vind dit heel moeilijk, en vooral mijn klasgenoten weten niet hoe ze met me om moeten gaan.

Ik ben twee weken geleden uit een schoolproject gezet, omdat zij het niet langer aan konden. Dit doet mij verschrikkelijk veel pijn. Ik heb aan de ene kant al genoeg aan mijn hoofd, maar het zijn wel mensen om wie ik geef, en die ik niet kwijt wil.

Dus hoe zou ik hen kunnen helpen, zonder mijn eigen rouwproces in de weg te staan?
Antwoord:

Wat verdrietig dat uw beste vriendin overleden is. Ik kan me indenken dat u zich schuldig voelt; het is en blijft echter toch haar eigen verantwoordelijkheid om te hard te rijden. Uw gevoel hierover zal moeten slijten; praat vooral daar veel over en probeer er eens als een buitenstaander naar te kijken. "Klopt" het wel zoals u voelt, en zoals het ongeluk gebeurd is.

Het vele werken en veel drukker zijn met school dan nodig is een normaal gedrag. Door veel afleiding te zoeken hoop je dat je de pijn niet voelt. Je kunt echter niet om de pijn heen, je moet er recht doorheen. Het vluchten zal een tijdje het gevoel geven dat het beter gaat, maar op een later moment slaat het verdriet echt toe.

Verdriet om de dood van een vriendin is een zogenaamd niet-erkend verdriet. Voorbeelden van erkend verdriet zijn; het verlies van een partner, van een kind en van een ouder. Niet-erkend verlies is bijvoorbeeld het verdriet om een miskraam, een vriend of vriendin, een minnaar/minares, een collega. De buitenwereld heeft daarbij het idee "het is niet zo erg", of "voor de ouders is het veel erger". Het is erg moeilijk om daarmee om te gaan, het kan heel eenzaam voelen. Het is geen onwil van de mensen om u heen, maar een gevolg van hoe gaan we in Nederland met rouw en dood om.

Wat bedoelt u precies dat u de mensen om u geeft wil helpen? Bedoelt u het schoolproject? Voor uzelf erkennen dat u een heel verdrietige tijd doormaakt, dat u uw vriendin mist, dat u zich schuldig voelt over haar dood en daarover met de mensen op school praten en over uw gevoel vertellen, zal bij hen veel verduidelijken. Dan zult u nader tot elkaar komen in plaats van, zoals nu, van elkaar verwijderd. Houd daarbij in uw achterhoofd dat mensen het heel moeilijk vinden om met rouwenden om te gaan. "Ik weet niet wat ik tegen een rouwende moet zeggen" hoor je vaak. Zeg dan dat. Stil aanwezig zijn is ook goed.

Heel veel sterkte,

Lian Brandsma

Beantwoord door:
Lian Brandsma
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Mijn omgeving kan niet omgaan met mijn rouwproces.:

kleuradvies kozijn/deuren/dakgoten/garage buiten
      [Gesteld in Inrichting]
2008-05-21 19:27:55
Hoe ga ik het beste om met mijn partner ?
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2008-11-08 15:04:38
Weghalen bij moeder?
      [Gesteld in NLP]
2009-08-17 16:35:13
Manipulatie vader naar de kinderen
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2010-02-12 21:01:05
legionella
      [Gesteld in Legionella]
2013-03-05 11:49:17

Gemiddelde score Rouw: 8.1 (74x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+