Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Graag kleuradvies voor muren van mijn woonkamer.

[Gesteld op: 08-05-2009]

Toelichting:
Hallo,

Graag zou ik een advies ontvangen over de eventuele kleuren voor mijn muren in mijn woonkamer. Er is veel daglicht in zowel het zitgedeelte als het eetgedeelte.

Mijn bank is donkerbruin, witte kasten, donker houten vloer met onder salontafel een berber, glazen salontafel, donker eikenhouten eettafel met metalen frame stoelen met zwart/witte koeienleren zitting.

Mijn muren zijn nu wit en ik wil graag meer kleuren en warmte op de muur. Niet alle muren dezelfde kleur, maar ÚÚn muur in zitgedeelte en ÚÚn muur in eetgedeelte een warmere of uitsprekendere kleur en de overige muren een zelfde wat rustigere kleur. De vraag is alleen welke kleuren??

Alvast bedankt voor het meedenken het het advies!!!

Met vriendelijke groet, Yvonne
Antwoord:
 

Beste Yvonne,

Heb je een voorkeur voor een bepaalde kleur of kleuren? Zijn er kleuren die je beslist niet mooi vind in het interieur? Uit je beschrijving van de woonkamer blijkt, dat je veel kleuren kunt toepassen. Bij bruin en wit en hout en glas en zwart combineren zoveel kleuren. (ik ga er even van uit dat de berber ook een neutrale kleur heeft.) Ik wil er wel een paar opnoemen die mij mooi lijken bij de beschrijving van je interieur. Ik denk aan kleuren als geelgroen, of roze of roodpaars of paars of warme grijzen (dat zijn grijzen met rood of geel of oranje erin). Of oranje, maar dat hangt wel af van het bruin van je bank en vloer. Oranje vind ik niet bij alle bruinen mooi, het kan wel bij donkerbruin. Maar een koele kleur kan, mits beperkt toegepast, ook heel goed bij al het warme hout van meubels en vloer. Denk aan turkoois of blauw of groen. Ik heb wel lichte of ‘midden’kleuren in mijn hoofd, omdat je vrij veel donkere meubels hebt en een donkere vloer. Maar om dat goed in te schatten zou ik de ruimte moeten zien. Je hebt nu nog een heleboel kleurkeus en het hangt dus ook erg af van je smaak en voorkeur, van de sfeer die je wilt creëren. (Zou het kunnen dat roze voor jou en je interieur een goeie kleur is?) Het beste kun je daarom eerst een moodboard maken. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. Kies alleen die kleuren en combinaties van kleuren die je aanspreken, die je echt mooi vindt. Je kunt weer iets toevoegen of weghalen als het toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die je voor de ruimte zoekt. Zo komt je erachter wat je het mooist vindt en krijg je vooraf een goed beeld van de sfeer en kleuren die je woonruimte kan krijgen.

Het is een goed idee om één wand in zowel de zit- als de eethoek te laten opvallen, te accentueren. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt voor alle wanden één kleurtoon kiezen, bijvoorbeeld een groengele kleur van Histor die eindigt op G80Y of G90Y. (dit zijn beide warme kleurtonen) De meeste wanden in de woonkamer geef je een lichte versie van een van deze kleuren. Omdat je vrij veel donkere meubels hebt en een donkere vloer, zou ik de meeste wanden een vrij lichte kleur geven. De wanden in zit- en eethoek geef je dezelfde kleurtoon maar dan een stuk donkerder, zodat er een duidelijk accent ontstaat. Die beide wanden met deze accentkleur kunnen dezelfde kleur krijgen, maar je kunt ze ook verschillende kleuren geven. Ik bedoel dan aan een klein kleurverschil. Beide wanden krijgen dus dezelfde kleurtoon (als voorbeeld noem ik weer groengeel), maar een andere nuance (een nuance geeft aan hoe donker of licht de kleur is en/of hoe fel of vergrijsd). De ene muur wordt bijvoorbeeld, 1020-G90Y, de andere 1050-G90Y van Histor. Ik wil benadrukken dat dit echt een voorbeeld is. Ik kan zonder je woonruimte te hebben gezien, niet zo’n specifiek kleuradvies geven. Dus neem het niet zomaar over, want het kan helemaal niet de goede kleur voor jouw ruimte zijn. Het kan ook nodig zijn om andere nuances te gebruiken in zit- en eethoek omdat het licht in beide hoeken verschillend is. Licht in een ruimte op het noorden doet iets anders met kleuren dan licht uit het zuiden.

Wat gewaagder is het om de muur in het zitgedeelte te laten contrasteren met de muur in de eethoek. De kleur van de andere muren, de rustige kleur, moet dan bij beide kleuren passen. Het is dus wat lastiger om de juiste kleuren te vinden, maar wel heel leuk als je van contrasten houdt.

Je kunt ook denken aan één muur met een mooi behangpatroon. Dan zou ik weer kiezen voor behang dat ton sur ton is met de kleur van de overige muren. Het behang kan wel wat donkerder van kleur zijn, maar het opvallende (aansprekende) zit hem vooral in het patroon. Maar als je liever effen muren hebt, kies daar dan voor. Probeer dus vooral kleuren en sferen te kiezen die jij mooi vindt, die bij jou passen, en neem geen kleur of patroon omdat het toevallig in de mode is.

Ik geef je tot slot nog wat algemene tips over kleur en kleurgebruik:

·         De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

·         Voor actie en spanning kiest u complementaire kleuren, zoals lime groen met rood of citroengeel met paarsblauw.

·         Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, verschillende nuances (licht en donker, feller en vergrijsder).

·         Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

·         Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurnuances hebben.

·         Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n smalle ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng eventueel één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden.  

·         Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte op het noorden.

·         Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.

·         Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in uw huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, een groot verschil.

Heel veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl

w www.havenaarinterieurs.nl

 
Reactie vraagsteller:
Hallo Merel,

Hartstikke bedankt voor je uitgebreide en zeer nuttige informatie!!!
Hier kan ik zeker iets mee!!
In eerste instantie schrok ik een beetje van de kleuren, zoals paars en geelgroen, maar ik moet zeggen dat hoe langer ik over deze kleuren nadenk ik ze eigenlijk steeds mooier ga vinden.
Ik ben er nog niet helemaal uit welke kleur ik ga nemen, maar ik vind jou tip over 'vergrijsde tinten' erg goed.
Zo heb ik op de Histor site een kleurkompas ingevuld. Ik ben op vergrijsd paars gestuit.
Ik ga het er nog eens met een vriendin over hebben, die zelf al veel gevoel voor kleur heeft. Maar jou tips worden daar zeker in mee genomen!!!

Nogmaals bedankt!!

Met vriendelijke groet,
Yvonne

 
Antwoord Beheerder:

Heel graag gedaan, Yvonne. Fijn dat je een vriendin met kleurgevoel hebt, die je kan helpen. Vergeet niet dat het kiezen ook veel met smaak te maken heeft. Je moet een kleur die je in huis aanbrengt op de eerste plaats heel mooi vinden. En daarna komen natuurlijk nog een heleboel andere zaken waaraan een kleur moet voldoen om de hoek kijken, zoals je in mijn antwoord kon lezen.
Als je toch twijfelt aan de kleur die je straks kiest, maak dan een proefvlak. Dat kan heel simpel op de muur, schilder een vlak van 80 bij 80 cm, of breng de verf aan op een plaat triplex of iets dergelijks. Zo krijg je een groot kleurvlak en kun je de kleur veel beter beoordelen.

Heel veel succes en straks plezier met je warmere en kleurigere woonkamer.
Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Graag kleuradvies voor muren van mijn woonkamer.:

Welke kleur past best voor onze woning?
      [Gesteld in Interieur]
2007-07-09 14:21:51
Kleuren in de hal
      [Gesteld in Interieur]
2007-09-26 00:05:07
Welke kleur op de muur/plafond?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2008-04-11 21:16:44
Ik zou heel graag twee muren zwart willen verven
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2008-09-02 17:46:07
Welke kleur wit is geschikt voor op kantoor?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-09-03 11:59:51

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+