Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Aandoeningen Bewegingsapparaat » Rugklachten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Rugklachten en krijg online een antwoord van de specialist in Rugklachten

Zelf een vraag over Rugklachten? Klik hier.
Meer vragen over Rugklachten.
De huidige beheerder van de rubriek Rugklachten:
Naam: Jack van Dijk
Bedrijf: Méderi
Reactiesnelheid: 114 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Jack van Dijk vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over RugklachtenVragen over Rugklachten via RSS. Klik hier.
RSS over Rugklachten op jouw website?Vragen over Rugklachten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over RugklachtenVragen over Rugklachten via E-mail. Klik hier.

Wat kan ik doen tegen pijn te wijten aan scoliose?

[Gesteld op: 15-05-2009]

Toelichting:
Ze hebben een S-vormige kromming vastgesteld in mijn rug (30° links en 30° rechts), met enkele vernauwingen tot in mijn nek. Ik loop recht, maar ben krom van binnen. Ik doe spierversterkende oefeningen, maar krijg (daardoor) vaak last van ontstekingen. Dat komt dan weer door die vernauwingen. M'n zenuwen e.d. worden gekneld. Dan moet ik dat oefenen weer een tijdje laten. Wat kan ik nog doen tegen deze zeurende pijn? M'n benen zijn even lang, steunzolen zouden bij mij dus niets uithalen volgens de dokter. Ik ben zowat radeloos en moe gezocht. Ik zou niet weten naar welke specialist te gaan. Een chirurg heeft me ooit gezegd dat ik met de pijn moet gaan leren leven en een nieuw bed moet kopen. Dat zou ev. nog wel helpen. Maar ik wil het hier niet bij laten. Ik weet dat het kan beteren en de wil is er, nu zoek ik alleen nog een weg. Kan iemand me raad geven?? Alvast bedankt!!!!!
Antwoord:

Geachte mevrouw/heer,

 

Hartelijk dank voor uw vraag. Waarschijnlijk brengt geen andere afwijking van de wervelkolom zoveel angst en verwarring teweeg als scoliose. Scoliose is een afwijking die zich meestal op jeugdige leeftijd openbaart.

 
De oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak van een scoliose echter onbekend, wat in de medische wereld een idiopathische scoliose genoemd word. Scoliose geeft - zeker bij kinderen - op zich geen pijn, maar kan wel een vermindering van bijvoorbeeld de longwerking tot gevolg hebben. Maar dit is pas wanneer de scoliose zeer groot is, bijvoorbeeld bij meer dan 40˚.


Scoliose betekent in strikt medische zin een “ zijwaartse wervelkolomverkromming”. Meisjes vormen de grootste risicogroep; de verhouding ten opzichte van jongens is ongeveer negen op één. Ondanks jarenlange studies en wetenschappelijke onderzoeken is scoliose nog steeds moeilijk te verklaren. Ongeveer 17% van de bevolking heeft een scoliose.

Als chiropractor benader ik de een scoliose wat anders. Ontelbare gewrichtsbanden en spieren staan in verbinding met de wervelkolom. Deze gewrichtsbanden en spieren lopen, elk in een gelijk aantal, in tegenovergestelde richting aan beide kanten van de wervelkolom. Normaal gesproken is de rek aan iedere kant gelijk, waardoor de wervelkolom mooi in het midden blijft. Maar als een paar spiergroepen aan de ene kant meer rek hebben dan aan de andere kant van de wervelkolom, ontwikkelt zich een kromming.

Waarom trekken de spieren aan de ene kant samen en is de rek groter dan die aan de andere kant?

De reden voor gespannen spieren
Elke spier in ons lichaam wordt gestimuleerd door zenuwen, die motorische zenuwimpulsen van de hersenen aan het spierweefsel doorgeven. Normaal gesproken zijn deze impulsen net sterk genoeg om de stand van de spieren te handhaven, wat zich uit in een lichte samentrekking van die spieren. Een spier trekt overmatig samen als er iets extreems gebeurt, waardoor de motorische zenuwimpulsen worden overgestimuleerd. Als dit gebeurt bij een spier die langs de wervelkolom loopt, trekt deze spier samen met als gevolg dat er een kromming in de wervelkolom ontstaat.

De Chiropractische aanpak
De basisbeginselen van de Chiropractische behandeling zijn: de wervelkolom vrij maken van druk, het bereiken van balans en het behouden van een gezond en goed functionerend lichaam. Kortom, het bereiken van een zo normaal mogelijk werkende wervelkolom. De behandelingen zijn erop gericht de beweeglijkheid van de wervelkolom en het functioneren van het zenuwstelsel door middel van gedoseerde mechanische impulsen te herstellen. Een lichaam zonder zenuwstress is beter in staat allerhande ziekten en abnormaliteiten te weerstaan, inclusief scoliose. Onderzoeken die suggereren dat scoliose waarschijnlijk veroorzaakt wordt door neurologische storingen, versterken de veronderstelling dat een Chiropractische aanpak uitermate geschikt is. Het centralezenuwstelsel moet stressvrij zijn om het lichaam gezond te houden. Chiropractoren zijn in staat de meeste klachten die veroorzaakt worden door de scoliose te behandelen.

 

Preventie
Als u de Chiropractor regelmatig bezoekt, zal hij u zorgvuldig onderzoeken en, indien nodig, de wervels corrigeren. De werkwijze van de Chiropractor is ontwikkeld om wervelkolomproblemen op te sporen en te corrigeren, voordat andere gezondheidsproblemen de kans krijgen zich te ontwikkelen.

 

Meer informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

chiropractor

www.kliniekatlas.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wat kan ik doen tegen pijn te wijten aan scoliose?:

Wat mag wel en niet met een brace?
      [Gesteld in Rugklachten]
2009-11-29 12:45:53
Chronische spanningshoofdpijn
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-03-23 18:13:10
is hoofdpijn / migraine ook te behandelen met chiropractie
      [Gesteld in Chiropractie]
2007-01-10 00:04:23
Pijn onder in de rug/Tintelingen benen
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-01-05 14:08:41
Amitriptyline voor het slapen gaan
      [Gesteld in Geneeskunde]
2009-08-20 13:09:52

Gemiddelde score Rugklachten: 10.0 (2x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+