Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Natuurgeneeskunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Natuurgeneeskunde en krijg online een antwoord van de specialist in Natuurgeneeskunde

Zelf een vraag over Natuurgeneeskunde? Klik hier.
Meer vragen over Natuurgeneeskunde.
De huidige beheerder van de rubriek Natuurgeneeskunde:
Naam: Rachel Fontaine
Bedrijf: Praktijk fontaine
Reactiesnelheid: 40 uur
Waardering: 8.2 (van max. 10)
Meer informatie over Rachel Fontaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NatuurgeneeskundeVragen over Natuurgeneeskunde via RSS. Klik hier.
RSS over Natuurgeneeskunde op jouw website?Vragen over Natuurgeneeskunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NatuurgeneeskundeVragen over Natuurgeneeskunde via E-mail. Klik hier.

Alternatieve of regulier ivm schildklier?

[Gesteld op: 28-04-2009]

Toelichting:
Kan men in het alternatieve de schildklier net zo goed behandelen als in het reguliere? Ben een voorstander van natuurlijk genezen, maar wat schildklier betreft heb ik mijn twijfels zo. En wat is die behandeling dan?
Antwoord:
Over het antwoord op deze vraag zou ik meer dan een bladzijde vol kunnen schrijven. Ik zal proberen het kort te houden, o.a. door de verschillen aan te geven wat de reguliere geneeskunde als behandeling ziet en wat de aanvullende geneeskunde als behandeling ziet. De ene aanpak hoeft de andere aanpak beslist niet uit te sluiten; ze kunnen elkaar aanvullen.

De reguliere geneeskunde probeert de symptomen waar mensen last van hebben te bestrijden. Als de schildklierhormonen niet goed functioneren, geeft men extra schildklier hormonen. Als de schildklier teveel hormonen produceert leggen ze hem (op een gegeven moment) 'lam' met een radio-actieve slok. Beide richtingen in de geneeskunde zijn het erover eens dat slecht functionerende schildklierhormonen een onleefbare situatie kunnen veroorzaken en een teveel schildklierhormonen gevaarlijk kunnen zijn voor o.a. het hart. Beiden richtingen vinden dus dat er aanpak nodig is.

De aanvullende geneeskunde wil echter klachten vooral aanpakken door de onbalans in het lichaam te herstellen. Als er bijvoorbeeld te weinig jodium in de voeding zit, wat volgens de aanvullende geneeskunde veel voorkomt, dan adviseren we liever jodium/ jodiumrijke voeding, of andere noodzakelijke voedingsstoffen, dan dat we (zelf) schildklierhormonen adviseren.

Als de schildklierhormonen wel in voldoende mate aanwezig zijn, dan kan het zijn dat er een probleem is met de schildklier receptoren. Bijvoorbeeld het hormoon cortisol, wat in de bijnier gemaakt wordt, is nodig om de schildklierhormonen hun werk te laten doen in de cellen; het speelt een rol bij de schildklier receptoren. Cortisol is ook een (anti)stresshormoon. Als er langdurig veel stress is in het lichaam, dan kan dat als gevolg hebben dat er een tekort ontstaat aan cortisol, waardoor de receptoren voor schildklierhormonen hun werk niet goed kunnen doen. De aanvullende geneeskunde probeert de balans in de bijnieren te herstellen, zodat de schildklierhormonen hun werk weer naar behoren kunnen uitoefenen. (Stress heeft voor het lichaam niet alleen emotionele oorzaken; er kunnen ook fysieke oorzaken zijn van stress. Zie mijn website.)

Ook andere verstoringen in de hormoonbalans kunnen de diepere oorzaak zijn van het niet goed kunnen functioneren van de schildklierhormonen. Hormonen hebben een zeer sterke onderlinge wisselwerking. Je kunt het probleem van één hormonale ontregeling niet oplossen, zonder naar de onderlinge verbanden te kijken. Er worden steeds meer verbanden ontdekt.

Bijvoorbeeld het hormoon melatonine is zeer belangrijk; je zou het kunnen zien als een soort dirigent in het totale 'orkest' van de hormonen. Melatonine wordt in het lichaam alleen aagemaakt als het donker is. Alleen is er in Nederland bijna geen plek meer waar het nog echt 'mooi' donker is 's nachts. Overal staan lantaarnpalen, verlichtingen van kassen etc etc. Dat heeft gevolgen voor de aanmaak van melatonine en daardoor voor onze hele hormonale balans. Leefadviezen (donkere gordijnen, geen wekkers die veel licht geven etc.) zijn onderdeel van de aanpak van de aanvullende geneeskunde.

Ook komen veel mensen nog nauwelijks buiten tussen 12 en 15 uur. In die tijd wordt, tussen april en oktober, vitamine D aangemaakt door het zonlicht. Vitamine D is eigenlijk geen echt vitamine (die zitten in voeding), maar een voorstof van een hormoon: calcitriol. Ook dat hormoon heeft invloed op de totale hormoonhuishouding. Leefadviezen en/of supplementen zijn dan onderdeel van de aanvullende behandeling.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van oorzaken van onbalans die kunnen leiden tot een verstoring van de werking van de schildklierhormonen. De zoektocht naar wat er bij een individuele patiënt aan de hand is, kan soms lang duren. Ook herstel kan lang duren. Soms is bepaalde schade niet meer te herstellen, dus is de onbalans blijvend.
In de tijd voordat er voldoende herstel is van de natuurlijke balans, kan de reguliere aanpak goede diensten bewijzen. Zeker als er geen herstel meer mogelijk is, is kunstmatige toevoeging van hormonen noodzakelijk.

In de aanvullende geneeskunde wordt vaak veel meer tijd gereserveerd voor patiënten, om de puzzel te ontwarren die tot gezondheidsschade heeft geleid. De huisarts heeft maar 10 minuten voor een consult en is verplicht standaard protocollen te volgen. In mijn visie zullen de reguliere aanpak en de aanvullende aanpak elkaar nodig blijven hebben.

Zoals ik aan het begin al schreef, bovenstaande voorbeelden zijn maar enkele aspecten uit de natuurlijke behandeling van problemen met de schildklierhormonen.
Ik hoop dat u hiermee toch een indruk heeft gekregen van de behandeling die de natuurgeneeskunde noodzakelijk acht, om het probleem echt aan te pakken.

Succes met uw zoektocht.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Alternatieve of regulier ivm schildklier?:

Kunt u deze vragen beantwoorden?
      [Gesteld in Alternatieve Geneeswijzen]
2009-01-18 11:39:23
is dit kermerkend
      [Gesteld in Natuurgeneeskunde]
2009-04-26 21:16:11
Temperatuur, Electro Fysiologische Diagnostiek?
      [Gesteld in Natuurgeneeskunde]
2009-05-08 13:25:03
Hypothyroidie-vermoeidheid
      [Gesteld in Ayurveda]
2009-07-20 15:35:42
Wel of geen probleem met de schildklier?
      [Gesteld in Orthomoleculaire Geneeskunde]
2017-03-26 19:46:19

Gemiddelde score Natuurgeneeskunde: 8.2 (34x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+