Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Oprichten stichting

[Gesteld op: 24-04-2009]

Toelichting:
Ik ben vanuit mijn bedrijf begonnen met het houden van kennisdelingssessies. Nou is dit verworden tot een instituut op zich.

Omdat ik daar zelf niet primair voor besta en ik het model van mijn bedrijf in die sessies verder wil ontwikkelen als een best practice model (waarbij ik als bedrijf dus dat model inbreng in de stichting) denk ik er over hiervoor een stichting op te richten.

Dit betekent wel dat iemand significant tijd moet stoppen in het oprichten van de stichting en het uitbouwen van de community.

Het is mij niet duidelijk hoe dit nou werkt.

Kan ik als onderneming een stichting opzetten, donateurs werven (wat bij een verening dan sponsors heet, toch?) en met de inkomsten van die donateurs meetings organiseren en iemand aantrekken als werknemer om dit allemaal te organiseren?

Verder ga ik er vanuit dat het model, dat ik dan inbreng en door de activiteiten van de stichting verder uitgewerkt wordt tijdens de kennissessie, dan ook eigendom wordt van de stichting. Als onderneming lever ik dienstverlening op het model. Of kan dat niet als bestuurder?
Antwoord:

Wat u hier wilt zit in een risicosfeer; Een stichting wordt bestuurd door een bestuur die uit minimaal 3 personen bestaat (voorzitter, secretaris en penningmeester). Als het bestuur ook betaalde werkzaamheden voor de stichting uitvoertkan dit de schijn oproepen van het leegplukken van de stichting. Dat schrikt donateurs af, maar bij een eventueel faillissement van de stichting loopt het bestuur het risico aangesproekn te worden op wanbeheer, waardoor persoonlijke aansprakelijkheid voor schulden van de stichting kan ontstaan.

Waarom wilt u een stichting oprichten? Het voordeel is inderdaad dat een stichting kan worden gesponsord, en vaak nog aanvragen kan indienen voor subsidies. Een nadeel is dat een stichting van niemand is. Als de stichting winst maakt, dan kan dit niet worden uitgekeerd omdat er geen eigenaren zijn. In dat geval kan een onderneming in de vorm van eeneenmanszaak, VOF of BV veel wenselijker zijn. Aan de andere kant betaalt een stichting in de regel geen belasting over de inkomsten (er zijn uitzonderingen), en een onderneming wel.

Het oprichten van een stichting is niet ingewikkeld. Eerst moet u een bestuur bij elkaar zoeken, en dan moet dit bestuur naar de notaris om de stichting op te richten. Daarna is de stichting opgericht, en mag het bestuur alles doen namens de stichting, zolang het maar binnen de doelstelling van de stichting past.

 

 
Reactie vraagsteller:
Beste meneer/mevrouw De Ruyter,

Ik wil er een stichting van maken omdat ik de verdere ontwikkeling van het model los wil koppelen van het directe commerciele belang van mijn onderneming. Dat zou namelijk niet fair zijn tov de deelnemers aan de kennissessies die hun kennis inbrengen om gezamenlijk het model verder uit te werken.

Als bestuur wil ik geen geld verdienen direct uit de stichting. Wel wil ik op termijn in de stichting iemand aannemen om alle zaken namens de stichting te regelen.

Is een bestuurder ook een oprichter of kan ik als BV de stichting oprichten en dan vervolgens een bestuur aantrekken?

Met vriendelijke groet,

Bas Volkers
 
Antwoord Beheerder:
Het is niet gebruikelijk dat een stichting door een B.V. wordt opgericht, omdat ze andere belangen hebben. Waarom zou een naar winst strevende onderneming een niet-winst-beogende stichting oprichten?

U kunt ook niet eerst een stichting oprichten en pas daarna een bestuur aantrekken. Bij het oprichten van de stichting wordt namelijk direct het bestuur benoemd. Als dit niet gebeurt, is er namelijk sprake van een stuurloze stichting, en dat kan niet. In de akte van de notaris staan dan al direct de namen van de bestuurders. Het zou dan ook logisch zijn om deze personen ook de stichting te laten oprichten, maar dat is niet verplicht.
In principe kunt u dus zelf als prive-persoon de stichting oprichten, en daarbij het bestuur benoemen dat uit andere personen bestaat, maar ik raad u dus aan om de stichting te laten oprichten door de eerste bestuurders.

Als u het heeft over het op termijn aannemen van iemand om alle zaken namens de stichting te regelen, dan moet ik u coriigeren. Uiteraard staat het de stichting vrij om iemand aan te nemen, en u bedoelt hiermee in de functie van directeur, maar het besluit daartoe moet worden genomen door het bestuur (dus niet uitsluitend door u) omdat het bestuur taken gaat delegeren aan de directeur. Dit moet dan worden verwoord in een directiestatuut, waarin taken en bevoegdheden van de directeur worden geregeld. De eindverantwoordelijkheid (en aansprakelijkheid) blijft wel altijd bij het bestuur.

Een notaris kan u overigens nog meer vertellen over de wettelijke eisen bij oprichting van een stichting.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Oprichten stichting:

onroerend goed van een stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-04-02 13:26:48
voorlopig bestuur samen stellen
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2013-09-12 22:23:47
Beheersstichting met stichtingen eronder
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2013-09-30 08:31:23
Stichting met goede doelen en fondsverwerving
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-04-02 23:55:57
Percelen en woonhuis inbrengen in een stichting.
      [Gesteld in Suriname]
2015-03-09 17:35:50

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258148
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+