Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Verlatingsangst of gewoon het gebrek aan een baan?

[Gesteld op: 08-05-2009]

Toelichting:
Sinds ruim 3 maanden heb ik de meest fantastische vriendin die ik me maar kan wensen. Alhoewel zij jonger is dan ik, zij is 20 ik 25, heeft zij meer relaties gehad dan ik. Ikzelf heb welgeteld een serieuze relatie gehad van 2,5 jaar, waarin ik lange tijd niet gelukkig ben geweest. Hierna ben ik anderhalf jaar gelukkig geweest als vrijgezel, zonder intiem te zijn geweest met iemand. Daartegenover stond een rijkelijk sociaal leven, echter heb ik wel eens getwijfeld of ik geen bindingsangst had.

Ongeveer anderhalve maand geleden heb ik mijn vervolgstudie aan de universiteit beëindigd, om met mijn HBO diploma op zak te gaan solliciteren. Mijn vriendin is ook gestopt met haar studie en begint in september met een nieuwe studie. Om de voor haar tussenliggende periode op te vullen is zij op zoek gegaan naar een fulltime baan, welke zij snel gevonden had. Ik heb nog steeds geen baan gevonden, wat een negatieve invloed heeft op mijn zelfvertrouwen, ook met betrekking tot mijn relatie. Omdat ik hele dagen thuis zit krijg ik het gevoel dat zij geen tijd voor me vrij kan maken, wat onzin is natuurlijk, want als ik zelf aan het werk zou zijn zou ik evenmin overdag tijd voor haar hebben. We proberen nu zoveel mogelijk ’s avonds en soms in het weekend tijd voor elkaar te maken, of beter gezegd zij voor mij. Ik wil haar niet haar vrijheid ontnemen, hier heeft ze al vervelende ervaringen mee gehad in eerdere relaties.

Ik houd veel te veel tijd over om over dingen na te denken en maak me daardoor ook veel te veel druk om dingen, met name onze relatie en haar relatieverleden. Dingen ondernemen met vrienden zoals ik eerst altijd deed, gebeurt bijna niet meer, door gebrek aan geld, maar de zin om wat te gaan doen is ook steeds verder weggezakt omdat ik bang ben anders tijd met mijn vriendin mis te lopen.

Het is nu al twee keer voorgekomen dat ik een emotionele uitbarsting had terwijl zij een weekendje naar haar ouders was, omdat er voor mijn gevoel mij de mogelijkheid werd ontnomen om een keer wat meer tijd met haar door te brengen. Mijn vriendin denkt dat het allemaal wel goedkomt als ik een baan heb. Ik betwijfel dit steeds meer, want ik baal nu eigenlijk erger wanneer ik weet dat ik m’n vriendin een weekend niet zie dan wanneer ik weer een mislukte sollicitatie achter de rug heb of geen vacatures kan vinden. Heb ik verlatingsangst? Of is dit puur een gebrek aan zelfvertrouwen door het nog niet hebben kunnen vinden van een baan?

Groet een Starter in de put
Antwoord:
Hoi,

Ik kan niet echt uit je verhaal opmaken dat je verlatingsangst hebt hoor! Verlatingsangst is een ernstige psychische aandoening. Jij hebt denk ik inderdaad te veel tijd gestoken in nadenken over de tijd die je met je vriendin samen kunt zijn. In een gezonde relatie is er ook ruimte om je eigen dingen te ondernemen, het moet niet zo zijn dat je continue op elkaars lip zit en altijd alles samen doet. Zowel voor je vriendin als voor jezelf geldt dat er meer is in het leven dan je relatie, jullie hebben allebei een vriendenkring, familie etc. waar je best wel eens tijd mee wilt doorbrengen zonder dat de partner erbij is.

Het lukt je op dit moment niet om betaald werk te vinden. Misschien is het een idee om in de tussentijd vrijwilligerswerk te gaan doen zodat je weer een dagbesteding hebt en kunt werken aan je zelfvertrouwen.

Je kunt ook andere dingen ondernemen met vrienden die geen of minder geld kosten, lekker een wandeling maken bijvoorbeeld. Er zijn veel dingen die je gratis kunt doen.

Doorbreek je vicieuze cirkel van piekeren en malen, daar schiet je niets mee op. Het is ook niet realistisch te verwachten dat je vriendin altijd tijd heeft voor jou. Als je dat blijft doen is je relatie gedoemd te mislukken omdat het zeer benauwend werkt. Stel je eens voor hoe het voor jou zou zijn als je vriendin jouw gedrag vertoonde, ik denk niet dat je dat prettig zou vinden.
Gun je vriendin dus haar weekendjes weg of andere bezigheden. Net zoals zij het jou gunt om dingen te ondernemen (ik ga er vanuit dat ze dat doet). Zoek nuttige bezigheden nu je geen baan hebt, het zijn moeilijke tijden om werk te vinden, je bent niet de enige, het ligt vast en zeker niet aan jou. Je zou wel eens kunnen informeren bij het CWI naar een sollicitatietraining, zodat je nog zelfverzekerder naar op gesprek verschijnt.

Mocht dit probleem je dagelijks leven te veel gaan overheersen aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een psycholoog, je kunt je via de huisarts laten doorverwijzen. Dat is echter een uiterst middel. Heb je geen goede vriend o.i.d. waar je mee kunt praten over deze dingen? Iemand die niet gelijk met een oordeel klaarstaat maar naar jou luistert? Het is belangrijk om er niet alleen mee rond te blijven lopen.

Ik wens je veel succes met het vinden van een baan en met het doorbreken van je gedachtengangen. Geef de moed niet op, geloof in jezelf!


Vriendelijke groet,
Anja


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Verlatingsangst of gewoon het gebrek aan een baan?:

Is gehorigheid een verborgen gebrek aan een huis.
      [Gesteld in Recht]
2007-02-05 22:54:37
aansprakelijk gebreken woning als verkoper
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2011-08-15 10:26:48
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
hond plast & poept soms in de zetel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2013-08-22 10:27:02
Verhuurder pleegt contractbreuk. Wat te doen?
      [Gesteld in Contractenrecht]
2014-06-20 14:06:56

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Anita
  9.0
 • Toors
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  256933
  Beheerders:  1021

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  167 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+