Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Kinderen » Groei & Ontwikkeling
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Groei & Ontwikkeling en krijg online een antwoord van de specialist in Groei & Ontwikkeling

Zelf een vraag over Groei & Ontwikkeling? Klik hier.
Meer vragen over Groei & Ontwikkeling.

Beheerder worden?

De rubriek Groei & Ontwikkeling heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Groei & Ontwikkeling Klik hier.

RSS over Groei & OntwikkelingVragen over Groei & Ontwikkeling via RSS. Klik hier.
RSS over Groei & Ontwikkeling op jouw website?Vragen over Groei & Ontwikkeling op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Groei & OntwikkelingVragen over Groei & Ontwikkeling via E-mail. Klik hier.

Diagnose Ontwikkelingsachterstand, hoe gaat dat?

[Gesteld op: 11-06-2007]

Toelichting:
Ik werk in de kinderopvang. Wat moet ik doen als ik vermoed dat een kind een ontwikkelingsachterstand heeft? En hoe wordt vastgesteld of het daadwerkelijk een achterstand is?
Antwoord:
Beste bezorgde kinderleidster,

Even een opmerking vooraf: Is dit alleen jouw vermoeden of delen de (andere)groepleidsters je visie? Als meerderen twijfelen lees dan vooral de rest van het advies. Als jij alleen staat in je vermoeden, wordt het wat lastiger omdat het dan niet door het team gedragen wordt. Dus probeer er eerst intern een staat van consensus te bereiken!

Bij een ontwikkelingsachterstand is het voor het kindje van belang dat dit zo snel mogelijk wordt onderzocht en wordt (h)erkend. Tevens is het belangrijk, bij het vermoeden van een ontwikkelingsachterstand, de ouders op een adequate wijze te informeren. Dit betekent een goede een duidelijke communicatie en het vermogen om het vermoeden gedoseerd en aangevuld met praktijkvoorbeelden te brengen. Dit kan het best worden gedaan door een leidster waar de ouders/verzorgers een goede band mee hebben. Probeer daarnaast in te schatten in hoeverre de ouders/opvoeders al een vermoeden hebben. Is dit niet het geval breng je observaties dan geleidelijk maar wel duidelijk. Maak het niet te beladen maar zwak je vermoedens ook niet af. Dus denk van te voren goed na over wat je gaat zeggen, hoe je het gaat brengen, in welke ruimte en denk ook aan voldoende privacy. Om gelijk in termen van ontwikkelingachterstand te gaan praten, terwijl je het nog niet zeker weet, kan veel schade aanrichten. Daarnaast zijn er veel individuele verschillen, afhankelijk van de leeftijd van het kindje. Dus blijf voorzichtig!
Het daadwerkelijk vaststellen van een ontwikkelingsachterstand is het werk van gespecialiseerde functionarissen, zoals een kinderarts of (kinder)neuroloog. Vaak komt er een multidisciplinairteam aan te pas (bijv. arts, psychiater, psycholoog, orthopedagoog, neuroloog) om uit verschillende invalshoeken naar (het gedrag en de cognities van) het kindje te kijken. Dit is uiteraard afhankelijk van het vermoeden en de onderzoeksvraag. Zo kan er ook gekeken worden naar de sociale interpratie en contactname, wijze van communiceren en zich herhalend gedrag of spel.

Hieronder volgt nog wat praktische informatie over wat nu een ontwikkelingsachterstand is, daarnaast noem ik een aantal instanties waar mogelijk meer informatie beschikbaar is of waar men naar kan verwijzen.
Bij het vermoeden van een ontwikkelingsachterstand spelen de huisarts en het consultatiebureau vaak in eerste instantie een belangrijke rol. Beiden hebben als het ware een 'poortwachtersfunctie' en zijn voor mensen betrekkelijk laagdrempelig te bereiken.

Wat is ontwikkelingsachterstand?

Je spreekt van een algehele ontwikkelingsachterstand wanneer een kind de beschreven mijlpalen (zoals grijpen, omrollen, zitten en lopen) niet haalt op de leeftijd waarop dit gebruikelijk is. Een kind ontwikkelt zich op verschillende gebieden, zoals spraak, grove en fijne motoriek, sociale vaardigheden en leervermogen. Een kind met ontwikkelingsachterstand loopt op meerdere gebieden achter, maar kan wel op bepaalde gebieden redelijk goed ontwikkeld zijn. Een kind ontwikkelt nooit alle gebieden even snel, daarom wordt in het onderzoek naar de ontwikkeling een ruime marge genomen. Kinderen die op meerdere gebieden buiten de marge vallen, krijgen de diagnose ontwikkelingsachterstand.

Waar een kind met een normale ontwikkeling met een gretige blik de wereld in kijkt, lijkt het kind met een ontwikkelingsachterstand wat dromerig. Het kind speelt ook anders: een speeltje kan lange tijd op dezelfde manier gebruikt worden. Soms wordt speelgoed nauwelijks aangeraakt of er is één favoriet speelgoed (dit kan ook een tijdschrift zijn of iets met een bepaalde kleur).

Het eten en drinken kan problemen opleveren, een kind kan bijvoorbeeld absoluut geen vast voedsel wegkrijgen, blijft uitzonderlijk lang uit een fles met speen drinken of kan dit juist niet.

Als ouders van een kind dat achterloopt in ontwikkeling heb je vaak een gevoel dat er iets niet klopt. Dus vraag hier voorzichig naar! Het kind kijkt langs je heen of door je heen. Als het je eerste kind is, is het moeilijk de achterstand op te merken. Maar een ouder die zich zorgen maakt over zijn kind, is vaak een goede indicatie dat er wat aan de hand is.

De mate van achterstand verschilt per kind. Ook kan het kind op sommige gebieden wel goed vooruit gaan, maar op andere gebieden achter blijven.

Ondersteunende en behandelingsgerichte instellingen en organisaties

Consultatiebureau: het consultatiebureau meet de ontwikkeling van het kind en zal je bij vermoeden van een achterstand door verwijzen naar de huisarts. De huisarts verwijst in de regel door naar een kinderarts (in een algemeen of academisch ziekenhuis). Zowel het consultatiebureau als de huisarts willen bij een jonge baby vaak een maand wachten, soms wordt de achterstand ingehaald of er vormt zich een beter beeld van de mate van achterstand.

Kinderarts: een kinderarts bekijkt of er lichamelijke redenen zijn voor de achterstand en of extra stimulering door bijvoorbeeld kinderfysiotherapie effect heeft. Wanneer de achterstand serieus is en blijvend lijkt, dan blijft de kinderarts lange tijd bij het kind (en de ouders) betrokken. Voor de kinderarts is er een verwijzing nodig van de huisarts. De huisarts kan doorverwijzen naar een algemeen of een academisch ziekenhuis. Bij een academisch ziekenhuis (ook de kinderziekenhuizen) werken veel artsen in opleiding, het is niet altijd mogelijk om altijd dezelfde arts te spreken. In een algemeen ziekenhuis is een kind vaak wel langere tijd de patiënt van dezelfde arts.

MEE: een organisatie die zich richt op mensen met een beperking, hieronder vallen ook kinderen die zich langzaam of anders ontwikkelen en hun ouders. Je kunt hier terecht als je op zoek bent naar goede opvang, spelbegeleiding aan huis, hulp bij het aanvragen van geïndiceerde zorg, etc. Vaak is er ook een contactochtend voor ouders met een kind met ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke handicap. MEE is regionaal georganiseerd en de ondersteuning is gratis. Voor meer informatie www.mee.nl, je kunt doorklikken naar de MEE-vestiging in jouw regio .

Integrale vroeghulp: je kunt hier terecht wanneer je meerdere vragen hebt over de begeleiding, behandeling en ondersteuning van je kind (of het gezin). Deskundigen uit verschillende disciplines kijken met de ouders naar de knelpunten die opgelost moeten worden en hoe dit opgelost gaat worden. Bijvoorbeeld: de ouders zoeken een geschikte plek voor de opvang van hun kind en vragen zich af of er een bepaald stimuleringsprogramma is om thuis toe te passen. De deskundigen kennen de mogelijkheden in de regio waar het kind woont en kunnen een advies geven. Een consulent begeleidt de ouders in het hele proces. Je kunt je zelf bij Integrale Vroeghulp aanmelden. Ook als je niet zeker weet of zij iets voor je kunnen betekenen. De procedure is eenvoudig en gratis. Voor meer informatie: www.integralevroeghulp.nl

Kinderfysiotherapie: Als er sprake is van een ontwikkelingsachterstand zal een arts een jong kind als eerste doorverwijzen naar een kinderfysiotherapeut. Deze therapeut kan een kind in zijn motorische ontwikkeling stimuleren en hiermee ook een idee krijgen over de mate van achterstand. Een kinderfysiotherapeut komt bij jonge kinderen aan huis en kan, indien nodig, langdurige behandeling geven. Kinderfysiotherapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar (ongeacht de polis) voor kinderen onder de 18 jaar. Er is dan wel een verwijzing nodig van huis- of kinderarts.

Revalidatiecentrum: een revalidatiecentrum of een ziekenhuis met revalidatiemogelijkheden heeft vaak een afdeling “kinderen”. Op deze afdeling kunnen kinderen terecht die een ontwikkelingsachterstand hebben en ook motorisch achterblijven. Hiervoor is een verwijzing van een kinderarts of andere gespecialiseerde arts nodig (dus niet van de huisarts). Op www.revalidatie.nl kun je de adressen van de verschillende revalidatiecentra in Nederland vinden. Op deze site kun je een factsheet over Kinderrevalidatie downloaden (te vinden onder de knop ‘publicaties’)

Logopedie: voor een kind met eet- of drinkproblemen en/of een spraak-taalachterstand kan een logopedist ingezet worden. Logopedisten zijn vrijgevestigd of verbonden aan een ziekenhuis of een instelling. Verwijzing gaat via huis- of kinderarts.

Sylvia Tóthcentrum: Een kind wordt vaak door een kinderarts of –neuroloog naar het Sylvia Tóth Centrum verwezen als zij geen oorzaak kunnen vinden voor de ontwikkelingsachterstand bij het kind. Vaak is er dan al wel wat onderzoek verricht, bijvoorbeeld chromosoomonderzoek en standaard stofwisselingsonderzoek. Op het Sylvia Tóth Centrum wordt een kind door verschillende specialisten op dezelfde dag onderzocht. Meer informatie vind je op hun website www.stcentrum.nl.

Geïndiceerde zorg: Ondersteuning en begeleiding vanwege de achterstand van je kind (zoals een speciale kinderopvang, logeeropvang en begeleiding aan huis) wordt betaald vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Om hier aanspraak op te kunnen maken, moet een indicatie aangevraagd worden bij het regionale Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Voor meer informatie en adressen: www.ciz.nl . Bij het aanvragen van een indicatie kun je de hulp inschakelen van een MEE-consulent.

Veel wijsheid en succes toegewenst!

Met vriendelijke groet,

drs. M. van Doornik, Monique.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Diagnose Ontwikkelingsachterstand, hoe gaat dat?:

wat kan een chiropractor doen bij een hernia?
      [Gesteld in Chiropractie]
2006-12-17 12:57:23
cvs of niet?
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-01-30 18:07:31
vorhofseptumdefekt
      [Gesteld in Aangeboren Afwijkingen]
2007-02-05 17:41:19
geeft stenose zelfde klacht als hernia?
      [Gesteld in Chiropractie]
2007-03-06 18:00:06
help pijn in mij bilspier straalt uit naar kuit
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-02-26 20:00:34

Gemiddelde score Groei & Ontwikkeling: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+