Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Ik weet niet welke kleur ik in mijn huiskamer wil.

[Gesteld op: 08-05-2009]

Toelichting:
Ik heb momenteel mijn huiskamer in de kleuren bruin en creme maar dat gaat mij vervelen en het maakt kleiner (oppervlakte van de kamer is ca. 30m2) en donker. Ik wil meer kleur! De kamer is wat donker, er is natuurlijk wel daglicht via de ramen maar de zon schijnt niet binnen. Ik zou graag een lichte, warme kleur kiezen maar dan hoor ik weer dat een warme kleur een ruimte juist kleiner doet lijken. Daarnaast heb ik een groot boedda-schilderij waarin groen zit en wat lichte bruintinten. Is dat te combineren met een warme kleur? Een andere mogelijjkheid is om wat meer met groen te doen. Mijn meubels zijn vrij neutraal van kleur dus dat is geen probleem. Graag je advies!
Antwoord:

Het zit zo met de ruimtelijke werking van kleuren. Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken, lichte tinten hebben een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, koele paars tinten, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

 

Het is dus juist dat warme kleuren een ruimte kleiner doen lijken. Maar een kamer wordt er ook knusser en intiemer door. Dat geldt vooral voor ‘midden’ en donkere warme kleuren. Lichte tinten, ook de warme, verkleinen een ruimte voor het oog echt niet. Bovendien raad ik je aan om in een kamer waar geen zon komt, vooral warme kleuren te kiezen. Zeker in ons klimaat, met regelmatig grijze dagen, is dat wel zo prettig en behaaglijk.

Het is een goed en uitvoerbaar idee om de kleuren van een schilderij als uitgangspunt te kiezen voor een kleurenschema voor de kamer. Koele en warme kleuren zijn heel goed te combineren. De bruintinten uit het schilderij zijn warm, de kleur groen kan zowel warm als koel zijn. Olijftinten bijvoorbeeld bevatten voldoende geel en hebben een warme uitstraling. Ook lime heeft genoeg geel om warm over te komen. Ik kan dus zo niet zeggen of je schilderij een warme of koele kleur groen bevat.

 

Als je interieur veel hout en bruintinten bevat (heb je een houten vloer?) is het een goed idee om de kleur groen toe te voegen. Groen combineert namelijk mooi met hout (vaak oranjeachtig gekleurd) en bruintinten. En natuurlijk ook met wit. De kleur groen geeft rust, maar ook genoeg effect als je meer kleur wilt. Voor de muren of andere grotere oppervlakken zou ik beslist een warme groen tint kiezen. Als de kleur groen in het schilderij koel is, dan kun je die kleur bijvoorbeeld laten terugkomen in accessoires, of in elk geval op kleine oppervlakken, maar niet op de muren.

Gebruik lichte en donkerdere tinten groen naast elkaar, maar laat de lichte kleuren overheersen om de ruimte lichter te maken. Beperk donkere kleuren groen en bruin en pas die vooral toe op kleine oppervlakken en accessoires zoals kussen, kaarsen en vazen. Gebruik naast het groen en bruin ook een offwhite.

 

Tot slot geef ik u nog wat algemene tips voor het toepassen van kleur en kleurgebruik:

 

·         Het beste kun je een kleurenplan maken voor je een ruimte gaat inrichten. Een kleurenplan of schema voor een ruimte kan gemakkelijk vijf of zes kleuren bevatten. Een aantal lichtere tinten, een (of twee) accent kleuren en één of twee donkere kleuren. Betrek in het kleurenplan alle materialen, meubels en voorwerpen die in de kamer komen.

·         De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

·         Voor actie en spanning kiest u complementaire kleuren, zoals groengeel met rood of citroengeel met paarsblauw.

·         Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, meerdere nuances (licht en donker).

·         Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 

·         Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.

·         Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken wordt ook de lengte van die wand gebroken.

·         Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.

·         Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in je huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, een groot verschil.

 

Veel succes.

 

Met vriendelijke groet,

 

Merel Havenaar

 

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl

w www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Ik weet niet welke kleur ik in mijn huiskamer wil.:

hoe kom ik uit me 2de leven (prositutie)
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-05-10 22:05:25
Cystic Fibrosis of CVS ?? Part 2, sorry....
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2006-12-13 09:58:16
Kan ik mijn vriend nog vertrouwen?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-09-22 21:56:09
ik zit in een zeer moeilijke situatie over leugen
      [Gesteld in Geestelijke Gezondheid]
2011-01-21 17:11:11
Moet ik ervoor gaan of afhaken ?
      [Gesteld in Relaties]
2012-10-19 18:32:53

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+