Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Ambtenarenrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ambtenarenrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Ambtenarenrecht

Zelf een vraag over Ambtenarenrecht? Klik hier.
Meer vragen over Ambtenarenrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Ambtenarenrecht:
Naam: Mr. B.H.G. Dautzenberg-Dieteren
Bedrijf: Dieteren advocatuur
Reactiesnelheid: 118 uur
Waardering: 7.6 (van max. 10)
Meer informatie over Mr. B.H.G. Dautzenberg-Dieteren vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AmbtenarenrechtVragen over Ambtenarenrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Ambtenarenrecht op jouw website?Vragen over Ambtenarenrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AmbtenarenrechtVragen over Ambtenarenrecht via E-mail. Klik hier.

Heb ik een opzegtermijn, voordat ik ben begonnen?

[Gesteld op: 15-05-2009]

Toelichting:
Ik heb een baan geaccepteerd bij een gemeente. In het laatste (arbeidsvoorwaarden)gesprek is overeengekomen dat ik een tijdelijke aanstelling krijg voor de duur van 1 jaar. Tevens is afgesproken dat het contract ingaat over 3 weken. Dan start ik dus bij de gemeente. Zodra ik een verklaring voor ggedrag naar hun toestuur maken zij de aantstelling rond.

Inmiddels (zo'n week of 2 voordat ik aan de slag kan bij de gemeente) is in een andere sollicitatieprocedure bij een rijksoverheidsorganisatie een afrondend arbeidsvoorwaardengesprek gepland. Het betreft hier in meerdere opzichten een aantrekkelijkere baan. Mijn vraag is of ik het gesprek bij de rijksoverheidsorganisatie door kan laten gaan en de gemeente kan laten weten dat ik toch niet bij hun kom werken? Ofwel zit ik vast aan de aanstelling bij de gemeente en zo ja wat is dan mijn opzegtermijn?

n.b. mijn uitgangssituatie is dat ik geen werk heb en dus niet vast zit aan een opzegtermijn bij een (huidige) werkgever.
Antwoord:

Interessant, m.i. kunt u het gesprek bij de r.o. door laten gaan, zonder dit aan uw nieuwe werkgever te laten weten. Mocht die baan ook doorgaan dan zult u bij de gemeente waar u dan met het jaarcontract werkt, moeten gaan vragen wat uw ontslagtermijn is. Dat zullen ze niet leuk vinden. Maar u moet nog maar zien dat die tweede baan ook gaat lukken.

De opzegtermijn van het nieuwe jaarcontract hangt af van de inhoud van het contract. Dus in beginsel is het contract helemaal niet opzegbaar. Maar dat zou vreemd zijn omdat bij een contract voor onbepaalde tijd  de termijn drtie maanden. Echter het kan zijn dat de werkgever u echt precies voor dat jaar nodig heeft en uitgaat van een jaar.

Maar bij de gemeente zal dat jaarcontract meer bedoeld zijn als proefperiode naar het contract voor onbepaalde tijd.

In het privaatrecht werkt het anders, namelijk een contract voor bepaalde tijd is dus in beginsel niet tussentijds opzegbaar. In beginsel, want tenzij in het contract een bepaling is opgenomen dat de werkgever en/of de werknemer de bevoegdheid geeft het tussentijds op te zeggen. Indien de werknemer een contract voor bepaalde tijd tussentijds opzegt terwijl er geen tussentijds opzegbeding is overeengekomen, is de werknemer t.o.v. de werkgever aansprakelijk voor de schade ter grootte van in ieder geval het loon over het resterende deel van het contract. Indien de werkgever een contract voor bepaalde tijd tussentijds wil opzeggen terwijl er geen tussentijds opzegbeding is overeengekomen, moet hij eerst bij de CWI een ontslagvergunning aanvragen. Dit is een schriftelijke procedure waarin de werknemer verweer kan voeren. In geval van zodanige tussentijdse opzegging is de werkgever t.o.v. de werknemer in beginsel evenzeer aansprakelijk voor de schade ter grootte van het loon over het resterende deel van het contract. Tenzij er in het cntract een afwijkende opzegtermijn is overeengekomen of in de CAO een afwijkende opzegtermijn staat, is de opzegtermijn voor zowel de werkgever als de werknemer een maand. Als u het contract hebt getekend voordat het is ingegaan, in casu 1 november 2008, kunt u het opzeggen, mede omdat er toch een proeftijd zal zijn overeengekomen. Het is dan echter mogelijk dat u t.o.v. de werkgever schadeplichtig bent, bv. voor de kosten van het zoeken naar een nieuwe medewerker.

Andersom geldt dat de werkgever u bij een jaarcontract ook een jaar in dienst moet houden en niet na drie maanden het jaarcontract kan verbreken. Behoudens slecht werknemerschap.

Succes ermee.

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Heb ik een opzegtermijn, voordat ik ben begonnen?:

jaarcontract met een opzegtermijn van 2 maanden
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Limburg]
2009-10-02 15:06:27
Opzegtermijn van 2 maanden bij jaar contract?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-11-02 12:42:35
opzegtermijn baan: cao of contract?
      [Gesteld in Rechtshulp-Gelderland]
2010-03-02 16:24:53
Dubbele opzegtermijn werkgever 1 jaarcontract
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2010-08-23 11:51:36
Nog een vraag betreffende uitkering
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2013-10-29 16:01:30

Gemiddelde score Ambtenarenrecht: 7.6 (8x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+