Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Familierecht

Zelf een vraag over Familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Familierecht Klik hier.

RSS over FamilierechtVragen over Familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Familierecht op jouw website?Vragen over Familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FamilierechtVragen over Familierecht via E-mail. Klik hier.

alementatie, erfrecht en naamswijziging

[Gesteld op: 25-05-2009]

Toelichting:
mijn dochter komt al 4 jaar niet meer bij mij nou gebruikt de achternaam van haar stiefvader als ze deze naam officieel zou aannemen moet ik dan nog alementatie betalen en hoe zit het met haar erfrecht? En ben ik dan dan ook nog verantwoordelijk voor haar als ze schulden maakt etc..
Antwoord:

Hallo,

Heeft u het ouderlijk gezag over uw dochter? Zo ja, dan is naamswijziging in principe niet mogelijk tot de leeftijd van 18 jaar. Ik vraag me af of de achternaam niet illegaal gebruikt wordt. Is de Dienst Justis erbij betrokken geweest, want die gaat over de procedure tot naamswijziging.

U blijft alimentatieplichtig tot de leeftijd van 21 jaar van uw dochter. De rechter kan beslissen of alimentatieplicht herzien moet/kan worden.

U bent juridisch ouder van uw dochter en in dat kader houdt zij recht op haar zg legitieme portie in ieder geval. U kunt een testament opstellen, maar uw dochter behoudt in ieder geval het recht op haar wettelijk erfdeel.

Lees verder voor antwoord op uw vraag:

1. Wat is de onderhoudsplicht?

Volgens de wet zijn ouders verplicht om financieel voor kinderen te zorgen tot ze 21 jaar zijn. Dit heet de onderhoudsplicht. Dit betekent dat ouders bijvoorbeeld onderdak, eten en drinken, studiekosten, verzekeringen en medische kosten moeten betalen.

2. Voor wie geldt de onderhoudsplicht?

De onderhoudsplicht geldt in principe voor alle ouders met kinderen jonger dan 21 jaar. De onderhoudsplicht geldt ook voor ouders die zijn gescheiden of uit de ouderlijke macht zijn ontzet. Ook adoptiefouders hebben een onderhoudsplicht.

Wanneer de biologische vader zijn kind niet heeft erkend, geldt er geen onderhoudsplicht. De moeder kan bij de rechter zijn vaderschap gerechtelijk laten vaststellen, waardoor de vader ook onderhoudsplichtig wordt.

3. Hebben stiefouders ook een onderhoudsplicht?

Wanneer de stiefouder samen met de partner het ouderlijk gezag uitoefent over het kind van de partner, geldt de onderhoudsplicht ook voor de stiefouder.

Als de partners uit elkaar gaan, blijft de onderhoudsplicht ook voor de stiefouder gelden. De onderhoudsplicht duurt tot het kind 21 jaar is of de onderhoudsplicht loopt net zo lang door als de periode waarover de stiefouder ouderlijk gezag had over het kind.

4. Geldt de onderhoudsplicht als mijn kind getrouwd is?

Nee. De onderhoudsplicht geldt niet wanneer het kind voor zijn 21e jaar trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. De partner van het kind wordt dan onderhoudsplichtig.

5. Geldt de onderhoudsplicht als mijn kind een eigen inkomen heeft?

Ja. Ouders zijn onderhoudsplichtig tot het kind 21 jaar is. Dit geldt ook als het kind een eigen inkomen heeft. Vaak betekent dit dat het kind een toelage krijgt van de ouders bovenop het eigen inkomen, omdat het kind anders niet kan rondkomen.

6. Betekent de onderhoudsplicht dat ik aansprakelijk ben voor schade die mijn kind veroorzaakt?

Het kan gebeuren dat een kind iets kapot maakt. Denk aan een voetbal door de ruit van de buurman. Voor zulke ongelukken moeten ouders een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebben afgesloten (avp). De kosten hiervan zijn een paar euro per gezin per maand.

Wanneer de schade per ongeluk is ontstaan, vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering de kosten.

Heeft u geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren? Dan zijn de kosten sowieso voor eigen rekening. Wanneer de schade niet per ongeluk is ontstaan, hangt het van de leeftijd van de kinderen af wie er verantwoordelijk is voor de kosten. Voor kinderen tot 14 jaar zijn de ouders altijd aansprakelijk en dit geldt meestal ook voor kinderen van 14 en 15 jaar. Kinderen van 16 en 17 jaar zijn zelf aansprakelijk.

7. Ben ik verantwoordelijk voor schulden of aankopen van mijn kind?

Ouders zijn ook niet verantwoordelijk voor alle schulden die een kind aangaat. Wanneer een minderjarig kind op internet een televisie koopt, dan kan de ouder deze gewoon terugsturen naar de verkoper. De ouder betaalt niets of krijgt zijn geld terug. Wanneer de ouder echter toestemming heeft gegeven voor de aankoop (door een contract te ondertekenen) dan is de koop niet meer terug te draaien. Kleine aankopen van een minderjarig kind (zoals een tijdschrift of speelgoed) kan de ouder ook niet ongedaan maken.

Ouders zijn niet verantwoordelijk voor schulden die kinderen van 18 jaar of ouder (zoals een studieschuld) maken.

8. Betekent de onderhoudsplicht dat ik alles voor mijn kind moet betalen?

Het is moeilijk te zeggen wat ouders wel en niet moeten betalen. Ouders betalen in principe alle kosten voor onderhoud, opvoeding en scholing van een kind tot 21 jaar. Maar wanneer een kind bijvoorbeeld een heel dure opleiding wil volgen, is het niet altijd vanzelfsprekend dat ouders dit zomaar betalen. Het kind kan dan wel naar de rechter stappen en het onderhoudsgeld eisen. De rechter zal kijken of de eisen van het kind redelijk zijn. 

 

Tot zover, groet Jan

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Familierecht:
AlimentatierechtJeugdrecht


Gerelateerde vragen aan alementatie, erfrecht en naamswijziging:

Naamsverandering voor kinderen
      [Gesteld in Familierecht]
2007-03-10 08:55:44
wat kost een naamverandering
      [Gesteld in Familierecht]
2009-02-12 07:29:33
hoelang duurt dit?
      [Gesteld in Erfrecht]
2010-03-31 23:27:04
kan ik mijn naamsverandering ongedaan maken ?
      [Gesteld in Familierecht]
2011-07-23 10:24:44
Legitieme portie
      [Gesteld in Notaris-Noord Brabant]
2014-02-27 09:34:17

Gemiddelde score Familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+