Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Gelderland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Gelderland en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Gelderland

Zelf een vraag over Notaris-Gelderland? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Gelderland.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Gelderland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Gelderland Klik hier.

RSS over Notaris-GelderlandVragen over Notaris-Gelderland via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Gelderland op jouw website?Vragen over Notaris-Gelderland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-GelderlandVragen over Notaris-Gelderland via E-mail. Klik hier.

Zieke boom staat op grens in tuin met buren.

[Gesteld op: 12-04-2009]

Toelichting:
Er is door onze gemeente geconstateerd dat de kastanjeboom in onze tuin, die grenst aan die van de buurman, kastanjeziekte heeft en ooit verkeerd gesnoeid en ge-ent, waardoor de kans groot is dat er forse takken afbreken bij flinke storm. Situatie is al enige jaren, maar buurman 'gelooft' is moeilijk te overtuigen. Er wordt dus over en weer met 'boomkenners en chirurgen' overlegd, die elkaar wel tegenspreken. Buurman wilt 'm liefst behouden. Boom staat volgens ons ook nog eens meer op onze grond dan op die van hem. Hoe is dit alles snel in werking te stellen, dus de boom laten verwijderen!?
En hoe (door wie) is grens te bepalen waar boom op staat?
Antwoord:

Volgens het Burgerlijk Wetboek mogen bomen niet op minder dan twee meter van de erfgrens staan. Wellicht heeft de perceelvorming plaatsgevonden terwijl de boom er al stond. Indien de boom inderdaad op twee meter afstand van de grens in uw tuin stond, was het probleem er niet. U kon dan de boom verwijderen (met de noodzakelijke vergunning van gemeentewege).

Een praktische benadering is te stellen dat de boom voor een groter gedeelte op uw terrein staat, zodat de boom in beginsel van u is. Echter, u moet zich in het recht ook gedragen naar de normen van redelijkheid en billijkheid. En een goede relatie als buren onderling is ook wat waard.

Wat u zou kunnen doen is een onafhankelijk advies laten uitbrengen door een boomchirurg/kenner tezamen met een jurist. U spreekt dan af dat u zich beiden bij voorbaat bij het advies neerlegt. 

 

 
Reactie vraagsteller:
Boom staat er ruim 40 jaar, dus nadat wij en buurmans er zijn komen wonen. Perceelvorming was er al; foto is bij mij aanwezig van de zeer jonge boom in onze tuin rond 1969. Vergunning is niet noodzakelijk volgens gmeente. Boom (grotendeels) nog in onze tuin, maar buurman gedraagt zich onredeliijk. Goede relatie is wat waard, maar buurman irriteert sinds 2004 (o.a. met muziek, toen boomhut bouwen en nu de boom zelf).

Juristen spreken elkaar tegen en kosten veel geld voor ons. Boom is gevaar vanwege mogelijk afbreken verkeerde takken. Wij hebben kleine kinderen, dus risico te groot. Buurman is alleenstaand en ziet gevaar niet.
Graag herziene reactie, waarvoor dank.
 
Antwoord Beheerder:
Een praktische en ook fatsoenlijke oplossing is de volgende. U deelt aan uw buurman bij aangetekende brief mee dat u de boom gaat verwijderen op een bepaalde datum die enkele weken in de toekomst ligt.
U nodigt uw buurman in die brief uit om, indien hij het niet eens is met deze voorgenomen actie, een kort geding aan te spannen.
Uw buurman heeft dan de mogelijkheid om de rechter om een oordeel te vragen. Mijn inschatting van de situatie is dat de rechter u waarschijnlijk gelijk gaat geven, gelet op de feiten die u mij heeft verstrekt.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Zieke boom staat op grens in tuin met buren.:

Mag buurman schutting verplaatsen
      [Gesteld in Ruimtelijke ordening]
2009-04-25 11:21:11
Erfafscheiding of niet??
      [Gesteld in Tuin]
2010-08-17 14:24:11
Haag verdwenen.
      [Gesteld in Tuin]
2010-08-17 14:26:01
Wat zijn onze rechten?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-01 20:45:15
Erfgrens beplanting en invloed
      [Gesteld in Tuin]
2015-02-04 13:01:35

Gemiddelde score Notaris-Gelderland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+