Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Religie & Spiritualiteit » Hindoeisme
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hindoeisme en krijg online een antwoord van de specialist in Hindoeisme

Zelf een vraag over Hindoeisme? Klik hier.
Meer vragen over Hindoeisme.
De huidige beheerder van de rubriek Hindoeisme:
Naam: Ranjita
Bedrijf: Hindoedharma.nl
Reactiesnelheid: 7 uur
Waardering: 7.1 (van max. 10)
Meer informatie over Ranjita vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HindoeismeVragen over Hindoeisme via RSS. Klik hier.
RSS over Hindoeisme op jouw website?Vragen over Hindoeisme op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HindoeismeVragen over Hindoeisme via E-mail. Klik hier.

hoe vereer ik een shivling?

[Gesteld op: 26-04-2009]

Toelichting:
Ik heb pasgeleden een shivling gekocht,maar weet niet hoe ik dit moet vereren. zou ik een beschrijving kunnen krijgen met de handelingen op volgorde en de daarbij behorende mantra's?
Antwoord:

De puja, die uitgevoerd wordt voor de Shiva Lingam wordt meestal Abhishek (ook wel Abhisheka of Abhishekam) genoemd. Het woord Abhishek stamt af van het woord dat 'nat maken' betekent en is dat deel van de puja, waar de God gebaad wordt. Bij het vereren van de Shiva Lingam ligt de nadruk op dit baadritueel. Dit baden is nodig om de Shiva Lingam, die aanzienlijke warmte produceert, te koelen. Na het baden wordt de Lingam gereinigd met water en volgen er andere handelingen, zoals aarti en het offeren van bloemen. Ik zal het hieronder meer in detail beschrijven.

Ik wil erop wijzen, dat dit ritueel -hoewel er grote overeenkomsten in de uitvoering zijn- op verschillende plekken anders wordt uitgevoerd. Hieronder vind je de meest voorkomende beschrijving. Het is van belang het ritueel uit te voeren op een wijze, die bij je past. Wees dus niet te strikt met het volgen van 'de regels' en gebruik je eigen creativiteit. Het belangrijkste is en blijft de innerlijke houding, waarmee je God vereert en het ritueel uitvoert. De Lingam is het symbool van Shiva, zonder einde en zonder begin. Het vereren vande Lingam brengt je dichter bij de eeuwige Waarheid, die in ons allen ligt.

Vooraf

Wat je nodig hebt: vijf vloeistoffen, een kom om de vloeistoffen in op te vangen, sandelhout pasta, ghee lamp, wierook, bloemen, bel, fruit, zoetigheden, bel blad. Het is goed gebruik om voor je de puja doet, jezelf te baden en schone kleren aan te trekken.

Tijdens

Tijdens de puja wordt voortdurend de mantra 'Aum namah Shivaaya' gereciteerd en/of er worden liederen gezongen, die de heer Shiva vereren. Vaak wordt tijdens het ritueel een rudraksha mala gedragen. Er brandt wierook en een ghee lamp.

Het baden: achter elkaar worden vijf vloeistoffen over de Lingam uitgegoten. Om te zien hoe dat gaat zijn er goede filmpjes op youtube.com beschikbaar (kijk bij Youtube naar Shiva Abhishek of bijv naar http://www.youtube.com/watch?v=cOY-qhg7kdk ). Je kunt allerlei vloeistoffen gebruiken. Meestal worden water, melk, yoghurt, ghee, kokoswater/melk, honing, sukerrietsap en verschillende vruchtensappen gebruikt. Je kunt hieruit dus zelf kiezen welke vijf je wilt gebruiken. Van te voren moet je deze dus klaar zetten. De vloeistoffen worden opgevangen; ze bevatten Goddelijke energie.

Na het baden wordt de Lingam gereinigd met water. Dan wordt er met sandelhout pasta een stip op de Lingam aangebracht en wordt de Lingam overdekt met bloemen. Het licht wordt geofferd onder het luiden van de bel.

Vaak wordt er daarna belblad geofferd. Het wordt bovenop de Lingam gelegd met de steel naar je toe. Heb je dat niet beschikbaar, dan kun je dit deel overslaan. Dan wordt fruit en zoetigheid geofferd. Je kunt allerlei fruit gebruiken; ook kokosnoot wordt vaak gebruikt. Er wordt nogmaals Aarti gedaan onder het luiden van de bel. Daarmee is de puja afgesloten.

Witte as (vibhuti) wordt op het voorhoofd gewreven en onder de aanwezigen verdeeld. Ook het geofferde fruit en zoetigheid wordt als prasadam uitgedeeld.

Veel plezier bij het uitvoeren. Het doen van Abhishek geeft vele zegeningen!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Hindoeisme:
Advaita VedantaAyurvedaYoga


Gerelateerde vragen aan hoe vereer ik een shivling?:

Wat zijn de godsbeelden van het hindoeisme?
      [Gesteld in Hindoeisme]
2009-06-25 20:11:01
hoe kom je aan een shivling? wat is het eigenlijk?
      [Gesteld in Hindoeisme]
2010-04-06 01:44:20
wat is het Godsbeeld van het Hindoe´sme
      [Gesteld in Hindoeisme]
2011-03-17 16:13:53
Ganesha and Shiva
      [Gesteld in Hindoeisme]
2012-12-11 05:18:13
kapot shivling
      [Gesteld in Hindoeisme]
2012-12-23 15:43:12

Gemiddelde score Hindoeisme: 7.1 (62x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+