Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Angst voor het uitgaan van mijn relatie

[Gesteld op: 15-04-2009]

Toelichting:
Ik heb sinds een jaar enorme angst dat mijn relatie overgaat. vorig jaar hoorde ik dat de zus van mijn vriend de relatie uit had. Haar vriend had het heel plotseling uitgemaakt en gezegd dat hij zich irriteerde aan haar en niet meer met haar samen kon zijn. Ik was zelf op dat moment in het buitenland en hoorde dit bericht van mijn vriend. Na het gesprek ben ik erover na gaan denken. Of mij dat ook zou kunnen overkomen en wat als ik op een gegeven moment me ook zou gaan irriteren aan mijn vriend of hij aan mij? Zo had ik nog echt nooit nagedacht en het maakte me erg bang dat dat eventueel zou kunnen gebeuren. Dat je zou kunnen twijfelen aan je relatie en geirriteerd zou raken aan je vriend. Het maakte me zelfs zo bang dat het ik het helemaal warm en koud kreeg en begon te trillen. Ik kwam niet meer uit die gedachten dat dat zou kunnen gebeuren. Dat ik zo zou kunnen denken en zomaar het uit zou kunnen maken met mijn vriend. Ik was echt compleet in paniek en heb de hele nacht liggen trillen en zweten. Ik heb toen snachts mijn vriend opgebeld dat ik helemaal in paniek was. Ik moest op dat moment nog 3 maanden in het buitenland blijven en eigenlijk is de angst nooit weggegaan. Ik leef sindsdien continu met de angst in mijn lijf. Ik denk er dagelijks over na. Maar ik kan helemaal niet zonder hem en wil niet zonder hem leven. Hij is mijn alles. Waarom zou ik het dan uitmaken? Toch slaat de twijfel dan weer toe in mijn hoofd en begint het van: ja maar... Ik had opeens ook allerlei slechte eigenschappen van hem bedacht, welke ik nooit als slecht heb ervaren. Zo is hij gewoon. En nu was alles opeens slecht. Ik voel me soms gigantisch slecht en intiem zijn is ook moeilijk geworden voor mij. Maar ik heb ook zoveel verdriet dat ik zo denk over onze relatie dat ik heel vaak moet huilen. Inmiddels zijn we een jaar verder en ik voel me al wel rustiger, loop ook bij een psycholoog hiervoor en mijn virend steunt mij gigantisch goed. Met hem is echt niets mis. Hij doet alles perfect en wil me overal bij helpen. Maar de gedachten gaan maar niet weg en ik zoek telkens bewijs waarom onze relatie wel goed zit en waarom ik wel bij hem moet blijven. Dit weet ik wel, maar wordt telkens in twijfel getrokken door mijn negatieve gedachten. Ik word er helemaal gek van. Ik wil met hem oud worden. Maar hoe krijg ik die gedachten weg? Het beheerst mijn hele leven :(
Antwoord:
Hoi,

Negatieve gedachten hebben is iets wat je hele leven op zijn kop zet. Zeker als het extreme(re) vormen aanneemt. Op zich is het niet raar als mensen soms twijfelen of negatief denken zolang het je leven maar niet beheerst. Bij jou is het negatief denken jammer genoeg wel een dominante factor geworden in je leven. Je bent in een vicieuze cirkel terechtgekomen en wat je ook denkt of doet, het wordt alleen maar erger. Dat maak ik op uit je woorden. Ik kan me goed voorstellen dat het je wanhopig maakt!

De enige manier om van negatieve gedachten af te komen is jezelf te gaan voeden positieve gedachten. Bijvoorbeeld als je denkt: ik ben bang dat m'n relatie op de klippen loopt buig je dit onmiddellijk om in: ik heb alle vertrouwen in mijn relatie, we hebben een liefdevolle stabiele relatie en ik voel me geweldig. Iedere negatieve zin die je hoort in je hoofd vervang je voor een positieve. Dat is zeker in het begin best vermoeiend maar als je dit volhoudt dan wordt het een dagelijkse gewoonte.

Oefen je er ook in om de negatieve gedachten af te breken, het zal zeker in het begin gebeuren dat je ook weer gaat twijfelen over een positieve gedachte die je uitspreekt of denkt. Zeg dan (hardop of in gedachten): STOP, dit wil ik niet meer, dit is niet meer mijn werkelijkheid!

Bedenk een paar positieve gedachten die jij nu nodig hebt, bijvoorbeeld: ik voel me geweldig, ik sta volledig in mijn kracht. En schrijf die op papiertjes, hang ze overal waar je vaak bent op, plak ze in je agenda, op je mobiele telefoon, op je computer, op de wc, etc. Lees ze zo vaak mogelijk. Spreek ze hardop uit.

Sta de negatieve gedachten simpelweg niet meer toe jouw leven te beheersen. Zie die negatieve gedachten maar als een vervelende insect die je dood wilt meppen, zoals een mug die steeds bij je oor zoemt, die sla je ook van je af. Hetzelfde kun je met je negatieve gedachten doen. Steeds als ze weer opduiken zeg je: wegwezen, ik heb jullie niet nodig! Desnoods stamp je met je voeten op de grond, maak je maar eens flink boos op die vervelende krengen die jouw leven vergallen. (dit bedoel ik natuurlijk symbolisch).

Heel belangrijk: geloof in jezelf en dat jij in staat bent je leven een positieve wending te geven. Omhul je met fijne dingen. Met fijne gedachten. Denk vaak aan plekken waar je graag komt en aan dingen die jou een blij gevoel geven. Voel liefde voor jezelf. Wijs jezelf dus niet af!

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen, reageer gerust als je nog vragen hebt of als het niet lukt, als je problemen tegenkomt met het oefenen in positief denken. Ik wens je heel veel succes met alles, ik weet heel zeker dat je de negatieve spiraal kunt doorbreken, geloof in jezelf, je bent sterker dan je denkt!

Vriendelijke groet,
Anja

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Angst voor het uitgaan van mijn relatie:

Kan ik mijn vriend nog vertrouwen?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-09-22 21:56:09
Gaan we het redden ondanks bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-04 19:37:54
Heb ik bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-28 17:27:51
Bindingsangst of niet?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 18:43:55
nieuwe relatie met jonge kinderen.
      [Gesteld in NLP]
2013-02-13 16:26:09

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+