Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Loopbaan » Beroepskeuze
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Beroepskeuze en krijg online een antwoord van de specialist in Beroepskeuze

Zelf een vraag over Beroepskeuze? Klik hier.
Meer vragen over Beroepskeuze.
De huidige beheerder van de rubriek Beroepskeuze:
Naam: Ingrid J.M. Neve
Bedrijf: Artemis loopbaanbegeleiding
Reactiesnelheid: 46 uur
Waardering: 7.1 (van max. 10)
Meer informatie over Ingrid J.M. Neve vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BeroepskeuzeVragen over Beroepskeuze via RSS. Klik hier.
RSS over Beroepskeuze op jouw website?Vragen over Beroepskeuze op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BeroepskeuzeVragen over Beroepskeuze via E-mail. Klik hier.

Ik weet niet wat voor baan/opleiding ik wil.

[Gesteld op: 24-05-2009]

Toelichting:
Ik ben 19 jaar, weet van mezelf vrijwel niet waar ik goed in ben. Ik heb een HAVO CM/EM diploma op zak, en ben sinds een half jaar begonnen met HBO Bedrijfseconomie. Ik vind deze studie helemaal niets, omdat de stof me totaal niet interesseert tot mijn grote spijt. Ik zie het niet zitten om een kantoorbaan te doen, en heb geen flauw idee hoe ik me kan oriŰnteren op wat er nou voor banen zijn die voor mij geschikt zijn. Wat kan ik het beste doen?
Antwoord:

Beste vragensteller,

Bij een keuze spelen altijd heel veel factoren mee, zeker bij een zo belangrijke keuze als deze. Je vraag is dan ook heel breed. Wegens mijn vacantie is de beantwoording wat later dan gebruikelijk, waarvoor mijn verontschuldiging. Waar wij bij een studiekeuze of een beroepskeuze altijd in elk geval naar kijken is:

1.Niveau

Als je de HAVO en de studie Bedrijfseconomie goed aankon, lijkt het HBO niveau vooralsnog een goede keuze. Dit beperkt al een groot aantal van het totaal aan mogelijkheden. Zijn er specifieke problemen geweest die vooral te maken hadden met je studiecapaciteiten? Denk aan dyslexie, leestempo e.d. In hoeverre speelden deze mee?

2.Belangstelling

Dit is belangrijk voor de richting waarin je naar mogelijkheden op zoek gaat. Er zijn een aantal gratis belangstellingstests op Internet te vinden of tegen weinig kosten. Begin bijvoorbeeld bij startpagina enz. Of kijk of je dekaan hier een CD-tje voor heeft.

3. Motivatie

Hoe staat het met je inzet, planmatigheid, zelfdiscipline en doorzettingsvermogen? En meer van dit soort eigenschappen? Over het algemeen genomen?

Hoe staat het met je zelfvertrouwen op het gebied van studie en werk? Ben je snel onzeker als je iets moet leren of doen, of geloof je wel in je eigen capaciteiten en competenties?

Kun je gemakkelijk initiatieven nemen, oplossingen bedenken en omschakelen, zit je vol ideeën of heb je juist behoefte aan veel duidelijkheid, structuur en overzicht?

Een eerlijk antwoord op deze vragen kan meer helderheid brengen of het probeem wellicht vooral hier gelegen heeft. Bedenk dan dat je deze eigenschappen gaat meenemen naar een volgende studie of baan.

Als dat echt nodig is, kan hier wel iets veranderd worden, al dan niet met de hulp van deskundige begeleiding.

4. Persoonlijkheid

Hier gaat het om je behoeften en eigenschappen als persoon. Denk hier goed over na, praat er over met anderen die belangrijk voor je zijn en maak een overzichtje hiervan. Ook hier heeft je dekaan of afdeling studentenzaken wellicht een gedigitaliseerde vragenlijst voor. Kijk eventueel ook op Internet.

Bedenk dat de meeste van deze gratis of Internet persoonlijkheidsvragenlijsten niet echte psychologisch verantwoorde tests zijn, maar desondanks wel stof tot nadenken kunnen geven en je kunnen helpen bij je besluitvorming.

 

Als je over deze vier onderwerpen al goed hebt nagedacht, kun je drie dingen doen.

A De kortste weg

Denk rustig na, zonder afleiding, neem hiervoor even rustig de tijd in een rustige omgeving, of samen met een rustige gesprekspartner, die je ruimte geeft om zelf na te denken. Focus op wat je altijd graag gedaan hebt, spelletjes als kind, activiteiten in de vrije tijd, werkzaamheden of bijbaantjes, vakken of onderwer-pen op school enz. Maak hiervan een beknopt overzicht.

Denk vervolgens na wat je zelf heel belangrijk vindt in dit leven, in deze maatschappij, op school, binnen het gezin of in je vriendenkring. Wat zou jouw bijdrage kunnen zijn? Waar zou je aan willen werken? Wat zou je graag in stand houden of juist heel graag willen veranderen? Welke rol zou je willen spelen in een sterk vereenvoudigde maatschappij als een stam of een primitief dorp?

Met een beetje geluk komt je hier op goede mogeljikheden uit.

B De langere weg

Na goed over jezelf te hebben nagedacht aan de hand van de vier factoren die in het eerste deel van dit antwoord zijn genoemd, kijk dan of je een goede studiegids HBO 2009 kunt lenen bij de bieb of het dekanaat. Je kunt deze ook kopen bij de boekhandel (LDC-uitgave).

Focus op de HBO-opleidingen. Laat vervolgens alle HBO-opleidingen buiten beeld, dus afvallen, die zeker niet stroken met je belangstelling.

Focus op de overgebleven studies. Probeer er ongeveer 10 uit te selecteren die je inhoudelijk het meest triggeren, waar je nieuwsgierig naar bent en waar je iets voor voelt. Laat praktische overwegingen als werkgelegenheid, studieduur, afstand van je woonplaats en aantrekkelijkheid van de studiestad nog even helemaal buiten beschouwing, want dat compliceert alleen maar deze eerste selectie. Waar je eventueel wel naar mag kijken zijn de functies en beroepen na de studie. Ook daar moet je in principe iets voor voelen.

Als je het moeilijk vindt om je tot 10 mogelijkheden te beperken, kijk dan bij de mogelijkheden waar je nog over twijfelt eerst even op de wat bredere informatie hierover op de site van de hogescholen. Laat je niet te veel afleiden en vertrouw op jezelf bij deze selecties.

Nu hebben nog maar ongeveer 10 mogelijkheden over. Nu ga je je kennis hierover verbreden en verdiepen. Vraag telefonisch folders op of haal deze op bij de dekaan; en print eventueel Internetinformatie over deze studies uit. Ken je toevallig iemand die een van deze studies doet of gedaan heeft, spreek dan af om een half uurtje hierover van gedachten te wisselen. Formuleer tevoren je vragen (leuke/minder leuke kanten, welke vakken enz.) en kijk eventueel wat studieboeken bij deze persoon in.

Laat alle informatie even bezinken. Praat zo nodig met anderen die je belangrijk vindt. Blijf uiteindelijk goed bij jezelf en je eigen ideeën en gevoelens. Maak nu drie stapels: +++   ++   + . Kijk welke mogelijkheden nu alsnog kunnen afvallen. Maak van stapel  +++  en eventueel  ++  een voorlopig keuzeplan, met een duidelijke volgorde van aantrekkelijkheid.

Is er nog een open dag of meeloopdag voor je top 3 mogeljikheden? Kun je nog een of meer colleges volgen? Laat nogmaals even bezinken.

Bepaal nu welke van je top3 mogeljikheden top1 wordt. Schrijf je hiervoor in.

Wij weten als geen ander dat dit proces eenvoudiger klinkt dan het is en dat er tal van complicerende factoren kunnen zijn die je keuze bemoeilijken. Toch kun je op deze manier waarschijnlijk een heel eind komen, onder andere door over je twijfels te praten met anderen, die dicht bij je staan.

Kom je hier zelfstandig niet uit dan komt mogeljikheid C in beeld, namelijk een studie- en beroepskeuzetraject bij ARTEMIS Loopbaanbegeleiding in Nijmegen, waar je alle hulp krijgt die nodig is bij dit keuzeproces.

Ik hoop dat ik je op deze manier iets verder op weg geholpen heb. Het maken van een studie- en beroepskeuze kost wel wat tijd en inzet, maar ja, dat moet je ervoor over hebben! En dan zal blijken dat je meer kunt dan je zelf had gedacht.

Vriendelijke groet,

Ingrid J.M. Neve

 

Beantwoord door:
Ingrid J.M. Neve
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Ik weet niet wat voor baan/opleiding ik wil.:

Cystic Fibrosis of CVS ?? Part 2, sorry....
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2006-12-13 09:58:16
Kan ik mijn vriend nog vertrouwen?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-09-22 21:56:09
hoe kom ik uit me 2de leven (prositutie)
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-05-10 22:05:25
ik zit in een zeer moeilijke situatie over leugen
      [Gesteld in Geestelijke Gezondheid]
2011-01-21 17:11:11
Moet ik ervoor gaan of afhaken ?
      [Gesteld in Relaties]
2012-10-19 18:32:53

Gemiddelde score Beroepskeuze: 7.1 (58x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+