Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Chiropractie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chiropractie en krijg online een antwoord van de specialist in Chiropractie

Zelf een vraag over Chiropractie? Klik hier.
Meer vragen over Chiropractie.
De huidige beheerder van de rubriek Chiropractie:
Naam: Dr. Alan Jenks
Bedrijf: Chiropractie westland
Reactiesnelheid: 170 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dr. Alan Jenks vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ChiropractieVragen over Chiropractie via RSS. Klik hier.
RSS over Chiropractie op jouw website?Vragen over Chiropractie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ChiropractieVragen over Chiropractie via E-mail. Klik hier.

Ochtendstijfheid, pijn bij bukken.

[Gesteld op: 03-05-2009]

Toelichting:
Beste Mw, Dhr,
Na klachten van mijn R schouder met uitstraling naar R arm heb ik een bekende orthomanuele arts bezocht. Ook had ik soms last van onderrug, en s'morgens wat ochtendstijfheid. Dit trok vrij snel weg. Als ik me s'nachts in bed omdraaide deed mijn L si gewricht pijn. Verder had ik overdag nergens last van.
Na elke behandeling (7) van de orthomanuele arts had ik last van mijn onderrug LInks met uitstraling naar L been.
Ik had scoliose en scheef en verwrongen bekken.
Mijn klachten aan schouder zijn verdwenen, maar ik heb iedere dag last van mijn onderrug bij bukken, s'morgens ben ik stijf in rug en bekken. Dit is al meer dan een jaar zo. Ik heb er spijt van dat ik de orthomanuele arts heb bezocht, want ik ben daarna geen dag zonder pijn geweest.
MRI scan gehad: lendewervels versleten, tussen heiligbeen en eerste wervel discus artose en bulging disc. Mijn huisarts zei dat mijn rug 10 jaar ouder is dan ikzelf (44 jaar) ben.
Moest veel bewegen. Dit doe ik, maar als ik te veel beweeg krijg ik nog meer last.
Ik durf niet meer naar een orthomanuele arts of chiropractie te gaan.
Ben al zo vaak naar huisarts gegaan maar zien geen reden om me door te sturen.
Wat adviseert U mij?
Antwoord:

Geachte mevrouw/heer,

 

Hartelijk dank voor uw vraag. Ik kan me voorstellen dat u geen goed gevoel heeft over gehouden na de behandelingen, nu u meer klachten heeft dan voor de behandeling.

Als chiropractor kan ik uiteraard geen uitspraken doen over een orthomanueel arts, daarvoor weet ik te weinig af. Ik kan u alleen iets zeggen vanuit het standpunt van een chiropractor.

Het menselijk lichaam is een stuk ingewikkelder dan bijvoorbeeld een auto. Waar iemand last heeft, daar hoeft niet perse de klacht vandaan te komen. In mijn kliniek voor chiropractie behandel ik dagelijks mensen met nek en schouderklachten. En soms komt de klacht uit de nek, maar bij een deel van de patiënten komen de klachten uit de onderrug, bekken, heupen, of ergens anders vandaan.

Net zoals de buitenkant van het lichaam veranderd (grijze haren, rimpels, etc) verandert de binnenkant van ons lichaam net zo hard. Niemand noemt grijze haren slijtage, maar de veranderingen in de wervels en gewrichten noemen we opeens slijtage of artrose. Dit is echter een volstrekt normaal verouderingsproces. En net zo goed iemand op 25 jarige leeftijd al grijs kan worden en een ander pas op 80 jarige leeftijd. Kan artrose en een uitstulpende tussenwervelschijf bij de ene persoon op jongere leeftijd voorkomen dan bij de andere persoon. U moet zich trouwens wel realiseren dat er weinig tot geen relatie is tussen de maten van artrose en de maten van klachten! Aan een röntgenfoto of MRI scan kan je NIET zien of en hoeveel klachten iemand heeft.

Ik ben het absoluut met uw huisarts eens dat het belangrijk is bij artrose om veel te bewegen. Door bewegen wordt er meer gewrichtsvloeistof geproduceerd. En deze vloeistof heb je nodig om de gewrichten soepel te houden. De fout die de meeste mensen maken is te weinig bewegen. En als je dan gaat bewegen, ben je het niet gewend, en wordt het al snel te veel. Waardoor je klachten kan krijgen. En dan ga je weer minder bewegen.

Een voorbeeld ter verduidelijking. Iemand die al jaren niet in de tuin heeft gewerkt gaat een paar uurtjes in de tuin werken en krijgt dus last van zijn rug, spieren en gewrichten. Vaak wordt er dan gezegd, in de tuinwerken is dus te zwaar en moet ik maar niet doen. Helemaal fout! Deze persoon werkt veel te weinig in de tuin. Het is alleen niet verstandig om van niets direct een paar uurtjes te gaan werken. Je moet dit langzaam opgaan bouwen. Eerste dag 5 minuten, tweede dag 10, dan 15 dan een half uurtje, etc etc. Binnen een paar maanden kan je hele dagen in de tuin werken! Het is ook onmogelijk om van ongetraint direct een marathon te gaan lopen. Dat moet je ook langzaam opbouwen.

Er is tegenwoordig een naam die gebruikt wordt bij mensen die bang zijn om te bewegen, kinefobie (letterlijk; angst om te bewegen). Dit is de grootste valkuil waar iemand met artrose in kan vallen!

Behalve het advies van de huisarts om meer te gaan bewegen kan een huisarts verder niet zo veel doen. Want wat had u van uw huisarts verwacht? In uw verhaal zie ik verder geen reden voor een verwijzing naar een orthopeed of neuroloog, want deze zal u ook vertellen meer bewegen en verder weinig doen.

De Nederlandse Chiropractoren Associatie, adviseert altijd dat wanneer een patiënt niet tevreden is over de behandelingen of vragen heeft over reactie een gesprek aan te gaan met de behandelend chiropractor. De behandelaar weet precies wat hij/zij gedaan heeft en wat de originele diagnose was. Dus dat zou mijn eerste advies zijn.

 

In mijn kliniek voor chiropractie behandel ik dagelijks mensen met klachten die vergelijkbaar zijn met uw klachten. En gelukkig reageren de meeste patiënten heel erg goed op de behandelingen chiropractie. Uiteraard wordt de behandeling altijd toegespitst op de klacht en de patiënt. De chiropractor kan gebruik maken van de klassieke rustige “kraak technieken”. Maar heel vaak maakt de chiropractor geen gebruik van manipulaties maar wordt er gebruik gemaakt van hele rustige behandeltechnieken met behulp van een speciale behandelbank of “klik-apparaatje”.

 

Wanneer u naar een chiropractor gaat wordt u natuurlijk niet direct behandeld. Het eerste consult begint met het uitgebreid in kaart brengen van de klachten door een vraaggesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Daarna kan de chiropractor pas goed beoordelen wat er met u aan de hand is en wat u kunt verwachten van de behandelingen chiropractie. U beslist dan zelf of dat u behandelt wilt worden of niet.

 

Het lijkt mij verstandig dat u wel een oplossing gaat zoeken voor uw klachten. Met thuis zitten, angst hebben voor een behandeling en afwachten komt u niet verder. Maar u zal toch echt zelf initiatief moeten nemen.

 

Informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

chiropractor

www.kliniekatlas.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Ochtendstijfheid, pijn bij bukken.:

is hoofdpijn / migraine ook te behandelen met chiropractie
      [Gesteld in Chiropractie]
2007-01-10 00:04:23
Pijn onder in de rug/Tintelingen benen
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-01-05 14:08:41
Chronische spanningshoofdpijn
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-03-23 18:13:10
Amitriptyline voor het slapen gaan
      [Gesteld in Geneeskunde]
2009-08-20 13:09:52
Vraaag over hoofdpijn
      [Gesteld in Kanker]
2010-09-27 15:19:56

Gemiddelde score Chiropractie: 8.1 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+