Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bouw » Ruimtelijke Ordening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ruimtelijke ordening en krijg online een antwoord van de specialist in Ruimtelijke ordening

Zelf een vraag over Ruimtelijke ordening? Klik hier.
Meer vragen over Ruimtelijke ordening.

Beheerder worden?

De rubriek Ruimtelijke ordening heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Ruimtelijke ordening Klik hier.

RSS over Ruimtelijke ordeningVragen over Ruimtelijke ordening via RSS. Klik hier.
RSS over Ruimtelijke ordening op jouw website?Vragen over Ruimtelijke ordening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Ruimtelijke ordeningVragen over Ruimtelijke ordening via E-mail. Klik hier.

Mag buurman schutting verplaatsen

[Gesteld op: 25-04-2009]

Toelichting:
Vanaf juni 2008 wonen wij in dit huis. April 2009 geeft buurman aan dat 20 cm van onze tuin van hem is. Hij wil deze terug hebben. Schutting ( beton) staat er al meer dan 20 jaar. Zijn garage ( heeft hij zelf gebouwd, staat er korter dan 20 jaar) staat volgens hem 20 cm van de erfgrens omdat hij vorige bewoners niet wilde vragen hun garage af te breken. ( wij weten niet beter dan dat je of op de perceelsgrens moet bouwen of een meter ervanaf) Nu wil hij alle 20 cm toeeigenen. Kan hij dit zomaar doen ?
Antwoord:
U bent van mening dat de erfafscheiding tussen uw tuin en die van uw buren (te ver) op uw grond staat. Of u heeft een verschil van mening over waar de erfgrens precies loopt. Of u heeft pas een huis gekocht, maar de tuin lijkt opeens kleiner dan u bij de koop in het vooruitzicht is gesteld. Of uw buren hebben een schutting, schuur of garage geheel of gedeeltelijk op uw grond gebouwd. Of u krijgt opeens een brief van de gemeente waarin staat dat een stuk van uw tuin eigenlijk gemeentegrond is, die teruggegeven moet worden. Wat kunt u doen om dergelijke geschillen over de 'erfgrens' te regelen?
In de eerste plaats kunt u bij het kadaster opvragen hoe de kadastrale grenzen lopen. In principe is de kadastrale grens gelijk aan de erfgrens. Maar er is een belangrijke uitzondering. Het eigendomsrecht van de oorspronkelijke eigenaar kan namelijk verjaren. Als u of uw buurman langer dan 10 jaar 'te goeder trouw' een stuk grond in bezit heeft gehad, bent u (of is uw buurman) daardoor automatisch eigenaar geworden. Is het bezit niet te goeder trouw, dan is de verjaringstermijn 20 jaar.

Wat is 'te goeder trouw'?
In dit verband wil 'te goeder trouw' zeggen dat degene die meent eigenaar van de grond te zijn niet wist en niet had kunnen weten, dat deze eigenlijk niet van hem/haar is. U bent dus niet te goeder trouw als u door de openbare registers (o.a. het kadaster) te raadplegen had kunnen weten dat de erfgrens niet juist was gemarkeerd. Wel mag u er bij de koop van een huis van uitgaan dat de schutting rond de tuin samenvalt met de erfgrens. Als dat niet zo is, is de verkoper verplicht dat aan u te melden. Is dit niet gebeurd en blijkt bijvoorbeeld 10 of meer jaren later dat u al die tijd een stuk grond van de buren in bezit had? Dan bent u wél te goeder trouw en dus inmiddels eigenaar door verjaring geworden.

Hoe toont u aan dat u eigenaar bent door verjaring?
Stel u krijgt nieuwe buren, die op grond van kadastrale gegevens stellen dat u ten onrechte een stuk grond in bezit heeft dat van hun is. Dan is het aan u om te bewijzen dat u de betwiste grond al langer dan 10 jaar te goeder trouw in bezit heeft. Dat kan bijvoorbeeld met oude foto's, verklaringen van vorige eigenaren of buurtbewoners, oude makelaarstaxaties, correspondentie enzovoort.

Wat als het kadaster onvoldoende uitsluitsel biedt?
Is de uitkomst van het kadaster voor één of beide partijen onbevredigend, dan moet aan het kadaster worden gevraagd om de kadastrale grens opnieuw op te meten. De kosten van zo'n landmeting zijn in principe voor de partij die ongelijk blijkt te hebben.

Wat als de buren geen ongelijk willen bekennen?
Het kan zijn dat u volgens het kadaster eigenaar bent van grond die uw buren in gebruik hebben zonder dat er sprake is van verjaring. Toch willen ze de grond niet teruggeven. In dat geval kunt u eerst proberen er door middel van mediation samen uit te komen. In het uiterste geval kan ook aan de rechter gevraagd worden om de grens (opnieuw) vast te stellen. Dat is echter vaak een dure procedure
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Mag buurman schutting verplaatsen:

Gedeeltelijk slopen schutting
      [Gesteld in Tuin]
2009-06-04 11:10:50
Mag ik de schutting verplaatsen naar erfgrens
      [Gesteld in Tuin]
2009-07-05 22:23:19
Mijn buurman zet schutting 10 cm op onze grond.
      [Gesteld in Tuin]
2009-09-12 21:08:17
schutting plaatsen
      [Gesteld in Tuin]
2010-04-19 14:47:24
Vraag over Mandeligheid Schutting.
      [Gesteld in Burenrecht advocaat]
2013-04-23 13:20:06

Gemiddelde score Ruimtelijke ordening: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+