Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Wetenschap » Exacte Wetenschappen » Biologie » Mycologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Mycologie en krijg online een antwoord van de specialist in Mycologie

Zelf een vraag over Mycologie? Klik hier.
Meer vragen over Mycologie.
De huidige beheerder van de rubriek Mycologie:
Naam: Drs. Ir. K. Schipper
Bedrijf: Ratiopharm
Reactiesnelheid: 1 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Drs. Ir. K. Schipper vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over MycologieVragen over Mycologie via RSS. Klik hier.
RSS over Mycologie op jouw website?Vragen over Mycologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over MycologieVragen over Mycologie via E-mail. Klik hier.

invloed van maan op paddenstoelen

[Gesteld op: 17-05-2009]

Toelichting:
Is er wetenschappelijk bewijs voor invloed van de maan op de groei van paddenstoelen ?
Antwoord:
Hallo,

hierbij dan toch uiteindelijk een antwoord op een lang openstaande vraag. U vraagt zich af of er wetenschappelijk bewijs is van de invloed van de maan, op de groei van paddestoelen. Het liefst zou ik deze vraag met een tegenvraag willen beantwoorden. Ik zal u uitleggen waarom. Aangezien er vele soorten paddestoelen zijn in vele vormen. Ik zal een paar uiteinden noemen van het scala. Een parasolzwam is een grote paddestoel die vanwege zijn omvang direct de aandacht trekt. Een blauwe schimmel (penicelium), zoals op oud brood kan worden waargenomen bestaat uit vele duizenden paddestoelen. Een yoghurtcultuur lijkt een slijmerige massa maar bestaat ook uit vele duizenden paddestoelen, voor het blote oog onzichtbaar.

U begrijpt vast wel waar ik naartoe wil. Heeft u een specifieke soort/vorm in gedachten waarbij wetenschappelijk vaststaat dat de invloed van de maan een belangrijke rol speelt bij het groeiproces? En dan kunnen we ons ook nog afvragen welke eigenschap die invloed heeft. Is het de aantrekkingskracht van de maan, of het indirecte zonlicht dat wordt weerkaatst?

Om uw vraag in algemene zin te beantwoorden is het antwoord; ja
Er zijn een groot aantal soorten paddestoelen maar ook schimmels te noemen waarbij de maan een cruciale rol speelt m.b.t. de groei. Dit is wetenschappelijk aangetoond.

Een paddestoel zoals we die kennen uit het bos is een vrucht. De sporen die deze afwerpen zijn de zaden. De boom waaraan de vrucht hangt is een onderaards netwerkt dat we mycelium noemen. Als we dit vergelijken met de vruchten aan een "echte" boom zoals een appel dan heeft het licht dat de zon overdag uitzend invloed op de groei. Dit is bekend=(fotosynthese). Het is wetenschappelijk aangetoond dat de zon invloed heeft op de groei van een vrucht aan een (bovengrondse) boom=groene plant. Het deel van de zon dat die invloed heeft is niet de aantrekkingskracht maar de fotonenregen die hij uitzendt. Maar hoe zit dat met de invloed van de maan op de groei van een vrucht van een ondergrondse boom=mycelium?

Er zijn soorten bekend die binnen een nacht uit de grond komen. Het gezegde "als paddestoelen uit de grond" spreekt boekdelen. Indirect zonlicht speelt hierbij een belangrijke rol maar ook de aantrekkingskracht van de maan en in sommige gevallen een combinatie van deze beiden. De reuzeboleet en de eetbare inktzwam zijn hiervan prachtige voorbeelden. Zowel het indirecte zonlicht als de aantrekkingskracht hebben hierop invloed. Denk bij dit laatste aan de invloed van de getijden op het water in de zee (eb en vloed). Ik gebruik de inktzwam als voorbeeld. Deze bestaat voor ± 80% uit water. Tijdens de (snelle) groei van deze paddestoel speelt "verticaal watertransport" een belangrijke rol. De invloed van de aantrekkingskracht van de maan maakt dit proces mogelijk. Het licht speelt hierbij een ondergeschikte rol temeer daar bij de groei van deze paddestoel geen sprake is van fotosynthese. U zult zich afvragen of de aantrekkingskracht van de maan dan ook invloed heeft op de opwaartse (verticale) sapstroom van groene planten. Het antwoord hierop luidt: neen. Hierbij speelt capillaire werking en osmotische concentratie differentie een rol.

Ik hoop uw vraag hiermede voldoende te hebben beantwoord, hoewel een enkel: ja wellicht afdoende zou zijn geweest maar als docent licht ik nu eenmaal graag zaken toe.

Mocht u vragen hebben over de invloed van de maan op de groei van een bepaalde soort en het wetenschappelijke bewijs hiervan dan zoek ik dat gaarne voor u uit.

Met vriendelijke groeten,

Kai Schipper
Beantwoord door:
Drs. Ir. K. Schipper
profielpagina


Gerelateerde vragen aan invloed van maan op paddenstoelen:

Inkomsten hoger dan WWB Bijstandsnorm?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-03-30 17:17:32
Kan contract veranderd worden? (Arts-assistent)
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-05-31 00:56:57
Huur verhoging winkelpand
      [Gesteld in Vastgoed]
2009-07-02 11:51:12
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
door bonus hele jaar lager percentage???
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2016-05-21 13:17:16

Gemiddelde score Mycologie: 8.8 (11x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+