Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Chiropractie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chiropractie en krijg online een antwoord van de specialist in Chiropractie

Zelf een vraag over Chiropractie? Klik hier.
Meer vragen over Chiropractie.
De huidige beheerder van de rubriek Chiropractie:
Naam: Dr. Alan Jenks
Bedrijf: Chiropractie westland
Reactiesnelheid: 170 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dr. Alan Jenks vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ChiropractieVragen over Chiropractie via RSS. Klik hier.
RSS over Chiropractie op jouw website?Vragen over Chiropractie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ChiropractieVragen over Chiropractie via E-mail. Klik hier.

scoliose ?

[Gesteld op: 17-05-2009]

Toelichting:
Beste ik ben een jongen van 26 jaar die heel veel traind op een bankdruktoestel maar ik vond het al raar dat ik nooit recht kan uitstoten tijdens het trainen en dat mijn rechterschouder steeds doorhangt .
Nu heb ik toevallig ook ontdekt dat mijn rechter schouderblad uitsteekt op mijn rug en als ik mij voor over buig heb ik een serieuze bult op de bovenzijde van mijn rug en dat terwijl de onderzijde een put is en nu maak ik mij natuurlijk zorgen tot en met want ik heb de indruk dat dit pas serieus verergerd is door zo veel met gewichten te trainen .
Het feit is ook dat ik nooit recht op kan zitten want dat doet pijn .
Ik weet dat ik vroeger een corset moest dragen
omdat ik te snel groeide en omdat ze toen al zeiden dat mijn rugwervel draait als een draaitrap ?
Is het mogelijk om mij te laten opereren want ik heb altijd gespierd willen zijn maar nu ik dit allemaal gemerkt heb wil ik niet zo verder blijven lopen hoor en ik vraag mij dan ook af mag ik wel 4 keer per week bankdrukoefeningen doen met zwaar gewicht ?
Groeten
Antwoord:

Beste vragensteller,

 

Hartelijk dank voor uw vraag. Waarschijnlijk brengt geen andere afwijking van de wervelkolom zoveel angst en verwarring teweeg als scoliose. Scoliose is een afwijking die zich meestal op jeugdige leeftijd openbaart.

 
De oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak van een scoliose echter onbekend, wat in de medische wereld een idiopathische scoliose genoemd word. Scoliose geeft - zeker bij kinderen - op zich geen pijn, maar kan wel een vermindering van bijvoorbeeld de longwerking tot gevolg hebben. Maar dit is pas wanneer de scoliose zeer groot is, bijvoorbeeld bij meer dan 40˚.


Scoliose betekent in strikt medische zin een “ zijwaartse wervelkolomverkromming”. Meisjes vormen de grootste risicogroep; de verhouding ten opzichte van jongens is ongeveer negen op één. Ondanks jarenlange studies en wetenschappelijke onderzoeken is scoliose nog steeds moeilijk te verklaren. Ongeveer 17% van de bevolking heeft een scoliose.

 

Het is juist goed om te blijven trainen. En het is niet zo verwonderlijk dat door de draaiing in de wervelkolom de spierontwikkeling niet geheel symmetrisch is. Dus door zwaar te trainen waardoor de spieren “dikker” worden, ga je dan ook meer verschil zien tussen links en rechts.

 

Operatie voor een scoliose wordt eigenlijk alleen gedaan wanneer de kromming zo sterk is dat de organen (hart, longen, etc) in de knel komen te zitten. Realiseer je dat dit een hele zware operatie is, met alle risico’s die daar bij horen. En dus niet geschikt om cosmetische redenen. Dus omdat je het niet zo’n mooi gezicht vindt dat je rug krom loopt. En goede chirurg zal je dan ook niet zo snel opereren.

 

Het belangrijkste is dat de rug soepel is en dat de spieren goed sterk zijn. Bijna 20 jaar geleden heb ik als chiropractor gewerkt bij de wereldkampioenschappen powerliften in Den Haag, Een van die jongens, Lamar Gant, werd voor de 14de keer wereldkampioen. (bankdrukken, deadlift en uitstoten). Het bijzondere aan hem is dat hij een zeer grote scoliose had (45˚!). http://img222.imageshack.us/img222/6659/31022499.jpg Zijn bovenlichaam is helemaal in elkaar gedrukt en zijn handen hingen bijna op zijn enkels. Maar hij had niet meer of minder rugklachten dan andere mensen! Zijn filosofie is dat hoe meer je traint en hoe sterker het spiercorset is hoe minder last je van je rug hebt. Het gaat tenslotte om functie en veel minder op de stand van de rug.

Als chiropractor benader ik de een scoliose wat anders. Ontelbare gewrichtsbanden en spieren staan in verbinding met de wervelkolom. Deze gewrichtsbanden en spieren lopen, elk in een gelijk aantal, in tegenovergestelde richting aan beide kanten van de wervelkolom. Normaal gesproken is de rek aan iedere kant gelijk, waardoor de wervelkolom mooi in het midden blijft. Maar als een paar spiergroepen aan de ene kant meer rek hebben dan aan de andere kant van de wervelkolom, ontwikkelt zich een kromming.

Waarom trekken de spieren aan de ene kant samen en is de rek groter dan die aan de andere kant?

De reden voor gespannen spieren
Elke spier in ons lichaam wordt gestimuleerd door zenuwen, die motorische zenuwimpulsen van de hersenen aan het spierweefsel doorgeven. Normaal gesproken zijn deze impulsen net sterk genoeg om de stand van de spieren te handhaven, wat zich uit in een lichte samentrekking van die spieren. Een spier trekt overmatig samen als er iets extreems gebeurt, waardoor de motorische zenuwimpulsen worden overgestimuleerd. Als dit gebeurt bij een spier die langs de wervelkolom loopt, trekt deze spier samen met als gevolg dat er een kromming in de wervelkolom ontstaat.

De Chiropractische aanpak
De basisbeginselen van de Chiropractische behandeling zijn: de wervelkolom vrij maken van druk, het bereiken van balans en het behouden van een gezond en goed functionerend lichaam. Kortom, het bereiken van een zo normaal mogelijk werkende wervelkolom. De behandelingen zijn erop gericht de beweeglijkheid van de wervelkolom en het functioneren van het zenuwstelsel door middel van gedoseerde mechanische impulsen te herstellen. Een lichaam zonder zenuwstress is beter in staat allerhande ziekten en abnormaliteiten te weerstaan, inclusief scoliose. Onderzoeken die suggereren dat scoliose waarschijnlijk veroorzaakt wordt door neurologische storingen, versterken de veronderstelling dat een Chiropractische aanpak uitermate geschikt is. Het centralezenuwstelsel moet stressvrij zijn om het lichaam gezond te houden. Chiropractoren zijn in staat de meeste klachten die veroorzaakt worden door de scoliose te behandelen.

 

Meer informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

chiropractor

www.kliniekatlas.nl

 

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor u reactie dat was dan ook een 10 waard !
Het enige waar je mij nog met zou kunnen helpen is gewoon het feit of ik
4 keer per week mag trainen en mestal dan op een bankdruktoestel en ik
heb min of meer begrepen uit u goed antwoord dat dit zeker mag maar het
is gewoon dat ik een beettje een onzekere jongen ben !
Dus als je nu nog JA zou antwoorden op deze vraag ga ik gewoon verder
met trainen .
Groeten
 
Antwoord Beheerder:
Ja, je kan gewoon blijven trainen. Maar je moet natuurlijk altijd wel je verstand gebruiken bij het maken van een trainingsschema. Je kan het lichaam niet sneller dwingen dan dat het aan kan. En goed trainen en spieren ontwikkelen kost nu eenmaal veel tijd.

Met vriendelijke groet,

Marieke Zegelaar, DC
chiropractor
www.kliniekatlas.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan scoliose ?:

komt nek knie en schouderpijn voor bij scoliose?
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-03-02 22:31:51
Is idiopat. scoiliose volledig te behandelen?
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-03-26 21:54:54
Wat kan ik doen tegen pijn te wijten aan scoliose?
      [Gesteld in Rugklachten]
2009-05-15 23:01:20
Kan scoliose op latere leeftijd ontstaan?
      [Gesteld in Rugklachten]
2009-09-03 13:55:54
Wat mag wel en niet met een brace?
      [Gesteld in Rugklachten]
2009-11-29 12:45:53

Gemiddelde score Chiropractie: 8.1 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+