Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Chiropractie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chiropractie en krijg online een antwoord van de specialist in Chiropractie

Zelf een vraag over Chiropractie? Klik hier.
Meer vragen over Chiropractie.
De huidige beheerder van de rubriek Chiropractie:
Naam: Dr. Alan Jenks
Bedrijf: Chiropractie westland
Reactiesnelheid: 170 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dr. Alan Jenks vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ChiropractieVragen over Chiropractie via RSS. Klik hier.
RSS over Chiropractie op jouw website?Vragen over Chiropractie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ChiropractieVragen over Chiropractie via E-mail. Klik hier.

Wie weet wat ik mankeer ?

[Gesteld op: 07-05-2009]

Toelichting:
in oktober 2008 (nu dus ruim een half jaar geleden) ben ik door mijn rug gegaan (onderin rechts). Ik heb die betreffende dag helaas heel dom gedaan. Ben naar de h.a. geweest en daarna naar een manueel therapeut (lopend), beter had ik natuurlijk mijn gemak kunnen houden, maar ik wilde zo snel mogelijk weer van mijn klachten af. Bij de manueel therapeut ben ik vervolgens weer 3x door mijn rug gegaan. Ik kon niet eens meer op mijn benen staan. Ze heeft mij toen lopend naar huis gebracht. Tijdens het lopen ben ik nog eens een keer of 7 door mijn rug gegaan. Het was een traumatische ervaring. Ik verging van de pijn en zakte constant door mijn benen. Enfin, thuis aangekomen heb ik dan eindelijk mijn rust genomen. Ik was zelf na een week redelijk hersteld, alleen, toen begon het in mijn middenrug 'te zeuren'. Dit werd steeds erger. Mijn spieren verkrampten steeds als ik mijn armen gebruik. Bijv. piano-spelen, koken, klimop opbinden, maar ook winkelen (slenteren) ging en gaat nog steeds niet. Ik ben bij een fysiotherapeut terecht gekomen die de opgezette spieren heeft gemasseerd. Dit luchtte ook niet op. De verkramping bleef (blijft) iedere dag weer toeslaan. Er zijn toen r÷ntgenfoto's gemaakt en een CT-scan. Hieruit bleek dat ik (in het midden van mijn rug) atrose heb en discopathie en haakvorming. Ik weet niet in welke mate. Ik ben terecht gekomen bij een orthomanueel arts, die constateerde dat er enkele wervels niet goed zaten en een paar ribben. Die heeft hij in 4 sessies goed gezet. Echter, tot op de dag van vandaag kamp ik met precies dezelfde klachten. Ik ben pas 40 en heb 2 jonge kinderen. Mijn leven is van de ene op de andere dag compleet veranderd. Ik roei niet meer, ik tennis niet meer, ik kan amper huishoudelijk werk doen en ik heb mijn baan moeten opzeggen. Ik moet bij iedere lichte inspanning (bijv. wasje ophangen) even gaan liggen, omdat de rug totaal verkrampt raakt. Die verkramping doet pijn. Het zeurt en prikkelt en maakt mij stijf. Ik doe er alles aan om beter te worden maar niets schijnt te helpen. Ik lig op een "backstretcher" ik hang aan deuren en doe lichte rugoefeningen. Wat zou er aan de hand zijn. Heb ik mijzelf dit letsel toegebracht door die betreffende dag zo vaak door mijn rug te zijn gegaan? Heb ik daardoor ook atrose en discopathie, of zat dat er al? Ik hoop dat u mij wat wijzer kan maken, want ik ben inmiddels ten einde raad! Met vriendelijke groet,
Ellen
Antwoord:

Beste Ellen,

 

Hartelijk dank voor uw vraag aan de chiropractor. In mijn kliniek voor chiropractie behandel ik dagelijks mensen met hernia en of ischias klachten. En gelukkig reageren de meeste patiënten heel goed op de behandelingen chiropractie. De klachten nemen duidelijk af en verdwijnen vaak volledig.

 

Bij zeer acute rugklachten kan het zijn dat de klacht plotseling een heel stuk erger wordt. Dit kan ook tijdens een behandeling gebeuren maar ook bij bijvoorbeeld opstaan of draaien in bed. Dat is nu eenmaal het risico wanneer de rug zo kwetsbaar en geïrriteerd is geraakt. Je moet dit vergelijken met door de enkel gaan. Wanneer je de enkel of knie heel erg verzwikt kan je er ook niet meer goed oplopen en zak je er ook steeds doorheen.

 

Heeft u ooit weer contact gehad met de manueel therapeut en haar de kans gegeven om uit te leggen wat er precies gebeurd is en om de rug goed te behandelen? Want zo te horen is door rust de zwelling en irritatie wel afgenomen, maar niet de oorzaak.

 

Net zoals de buitenkant van het lichaam veranderd (grijze haren en rimpels) verandert de binnenkant net zo hard. De veranderingen in de gewrichten worden dan artrose of slijtage genoemd. Maar het is gewoon een volstrekt natuurlijk proces. Ook worden de tussenwervelschijven dunner, we worden tenslotte ook korter wanneer we ouder worden, dit heet discopathie. Bij dit proces hoort ook dat er wat verkalking ontstaat van het bindweefsel, en dit is te zien als haakvormen op de röntgenfoto of scan. Voor een 40 jarige past het beeld van de CT scan bij uw leeftijd. Je kan trouwens niet zien aan een CT scan of röntgenfoto of en hoeveel pijn iemand heeft. Want iemand met veel artrose / slijtage is lang niet altijd de persoon met de meeste klachten! Artrose en discopatie is een proces wat jaren en jaren duurt, dit krijg je absoluut niet in een paar maanden. Maar het proces begint bij gezonde mensen al rond de 25 jaar. En dus na 15 jaar zie je al verschijnselen op een CT scan en röntgenfoto.

 

Zoals u al schreef is het voor mij onmogelijk om een diagnose te stellen. Daarvoor heb ik veel meer informatie nodig en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Maar ik vermoed dat uw klachten van functionele aard zijn. Dus dat de rugwervels, bekken en of ribben niet goed bewegen. Wat in ieder geval wel heel erg belangrijk is om te bewegen! Door minder te gaan bewegen krijg je nog meer verstijving in de spieren. En als je dan gaat bewegen krijg je weer eerder pijn, omdat je niets gewend bent. Dit kan zelfs zo extreem worden dat er een kinefobie ontstaat. Angst om te bewegen. U gaf aan dat u eerst een stuk actiever was en nu niets meer doet. Dus wanneer u iets nu doet dan gaat het lichaam direct protesteren. Niet zo raar, want het lichaam is niets meer gewend. Dit betekent dat u weer langzaam uw belastbaarheid moet opbouwen en trainen. Dus (onder begeleiding) weer gaan sporten.

 

Ik weet niet of het zo is, maar zoals ik nu uw verhaal lees gaat u erg slecht om met uw klacht. Want alles wat je koestert, groeit en bloeit. Dit geldt ook voor lichamelijke klachten, want hoe meer je er mee bezig bent hoe meer je er last van hebt. Net zoals iemand die naast de spoorrails woont, die hoort op een bepaald moment de trein niet meer langs komen. Tot dat hij er zich aan gaat ergeren, dan hoor je dat kreng elke 10 minuten voorbij komen.  Pijn betekend echt niet altijd dat er iets mis is, het kan ook zijn dat de pijnzenuwen nog wat geïrriteerd zijn en dat wanneer je er op blijft focussen hoe meer voorrang deze signalen krijgen in de hersenen.  Misschien kan een goede pijnpsycholoog in combinatie met chiropractie of fysiotherapie

 

Informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u dus vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

chiropractor

www.kliniekatlas.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wie weet wat ik mankeer ?:

Cystic Fibrosis of CVS ?? Part 2, sorry....
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2006-12-13 09:58:16
Kan ik mijn vriend nog vertrouwen?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-09-22 21:56:09
hoe kom ik uit me 2de leven (prositutie)
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-05-10 22:05:25
ik zit in een zeer moeilijke situatie over leugen
      [Gesteld in Geestelijke Gezondheid]
2011-01-21 17:11:11
Moet ik ervoor gaan of afhaken ?
      [Gesteld in Relaties]
2012-10-19 18:32:53

Gemiddelde score Chiropractie: 8.1 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • kunst expertise
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  257438
  Beheerders:  1024

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  168 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+