Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Management » Interim Management » Wet Werk En Bijstand
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Wet Werk en Bijstand en krijg online een antwoord van de specialist in Wet Werk en Bijstand

Zelf een vraag over Wet Werk en Bijstand? Klik hier.
Meer vragen over Wet Werk en Bijstand.
De huidige beheerder van de rubriek Wet Werk en Bijstand:
Naam: Legal2People
Bedrijf: Legal2people
Reactiesnelheid: 14 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Legal2People vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via RSS. Klik hier.
RSS over Wet Werk en Bijstand op jouw website?Vragen over Wet Werk en Bijstand op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via E-mail. Klik hier.

recht op bijstand na detentie

[Gesteld op: 27-04-2009]

Toelichting:
Mijn partner komt over enige tijd uit zijn detinering. Heeft dan recht op een bijstandsuitkering. Ik zelf zit nog in schuldsanering. (deze schulden zijn de mijne en staan totaal los van hem) De bedoeling is dat hij na zijn detinering bij mij komt wonen. Hoe zit het met m'n schuldsanering? Heeft hij nog recht op een bijstandsuitk? Of moet hij deze, als hij er recht op heeft, inleveren tbv van mijn schuldsanering?
Antwoord:
Geachte vraagsteller,Als u in de Wsnp zit, maar uw partner niet én u geen gemeenschap van goederen (door huwelijk of geregistreerd partnerschap) voert, is het  van belang dat de bewindvoerder op de hoogte is van het feit dat u weer gaat samenwonen. Nu uw financiële situatie verandert, moet u dit vooraf doorgeven aan uw bewindvoerder. Wanneer u gaat samenwonen blijft u voor Wet schuldsanering twee individuen die een huis delen. Pas wanneer er sprake is van een gemeenschap van goederen (door huwelijk of geregistreerd partnerschap), verandert er veel. Samenwonen betekent dat het inkomen van de niet-wsnp-partner buiten de regeling van de wsnp-partner blijft. Er wordt wel een nieuwe berekening van het vrij te laten bedrag gemaakt voor de wsnp-partner, waarin rekening gehouden wordt met het feit dat de vaste lasten (huur) gedeeld worden met de niet-wsnp-partner. Deze verdeling gaat naar rato van inkomen. Dit houdt in dat wanneer u allebei ongeveer evenveel inkomen heeft, u beiden de helft van de vaste lasten betaalt. Tijdens de Wsnp wordt er echter een zogeheten vrij te laten bedrag berekend; het bedrag waarvan u maandelijks moet rondkomen. Dit is de beslagvrije voet plus een reserveringstoeslag van 5%. Gedurende uw schuldsanering behoudt u dus 95% van de bijstandsnorm die op u van toepassing is.Voor de bijstand (WWB) voert u echter wel  een gezamenlijke huishouding en wordt u dus aangemerkt als gehuwden. Dat betekent dat u in principe aanspraak kan maken op de gehuwdennorm en dus ook het vrij te laten bedrag kan wijzigen. In uw geval zouden wij aanraden contact op te nemen met uw bewindvoerder. Hij kent uw situatie het beste en kan beoordelen wat er gaat veranderen en in hoever deze van invloed kan zijn op de WSNP.Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben neemt u dan gerust contact met ons op via onze mail of website. Met vriendelijke groet,Michel en Linda Legal4People, de specialisten op het gebied van WWB & Wmo
 
Reactie vraagsteller:
dank u voor u snelle antwoord. ik heb nog wat vraagjes/toevoegingen. Ik zit niet in WSNP maar de regeling is soortgelijk, is tot stand gekomen door sociaal.nl, schuldbemiddeling. Als dat niet was gelukt zou het Wsnp worden. Maar het is gelukkig wel gelukt. Mijn vraag is ook nog de volgende; ik zelf zit niet in de bijstand hoor, ik heb sinds kort een WWuitk. (krediet-crisis). Heb daar recht op tot 2011, dus bijstand zal het niet worden. Als hij bij mij intrekt, heeft hij dan alsnog wel recht op een bijstand uitkering? Overigens heb ik geen bewindvoerder. Mijn financieen worden echter wel verzorgd door budgetbeheer.

Als ik één onderdeel van uw antwoord goed heb begrepen is dat het officieel zo is dat mijn partner van zijn evt uitkering de helft van de vaste lasten dient te betalen. Hoe zit het dan met het restant van zijn inkomen?
 
Antwoord Beheerder:
Bedankt voor uw reactie.

Het laatste deel van uw opmerking klopt niet helemaal. Dat uw partner wordt geacht de helft van uw vaste lasten te betalen is iets waar de wet WSNP fictief vanuit gaat. Aangezien u niet in de WSNP zit kunt u dat gedeelte van ons antwoord vergeten. Nu wordt het antwoord simpeler:

Indien u gaat samenwonen en u een gezamenlijke huishouding gaat voeren ( u gaat dan de kosten van het huishouden delen en hebt geen gescheiden huishouding ), dan wordt u voor de WWB aangezien als ware u gehuwd. Jullie hebben dan ook maximaal recht op een inkomen op grond van de gehuwdennorm ( €|1283,86 ex vt). Uw WW wordt volledig hierop in mindering gebracht. Ligt je WW er dus boven dan hebben jullie geen recht op ( aanvullende bijstand). Ligt het eronder dan is er mogelijk recht op aanvulling.
Beantwoord door:
Legal2People
profielpagina


Gerelateerde vragen aan recht op bijstand na detentie:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31

Gemiddelde score Wet Werk en Bijstand: 8.7 (4703x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+