Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Personeel & Organisatie-Drenthe
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Personeel & Organisatie-Drenthe en krijg online een antwoord van de specialist in Personeel & Organisatie-Drenthe

Zelf een vraag over Personeel & Organisatie-Drenthe? Klik hier.
Meer vragen over Personeel & Organisatie-Drenthe.
De huidige beheerder van de rubriek Personeel & Organisatie-Drenthe:
Naam: M.C. Voskamp
Bedrijf: Hr coach
Reactiesnelheid: 100 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over M.C. Voskamp vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Personeel & Organisatie-DrentheVragen over Personeel & Organisatie-Drenthe via RSS. Klik hier.
RSS over Personeel & Organisatie-Drenthe op jouw website?Vragen over Personeel & Organisatie-Drenthe op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Personeel & Organisatie-DrentheVragen over Personeel & Organisatie-Drenthe via E-mail. Klik hier.

poging tot diefstal

[Gesteld op: 14-05-2009]

Toelichting:
er is bij mij op het werk een poging tot diefstal geweest,daar word ik nu verantwoordelijk voor gehouden omdat ik bij mw op kamer ben geweest,er is aangifte gedaan,maar wat kan ik verwachten? wat moet ik doen en of regelen om mijn recht te doen laten spreken?
Antwoord:

Uw toelichting is niet geheel helder: er is sprake van diefstal indien er goederen zijn verduisterd, of er kan een poging tot braak zijn geweest. In dat geval zijn er sporen. Verder is het mij niet duidelijk of u officieel verdacht (dat is wat anders dan ergens verantwoordelijk voor worden gehouden) wordt, alhoewel er wel aangifte is gedaan.

Ik zal de vraag anders formuleren: Stel dat u verdacht wordt van braak en/of diefstal. Wat betekent dit?

Verdachte zijn betekent dat er een redelijk vermoeden aanwezig is dat u een strafbaar feit heeft gepleegd. Dat kan betekenen dat de politie een onderzoek tegen u is begonnen, maar dat hoeft niet. Het is ook mogelijk dat de politie een opsporingsonderzoek heeft ingesteld, om een bepaalde zaak (vaak begonnen met een aangifte) uit te zoeken en dat u vervolgens als verdachte wordt aangemerkt.

Vaak komt u pas te weten of u verdacht wordt, als politie u dat te kennen geeft, door u op te roepen voor een (vrijwillig) verhoor danwel u aan te houden. Als u verdachte bent heeft de politie namelijk het recht u aan te houden en u een aantal uren op te houden voor onderzoek. Dit onderzoek kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het verhoren van u.

Ook uit andere omstandigheden kunt u afleiden dat u verdachte bent. Denkt u aan bepaalde handelingen van politie. Politie is niet verplicht u mede te delen dat u verdachte bent, als zij u nog niet wil verhoren/aanhouden.

Politie kan in een opsporingsonderzoek een verhoor van getuigen of verdachten uitvoeren. Indien zij u als verdachte wil horen, heeft u het recht om geen antwoord te geven (het zogenaamde zwijgrecht; in de rechtspraktijk de cautie genoemd). Dit mag echter wel. Antwoorden in deze fase van het strafproces kunnen echter later (bij de rechtbank) zeer belangrijk blijken te zijn. Ook kan aan een beroep op het zwijgrecht tegenwoordig wel degelijk betekenis worden toegekend. De Hoge Raad (Hoogste Rechtscollege) heeft bijvoorbeeld bepaald dat, indien iemand gemakkelijk een bepaalde uitleg moet kunnen geven aan een gebeuren doch dat nalaat, dat tegen hem kan worden gebruikt. Het kan van groot belang zijn dat u zich op een dergelijk verhoor goed voorbereidt. Niet omdat u per definitie iets te verzwijgen heeft overigens uw goed recht zou kunnen zijn), maar ook omdat een dergelijk verhoor een bepaalde druk op u wordt gelegd. U staat bij een verhoor vaak een aantal stappen achter. Het verhoor komt niet van uit, maar vanuit politie. Politie kan u confronteren met bepaalde informatie waar u (nog) geen weet van heeft. Onder de druk van een politieverhoor - zeker indien u dat niet eerder heeft meegemaakt - zijn foute antwoorden snel gegeven. En let wel: goede antwoorden zijn zeker niet per definitie gelijk aan leugens. Indien u onschuldig bent kunt u ook verkeerde antwoorden geven (die anders worden opgevat door politie of die u anders bedoeld). Het kan zeker raadzaam zijn en verhoor met een advocaat voor te bereiden, ook om uw juridische positie duidelijk te krijgen.

'tips' voor het politieverhoor zijn:

Denk goed na voordat u een antwoord geeft

Als u iets niet meer (zeker) weet zeg dat dan. Ga geen antwoorden verzinnen in de zin van 'dan zal het wel zo zijn gegaan'

Lees uw verhoor altijd goed door en sta op wijziging als u iets niet heeft gezegd, anders heeft gezegd of niet zo heeft bedoeld.

Teken uw verklaring alleen als u het volledig met de inhoud eens bent. Indien u het niet eens bent met (gedeelten van) de verklaring, geef dat dan als reden aan waarom u niet tekent.

Onthoudt: Het is uw verklaring.

Rechten als verdachte

Zodra u weet dat u verdachte bent heeft u rechten. Zo heeft u het zwijgrecht (zie boven), maar ook heeft u het recht om de processtukken te verkrijgen. Dit betekent echter niet dat de politie u deze direct zal afgeven. U zult deze moeten opvragen. Doorgaans kan uw advocaat u daarbij helpen; die kent de wegen.

In bepaalde gevallen kunnen stukken u worden onthouden, in het belang van het onderzoek. Dit geldt echter nooit voor afschriften van uw eigen verhoor. Indien de stukken ten onrechte worden onthouden, kunt u daartegen bezwaar maken bij de Rechtbank. Afschriften van uw eigen verhoren mogen u echter nimmer worden onthouden, op grond van de Wet.

Bovendien kunt u vanaf dit moment ook zelf onderzoeken laten verrichten in het belang van de verdediging. Dit kan zijn het horen van getuigen, het opvragen van gegevens bij derden. Dit zal goed onderbouwd moeten gebeuren, in de richting van de Rechtbank. Het lijkt - in de tijdsgeest van drukte en minder rechten voor een verdachte - steeds belangrijker om tijdig om onderzoek te vragen.

Het vragen van onderzoekshandelingen kunt u het beste met een advocaat bespreken. Dit omdat ervaring hierbij is gewenst. Het vragen van verkeerd onderzoek zou in uw zaak bovendien ook negatieve gevolgen kunnen hebben (bij een bepaalde uitkomst).

Het afwachten van een dagvaarding in een zaak is niet (altijd) verstandig. Zodra een dagvaarding is uitgebracht, zal het moeilijker worden uw onderzoekswensen (ter verdediging) gerealiseerd te krijgen. Dit gezien de soms korte tijd tussen dagvaarding en zitting. Zodra de zaak op zitting is, beslist bovendien de zittingsrechter daarover, die dergelijke verzoeken kritisch(er) kan beoordelen. Het kan u daarbij worden tegengeworpen dat u een en ander niet eerder heeft verzocht.

Beantwoord door:
M.C. Voskamp
profielpagina


Gerelateerde vragen aan poging tot diefstal:

zijn deze medicijnen geschikt?
      [Gesteld in Zelfdoding]
2010-04-10 21:56:18
Is deze combinatie dodelijk?
      [Gesteld in Zelfdoding]
2009-08-19 18:28:21
Is dit genoeg?
      [Gesteld in Zelfdoding]
2009-11-15 05:19:02
Diefstal laptop uit auto verhaalbaar?
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Noord Brabant]
2009-11-19 14:03:15
Hoe pleeg ik zelfmoord met koolmonoxide?
      [Gesteld in Zelfdoding]
2010-03-07 16:56:46

Gemiddelde score Personeel & Organisatie-Drenthe: 8.2 (41x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+