Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Hoe maak ik een doorstart met een nieuwe Venoot?

[Gesteld op: 21-05-2009]

Toelichting:
heb een jaar of drie geleden, tesamen met mijn ex-partner een VOF opgericht. De hiervoor benodigde financieéle middelen zijn allemaal, van mijn eigen ouders geleende geld. Er is geen notariéle akte of contract getekent. Ik werkte er full-mijn partner parttime( had een vaste baan) en hielp zonodig enkele keren mee. Ook werd er nooit enige winst gemaakt. Door het verbreken van de privé relatie, en het moeizame contact met hem zie ik mij genoodzaakt, de VOF te beeindigen, temeer omdat ik het bedrijf wil voortzetten met een nieuwe venoot. Ik heb geen enkele inzage in onze W/V rekening (administratie werd door hem gedaan) Bedrijf is reeds enkele maanden dicht, doch betaal ikzelf de maandelijkse lasten ervoor door. Mijn partner werkt nergens aan mee, is te laat met het indienen voor de administratie en is is al tijden niet meer actief met de onderneming bezig. Kan ik de "oude" VOF laten slapen, en met een nieuwe gewoon weer van start gaan? Immers is al het, in het bedrijf geinvesteerde geld, geleend van mijn ouders, en moet ook worden terugbetaald. Wat kan ik doen om z.s.m. het bedrijf te laten doorgaan in een nwe. VOF? en moet ik aan hem wat uitbetalen of niet?
Antwoord:

Het is jammer dat u geen contract heeft opgesteld. Iedereen raad dat aan, omdat dat problemen kan voorkomen, maar er zijn kennelijk toch nog mensen die denken dat het wel mee valt. Vooral in uw geval was dit zeer wenselijk geweest, omdat de verhoudingen zeer scheef zijn; u heeft geld ingebracht, uw partner niets. U werkt full-time, uw partner hielp alleen naast zijn baan. Wat dit betreft is het maar goed dat u geen winst heeft gemaakt, want dan zou een fifty-fifty-verdeling van de winst natuurlijk niet eerlijk zijn.

In dit geval is er verlies gemaakt. Uw partner heeft niets ingebracht, dus daardoor heeft hij een negatief kapitaal in de VOF. Dat betekent dat hij geld moet betalen aan de VOF, en de VOF kan dit geld weer gebruiken om een deel van uw inbreng aan u terug te betalen. Een deel, want er is verlies gemaakt, en dat geld is dus weg.

U heeft een probleem als u wilt stoppen met de VOF, maar uw partner medewerking weigert. dat begrijp ik ook wel, want dan moet hij gaan betalen. U zou hem wellicht kunnen overreden door hem aan te bieden dat u zijn schuld laat vallen, als hij de administratie overdraagt, en verder meewerkt aan de opheffing. Dat kost u dan wel geld.
U zou ook heel brutaal de inschrijving bij de Kamer van Koophandel kunnen aanpassen, door hem daar uit te schrijven. Daarbij kan u ook een adreswijziging aan de bank doorgeven, zodat u in het vervolg de afschriften ontvangt. Het is niet charmant, maar u zal toch op een manier weer verder moeten met de zaak. Desnoods met behulp van een advocaat, maar die zal wellicht niet veel kunnen doen zonder VOF-contract.

Als u nu direct een VOF met een nieuwe partner wil opstarten kan dat vastlopen omdat uw oude partner niet volledig meewerkt. Uitstel van de VOF is dan raadzaam. Voor de goede orde: ik raad u aan om daarbij wel  een VOF-contract af te sluiten. Dat kunt u zelf doen, maar dat kunt u ook aan een notaris overlaten.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Hoe maak ik een doorstart met een nieuwe Venoot?:

Ongefundeerde uitspraken curator
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2009-03-08 14:18:13
WSNP zakelijk met doorstart
      [Gesteld in WSNP]
2010-07-15 20:14:42
Wordt mijn handelsnaam geschonden?
      [Gesteld in Handelsnaam & Merknaam]
2012-02-20 16:22:28
Mijn baas betaald de lonen niet, failssement
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Groningen]
2009-02-26 19:11:53
Ik weet niet of ik een mondelinge afspraak heb?
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2017-02-21 13:45:57

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+