Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Autisme
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Autisme en krijg online een antwoord van de specialist in Autisme

Zelf een vraag over Autisme? Klik hier.
Meer vragen over Autisme.
De huidige beheerder van de rubriek Autisme:
Naam: Charlie
Bedrijf: Geen
Reactiesnelheid: 47 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Charlie vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AutismeVragen over Autisme via RSS. Klik hier.
RSS over Autisme op jouw website?Vragen over Autisme op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AutismeVragen over Autisme via E-mail. Klik hier.

Constatering op late leeftijd mogelijk?

[Gesteld op: 27-12-2006]

Toelichting:
Kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld nooit te weten komt dat je autistist bent, puur omdat je er niet veel last van hebt en vrij goed functioneert in de maatschappij? Maar wat als je dan toch denkt dat je autistisch bent, omdat je veel kenmerken ervan in jezelft terug vind. En er last van hebt. Kun je dan alsnog op een leeftijd van bijvoorbeeld 20 jaar een diagnose laten stellen. Of is het gewoon niet mogelijk dat je dan autist bent, maar dat het iets anders is?
Antwoord:
Hallo.

Het is zeker mogelijk om een diagnose op latere leeftijd te stellen. Het is zelfs zo dat er steeds vaker op latere leeftijd een diagnose autisme wordt vastgesteld. Of je zelf een diagnose laat stellen hangt van veel factoren af maar de diagnose kan de basis vormen voor, meestal in die volgorde, verwerking, ondersteuning en leren over jezelf. Het kan je handvaten geven om problemen die je hebt op een bepaalde manier aan te pakken. Het weten dat je autistisch bent kan dus grote voordelen hebben.

Het is een basis voor verwerking omdat de diagnose vaak een mijlpaal is in de zoektocht naar een verklaring voor vaak onverklaarbaar gedrag (thuis, werk, relationeel). Er zijn zelf-testen (zoals de AQ-test of checklisten zoals die van Olga Bogdashina). Deze testen geven een indicatie over het vermoeden van autisme maar een officiŰle diagnose door een deskundige blijft noodzakelijk.

Het is een basis voor ondersteuning omdat mensen die autistische kenmerken hebben vaak sociaal uit de boot vallen en ze hebben daardoor ondersteuning nodig in het omgaan, begrijpen en toepassen van sociale regels. Er zijn trainingen om dit te leren. Hiervoor kun je als je een officiŰle diagnose hebt financiŰle ondersteuning krijgen. De subsidiŰrende instantie vraagt een diagnose om een behandeling te starten of de vraag naar ondersteuning (financieel, materieel, psychologisch) te staven. Op basis van de symptomen kan een deskundig psychiater constateren of iemand autisme heeft of een daarop gelijkende aandoening.

Het is een basis voor leren omdat de diagnose autisme bevestigt dat er zich problemen voordoen die van invloed zijn op je functioneren in de maatschappij en als mens. Het gevolg kan een algemeen leerprogramma voor het individu en zijn omgeving zijn.

Hoe komt men tot een diagnose?
Een goede diagnose begint met een zoektocht naar een goed diagnost of diagnosecentrum. Autisme mag enkel vastgesteld worden door een psychiater of een GZ-psycholoog. Deze hebben, meer dan andere personen in de psychische hulpverlening, kennis van wat autisme exact inhoudt.

In Nederland kan men terecht bij de GGZ, het RIAGG of bij een autismecentrum in de regio (zoals bijvoorbeeld het Dr. Leo Kannerhuis in Arnhem). De huisarts kan je hiervoor doorverwijzen.

Een goede diagnost doet ook :
- een beroep op andere disciplines (bv een logopedist voor communicatieonderzoek)
- vraagt informatie over het huidig en vroeger functioneren van de persoon (ouders, partner,
broers/zussen, uiteraard met diens instemming)
- observeert grondig en houdt het niet bij een paar snelle blikken.
- doet de uitspraak na meerdere consultaties & onderzoeken
- heeft ook ervaring met volwassenen.

Hoe komt de diagnose tot stand?
Autisme wordt klinisch vastgesteld. Dit houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van observatie en diagnostische instrumenten zoals gedragsvragenlijsten en observatieschalen. De klinische ervaring en intu´tie van de diagnosticus in het herkennen van een bepaald gedragspatroon blijft daarom wel heel erg belangrijk.

Er moet voldoende tijd genomen worden om het gedrag uitgebreid te observeren in verschillende contexten en situaties. De psychiater kijkt naar de volledige triade van stoornissen en beperkt zich niet tot een deel ervan, zoals alleen de communicatie of stereotiep gedrag. De diagnose dient multidisciplinair te gebeuren, niet enkel door de psychiater.
Na observatie in de vertrouwde omgeving en/of in een ander milieu en een psychiatrisch onderzoek kan de diagnose gesteld worden.
Bij een diagnose kijkt de deskundige vooral naar de sociale context, de medische voorgeschiedenis, taalontwikkeling, stereotiep gedrag/interesses/handelingen, cognitief functioneren, neuropsychologische gezondheid, motorische vaardigheden, zelfredzaamheid en psychisch en sociaal-emotioneel functioneren.


Ik hoop hiermee je vraag voldoende beantwoordt te hebben.

Groeten en een fijne jaarwisseling.

M. van Nuland
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Autisme:
Syndroom Van Asperger


Gerelateerde vragen aan Constatering op late leeftijd mogelijk?:

risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
wat doen bij beneficair aanvaarden
      [Gesteld in Notaris-Utrecht]
2009-06-22 18:11:11
Hoe los te laten, te accepteren en verder te leven
      [Gesteld in Bach Bloesem Remedies]
2009-12-12 21:59:32
Wat is de procedure bij schulden van overledene?
      [Gesteld in Erfrecht]
2010-04-19 12:41:39
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31

Gemiddelde score Autisme: 8.9 (13x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+