Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Depressie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Depressie en krijg online een antwoord van de specialist in Depressie

Zelf een vraag over Depressie? Klik hier.
Meer vragen over Depressie.

Beheerder worden?

De rubriek Depressie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Depressie Klik hier.

RSS over DepressieVragen over Depressie via RSS. Klik hier.
RSS over Depressie op jouw website?Vragen over Depressie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over DepressieVragen over Depressie via E-mail. Klik hier.

Hoe contstateer je een depressie?

[Gesteld op: 19-04-2009]

Toelichting:
Mijn beste vriend is, denk ik althans, hard op weg om depressief te raken, als hij het al niet is. Hij sluit zich op in huis, heeft nauwelijks contact met vrienden en familie en praat niet of nauwelijks (met mij nog wel) over zijn gevoelens. Het is overigens wel iemand met een 'gebruiksaanwijzing'; Hij is hoogbegaafd en wil het liefst alles kunnen analyseren, beargumenteren en rationaliseren. Hij kan bijvoorbeeld enorm nadenken over een simpele vraag als; wanneer ben je voor het laatst boos geweest? Dan is zijn antwoord: 'Boos is een relatief begrip.' Of een ander voorbeeld: Hij heeft mij eens verteld dat hij niet weet of hij van zijn ouders en naaste familie houdt. hij zegt simpelweg dat het niet te bewijzen valt. Omdat hij zo 'in zijn hoofd' zit hebben veel mensen het met hem opgegeven en bestempelen hem als raar, autistisch (heb ik overigens ook over nagedacht) overdreven streberig en rationeel. Maar ik ken hem ook wel degelijk als een gevoelsmens, hij kan, tot het uiterste gedreven, dat wel, enorme emotionele uitbarstingen hebben. Maar die zijn zeldzaam, hij gaat confrontaties uit de weg, is vreselijk gefocused op mensen, anderen, tevreden te houden en zich niet met zichzelf bezig te houden. Hij onthoudt zich van allerlei doodnormale zaken als: geen tv, geen gezelligheid in huis (alleen functionele dingen) en eet zelfs geen gram suiker of vet omdat hij heeft gelezen dat het slecht voor je is. Hij zal nooit een gebakje, patatje of ijsje eten, maar eet ook geen beleg op brood (!!) en is in mijn ogen extreem gefixeerd op overgewicht, gezondheid, sporten en zo verder (hijzelf: 1.90, 66 kilo, gespierd maar in mijn ogen te mager)
Waar neigt dit toe in uw opinie en bent u het met mij eens dat hij hulp nodig heeft om zijn eigen gedrag eens onder de loep te nemen? Hij is namelijk zelf stokongelukkig met zijn privéleven, is 35 jaar, nooit een relatie gehad. Hij is in mijn ogen zeer aantrekkelijk maar hij neemt geen positieve kritiek of complimenten aan. Hij heeft aangegeven dat er iets moet gebeuren in zijn leven (namelijk: vrouw, kinderen) of hij stapt eruit op zijn 40e, want dan beschouwt hij zichzelf 'mislukt voor de samenleving' .
Ik maak me vreselijk zorgen om hem want hij is mijn beste vriend en mij zeer dierbaar. Hoe help je iemand in deze situatie het beste, heeft het autistische en/of depressieve eigenschappen, zo ja, hoe maak ik dit bespreekbaar? Hij neemt veel van mij aan en vertrouwt mij volkomen.
Antwoord:
Hallo.   Het lijkt mij belangrijk dat u vriend zelf inziet dat hij depressief is.   Ook zou hij zich moeten realiseren dat indien hij echt een ander (privé)leven wil, hij ook berijd moet zijn om veel dingen in zijn leven drastische te veranderen.   Het lijkt mijn verstandig dat u vriend bij zijn huisarts een doorverwijzing haalt voor psychotherapie.   Ik raad hem aan therapie te gaan volgen bij een psychiater (niet bij een psycholoog) eventueel zou hij ook medicatie kunnen overwegen.   Uit de omschrijving die u over u vriend geeft zou men misschien op kunnen maken dat hij behalve depressie ook last van diverse fixaties en dwangneuroses heeft.   Zijn huisarts kan dit diagnosticeren en een psychiater kan hem hier verder mee helpen.   Ik vind het moeilijk om u advies te geven hoe u dingen het best bespreekbaar kunt maken, zelf heb ik altijd de beste ervaring gehad door gewoon duidelijk en eerlijk te zijn.Met vriendelijke groet   Erik 
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe contstateer je een depressie?:

Kan je de hoeveelheid serotonine laten testen?
      [Gesteld in Depressie]
2009-02-08 21:50:19
Is een Dysthyme stoornis te genezen
      [Gesteld in Zelfdoding]
2008-01-02 17:14:41
ik voel me zo opgejaagd
      [Gesteld in Depressie]
2010-09-15 15:51:59
Moet ik de 1ste zijn om de relatie te beeindigen?
      [Gesteld in Relatietherapie]
2012-02-15 15:35:05
Kom ik hier ooit uit?
      [Gesteld in Depressie]
2008-07-05 22:46:23

Gemiddelde score Depressie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+