Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Rechtshulp » Rechtshulp-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Rechtshulp-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Rechtshulp-Zuid Holland

Zelf een vraag over Rechtshulp-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Rechtshulp-Zuid Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Rechtshulp-Zuid Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Rechtshulp-Zuid Holland Klik hier.

RSS over Rechtshulp-Zuid HollandVragen over Rechtshulp-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Rechtshulp-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Rechtshulp-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Rechtshulp-Zuid HollandVragen over Rechtshulp-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

ben ik verantwoordelijk als boekhouder mij oplicht

[Gesteld op: 17-04-2009]

Toelichting:
Geachte heer/mevrouw,

Mijn vraag aan u is of ik verantwoordelijk blijf en ben als ik word opgelicht door een boekhouder en er tevens mijn adminstratie van ong 4,5 jar heeft verduisterd, en ik daardoor geen aangifte heb kunnen doen en na lang beraad is er door de belastingdienst een schatting gedaan. Er is een rechtzaak aangespannen tegen de boekhouder en hij heeft vrijspraak gekregen voor alle feiten behalve voor het feit dat hij onze adminstratie heeft verduisterd daar heeft hij een taakstraf voor gekregen. Het Om is wel tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan. Ik ben met mijn probleem terecht gekomen bij de 2de kamercommissie en die hebben geoordeeld dat de belastingdienst fouten heeft gemaakt en nu loopt het via de ombudsman omdat zij niks met het bindend advies van de 2de kamercommissie willen doen en dit word nu uitgezocht door de ombudsman. Dit is al uitgezocht door de vvd farctie en een minister is tot de conclusie gekomen dat dit een bindend advies is geweest en zij zich hier aan dienen te houden.
Ik heb van meerdere mensen zoals een belastingadviseur en FIOD ECD en de recherche waar ik aangifte heb gedaan dat wat de belastingdienst nu doet niet mag, maar de uitspraak dienen af te wachten, maar wil dit toch graag horen van een jurist. Ik hoop dat de vraag duidelijk genoeg is anders hoor ikdit graag van u.

met vriendelijke groet

Marleen Weerwag
Antwoord:

Geachte mevr. Weerwag,

Dat is een heel verhaal. Als jurist destileer ik een aantal deelproblemen uit uw verhaal.

In de eerste plaats is er het strafrechtelijke element. Uw boekhouder is door het penbaar ministerie aangeklaagd voor plegen van een strafbaar feit. Uit uw relaas maak ik op dat dit niet helemaal geworden is wat u ervan verwacht heeft. Maar dat lijkt me niet uw grootste probleem omdat u op dit proces weinig invloed kan uitoefenen. Als het goed is heeft de Officier van justitie op enig moment aan u gevraagd of zich als civiele partij in de strafzaak wenst te voegen.

Door toedoen van deze boekhouder/accountant (daar zit een verschil in) bent u in fiscalerechtelijke zin in de problemen gekomen. Uitgangspunt is dat u zelf altijd verantwoordelijk blijft voor uw boekhouding / administratie en dus ook uw aangiftes bij de belastingdienst. Als u kunt aantonen dat uw boekhouder zijn diensten (overeenkomst van opdracht) gebrekkig heeft uitgevoerd / nagekomen, is hij schadeplichtig als door deze gebrekkig dienstverlening bij u schade ontstaat. Maar dat maakt het mogelijk dat u uw schade (bijvoorbeeld fiscale boetes omdat er niet tijdig aangifte is gedaan) op uw boekhouder kan verhalen.

Dit is natuurlijk allemaal heel leuk, maar in de tussentijd zit u met de (fiscale) problemen en is het nog maar de vraag of u dit met de belastingdienst recht kunt zetten. In de praktijk zien we vaak dat de belastigdienst, met de juiste argumenten (en begeleiding) zich realiseert dat de werkelijkheid anders was en dus is ze vaak wel bereid uw zaak in de juiste proporties te zien.

Vervolgens begrijp ik uit uw verhaal dat ook de belastingdienst de nodige fouten heeft gemaakt. Zelfs zo erg dat de ombusdman een bindendadvies heeft gegeven waar ook de belastingdienst zich niet aan gehouden zou hebben.

Ook hier geldt weer hetzelfde dat u, ten alle tijden uw schade kan verhalen op de partij die de schade heeft veroorzaakt. In het geval van de belastingdienst ligt dat wat moeilijker omdat hier het probleem van de causaliteit nog moeilijker ligt als in het geval van uw boekhouder.

U moet aan kunnen tonen dat uw schade rechtstreeks het gevolg is van de foute handelingen van de belastingdienst in kwestie. Maar uiteindelijk moet het lukken.

Er is nog van alles te vertellen over uw situatie, omdat hier verschillende rechtsgebieden elkaar raken en beinvloeden. (strafrecht, civielrecht, fiscaalrecht, en bestuursrecht)

Ondergetekende is echter een praktijk (proces)jurist en weet als geen ander dat er een verschil is tussen recht hebben en recht krijgen. Het lijkt me op uw geval zeker van toepassing.

Advies: volhouden, documenteren en alles goed bijhouden.

Als ik ik verder van dienst kan zijn verneem ik dat graag van u.

Succes,

met vriendelijke groet,
mr. V.H.M. Voorn
(Legal Account)

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan ben ik verantwoordelijk als boekhouder mij oplicht:

zitten jullie ook in Amsterdam???
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-07-11 18:53:59
verkeerde boekhouding
      [Gesteld in Midden- & Kleinbedrijf]
2009-08-07 12:03:53
Vervolg boekencontrole
      [Gesteld in Administratie]
2014-04-11 16:36:12
Rechten en plichten boekhouder
      [Gesteld in Administratie]
2014-05-01 15:57:06
Boekhouden
      [Gesteld in Administratie]
2014-05-13 21:35:44

Gemiddelde score Rechtshulp-Zuid Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+