Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Chiropractie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chiropractie en krijg online een antwoord van de specialist in Chiropractie

Zelf een vraag over Chiropractie? Klik hier.
Meer vragen over Chiropractie.
De huidige beheerder van de rubriek Chiropractie:
Naam: Dr. Alan Jenks
Bedrijf: Chiropractie westland
Reactiesnelheid: 170 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dr. Alan Jenks vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ChiropractieVragen over Chiropractie via RSS. Klik hier.
RSS over Chiropractie op jouw website?Vragen over Chiropractie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ChiropractieVragen over Chiropractie via E-mail. Klik hier.

herstel?

[Gesteld op: 16-04-2009]

Toelichting:
ihallo,k ben in januari geopereerd aan lumbale stenose na twee en een half ja pijn in been en rond de enkel, en voet ,na de operatie geen verbetering, meer erger, nu weer nieuwe mri gehad en niks meer op te zien maar blijf de pijn houden,kan dat nog met herstel te maken hebben?
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

 

Hartelijk dank voor uw vraag aan de chiropractor.

 

Stenose betekent vernauwing. Wanneer we ouder worden zie je vaak dat de tussenwervelschijven steeds dunner worden. En de ruimte waar de zenuw door naar buiten gaat steeds nauwer. Gelukkig neemt de zenuw maar ongeveer 1/3 van de ruimte in beslag. Dus de ruimte mag echt een heel stuk kleiner worden voordat de zenuw daadwerkelijk in de knel komt.

 

Maar ik heb uw niet zelf onderzocht en ik mis veel informatie dus het is voor mij onmogelijk om precies aan te geven wat er met u aan de hand is.

 

Het kan zijn dat de stenose de oorzaak is van uw klachten. Maar dan verwacht je dat er een paar maanden na de operatie dat de klachten duidelijk minder worden. Maar u moet zich wel realiseren dat het operatiegebied nog vrij lang goed geirriteerd en opgezwollen kan zijn. U chirurg is toch de persoon die u moet kunnen uitleggen wat u kunt verwachten van de operatie en wanneer u vermindering van de klachten hebben.

 

Daarnaast bestaat er een hele kleine kans dat de operatie niet zo gewerkt heeft als gehoopt. Er kan iets geraakt zijn, of uw anatomie is net wat anders dan wat de tekstboekjes normaal vertellen. Ik zeg niet dat dit bij u gebeurd is, maar er is altijd een hele hele kleine kans. Maar tegenwoordig vertelt de chirurg direct als de operatie niet geheel volgens plan is gegaan. En dit is, zo te lezen, niet gebeurt.

 

Wat de meest waarschijnlijke optie is, is dat uw klachten niet door de stenose werden veroorzaakt. Maar dat uw klachten (ischias) veroorzaakt werden door iets anders.

 

Het woord ischias is afgeleid van een van de grotere beenzenuwen; de nervus (zenuw) ischiadicus. Het is een zenuwbundel die ontstaat uit een samenvoeging van zenuwen vanuit het lage ruggebied. Vanuit de lage rug loopt de ischias zenuw door de bil verder naar de knieholte en vervolgens richting de voet.

 

In de lage rug en bilgebied is de ischias zenuw relatief het meest kwetsbaar om bekneld of geïrriteerd te raken. Een doffe pijn onder in de rug kan een signaal zijn voor het beginstadium van ischias. Bij sommige bewegingen kan die pijn scherp en stekend zijn. Als de aandoening verergert, breidt de pijn vaak uit naar de bilspier aan één zijde en soms naar beide zijden. Als ischias zich nog verder ontwikkelt, kan de pijn via het dijbeen en de knie zelfs naar het onderbeen uitstralen. De pijn is dan vaak voelbaar aan de achterkant van het been, maar kan ook aan de zij- of voorkant van het been optreden.

 

Oorzaken van ischias

• Een veranderde functie van de lage rug, het bekken of het been

• Overbelasting van de onderrug

• Afwijkingen aan de wervels of tussenwervelschijven

• Artrose (slijtage) en artritis (gewrichtsontsteking) in de lage rug en het bekken

• In de bil loopt de ischias zenuw bij sommige mensen door een spier (piriformis spier). Als deze spier langere tijd samentrekt kan de zenuw ook hier bedrukt raken.

• Bovenmatige inspanning

• Overgewicht

• Een slechte conditie of houding

 

Diagnose

De diagnose ischias, stenose en hernia worden vaak door elkaar gehaald, aangezien de klachten veel op elkaar kunnen lijken.

De Chiropractor begint met het stellen van specifieke vragen over uw rugpijn en over uw algemene gezondheidstoestand. De ischias pijn kan namelijk samenhangen met andere gezondheidsproblemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Deze bestaat uit verschillende orthopedische, neurologische en chiropractische testen om te kijken waar de pijn vandaan komt en hoe het gesteld is met de beweeglijkheid en soepelheid van alle gewrichten die met de pijn te maken kunnen hebben. Ook zal de chiropractor de functie van de ischias zenuw testen en onderzoeken om te bepalen of er in het verloop van de ischias zenuw beknellingen aanwezig zijn.

 

Behandeling

In bijna alle gevallen kan de chiropractor ischias klachten behandelen. De behandeling is persoonlijk en toegepast op uw klachten. Is bijvoorbeeld een geïrriteerd gewricht de oorzaak van de klachten, dan kan de chiropractor met verschillende handmatige bewegingstechnieken of “correcties”, het gewricht weer gezond functionerend maken waardoor de klachten veelal verdwijnen. Daadwerkelijke beknellingen of irritaties van zenuwen kunnen in veel gevallen dusdanig worden verminderd dat ze geen aanleiding meer geven tot ischias klachten.

 

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie neem gerust contact op met een NCA chiropractor bij u in de buurt of de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

Chiropractor

www.kliniekatlas.nl

 
Reactie vraagsteller:
hoi ,bedankt voor u reactie, er zat een vernauwing ,en na de operatie kwam de chirurg en zei dat hij geschrokken was ,dat hij niet wist dat t al zo erg was, bij nacontrole gaf ik aan dat de klachten niet weg waren eerder erger dus kreeg een nieuwe mri, op de mri zit zoals hij zegt geen reden meer van pijn door de zenuw is vrij,hij heeft ook niks over dat er iets mis gegaan is bij de operatie, ik moest dus nog een half jaartje rustig aan doen en naar de huisarts voor andere mogelijke onderzoeken voor de pijn, ik heb vanaf het begin gedacht dat het ischias was , ook omdat me enkel af en toe dik is en me voet kouder aanvoelt als de andere,maar dat hadden ze dan toch moeten zien? en ik dacht dat ischias nooit zolang duurde,ik weet ook niet of er nog eventuele andere oorzaken kunnen zijn, ben hele dag informatie aan het zoeken maar kom er niet verder mee, ik ga natuurlijk wel naar de huisarts maar ja ik ben 40 heb kleine kinderen en je word in heleboel dingen belemmerd, langer als 2 minuten kan ik niet staan en lopen gaat binnenhuis redelijk maar buiten ken ik geen 30 meter lopen zonder pijn,dan moet ik zitten en fietsen gaat goed, dus kortom het houd je de hele dag bezig met wat kan t zijn, herstel of niet.
bedankt voor u antwoord groetjes esther
 
Antwoord Beheerder:
Beste Esther,

Ik denk dat het verstandigste is als je een keer een afspraak maakt bij een NCA chiropractor. De afgelopen 20 jaar heb ik zeer regelmatig patiŰnten in mijn praktijk met vergelijkbare verhalen en klachten. En gelukkig zie ik dat de meeste patiŰnten goed reageren op de chiropractie en dat zo het herstel proces wordt versneld.

Wanneer u naar een NCA chiropractor gaat, krijgt u meestal voor het eerste consult een uitgebreide vragenlijst omtrent uw gezondheid. Neemt u rustig de tijd om deze thuis in te vullen Een aantal vragen kan wat afwijkend lijken, maar omdat de chiropractor de mens als geheel proberen te benaderen en niet als allerlei losse stukjes is het juist van belang dat u dit zo goed mogelijk invult.

Tijdens uw eerste bezoek gaat u samen met de chiropractor bespreken hoe het er met uw gezondheid en mogelijke klachten voorstaat (anamnese of vraaggesprek). Hierna zal de chiropractor overgaan tot een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Centraal hierin staat uiteraard uw mogelijke klacht, maar tevens wordt de samenhang met andere lichaamsdelen onder de loep genomen. Bij dit onderzoek moet u denken aan neurologisch, orthopedisch en chiropractisch onderzoek. Er kunnen een aantal specifieke neurologische testen bij u gedaan worden, bijvoorbeeld m.b.v. de computer en uw bloeddruk wordt gemeten.

Omdat het menselijk lichaam als een geheel functioneert is het vaak van groot belang om de tijd te nemen voor dit eerste consult en. Na het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek krijgt u een rapport van bevindingen. Hierin wordt u uitgelegd wat er aan de hand is en wordt u een behandelplan voor gesteld om tot verbetering te komen. Uiteraard wordt de behandeling altijd aangepast aan de patiŰnt en de klacht.

Met vriendelijke groet,

Marieke Zegelaar, DC
Chiropractor
www.kliniekatlas.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan herstel?:

ik heb reeds 7 jaar cvs !
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-03-03 19:00:01
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
Aan wie moet het schadebedrag worden uitgekeerd?
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2009-07-17 21:00:53
wel recht en alle bewijs, maar geen betaling ?
      [Gesteld in Privaatrecht]
2010-04-16 17:27:51
Mag/moet ik gedeeltelijk beter gemeld worden?
      [Gesteld in Verzuim]
2012-11-15 23:12:01

Gemiddelde score Chiropractie: 8.1 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258133
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+