Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Kinderen » Seksueel Misbruik
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Seksueel Misbruik en krijg online een antwoord van de specialist in Seksueel Misbruik

Zelf een vraag over Seksueel Misbruik? Klik hier.
Meer vragen over Seksueel Misbruik.
De huidige beheerder van de rubriek Seksueel Misbruik:
Naam: Anja
Bedrijf: Geen
Reactiesnelheid: 7 uur
Waardering: 7.7 (van max. 10)
Meer informatie over Anja vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Seksueel MisbruikVragen over Seksueel Misbruik via RSS. Klik hier.
RSS over Seksueel Misbruik op jouw website?Vragen over Seksueel Misbruik op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Seksueel MisbruikVragen over Seksueel Misbruik via E-mail. Klik hier.

Seksueel misbruik nog te vervolgen?

[Gesteld op: 09-04-2009]

Toelichting:
Toen ik 13 was ben ik misbruikt door mijn broer. Nu ben ik zelf 21 en v raag ik mij af of het mogelijk is om hem alsnog te vervolgen en of dit nut heeft. Daarmee bedoel ik, is het mogelijk dat hij een passende straf krijgt? En aan welke gevolgen kan ik zoal denken?
Antwoord:
Hoi,

De verjaringstermijn voor seksueel misbruik begint pas te lopen op het moment dat het slachtoffer achttien jaar is geworden. De termijn is vanaf dat moment twaalf jaar voor aanranding en vijftien jaar voor verkrachting. Dat geldt alleen als de dader meerderjarig (18 jaar) was op het moment van misbruik. Als de aanrander of verkrachter op het moment van het plegen van het delict jonger was dan achttien jaar, dan wordt de verjaringstermijn gehalveerd. Voor aanranding is de termijn in dat geval zes jaar en voor verkrachting zeveneneenhalf jaar. Jij was echter minderjarig, als je broer op het moment van de verkrachting/aanranding ouder was dan 16 jaar dan geldt hij voor het strafrecht als meerderjarige en dat geldt dan ook voor de verjaringstermijn, die is dan gewoon weer 12 jaar voor aanranding en 15 jaar voor verkrachting.

Je hebt dus nog alle tijd om aangifte te doen. Het heeft zeker zin om er werk van te maken, of hij ook vervolgd wordt hangt af van de bewijslast die verzameld kan worden. Als er voldoende bewijs is dan hangt je broer zeker een vervolging boven het hoofd. Dit bepaalt de officier van justitie. Aangifte van seksueel misbruik en incest is wel behoorlijk ingrijpend. Doe het niet alleen maar neem bijvoorbeeld een goede vriendin mee of als je die hebt je partner. Vraag zoveel mogelijk steun van je omgeving.

Je kunt als je dat wilt een vrijbljvende afspraak maken bij de zedenpolitie voor een informatief gesprek. Dan doe je dus nog geen aangifte maar krijg je de mogelijkheid om je verhaal te doen en alle vragen te stellen die je maar wilt. Ook kan er dan een inschatting worden gemaakt om te zien of daadwerkelijk aangifte doen ook kans van slagen zal hebben wat vervolging betreft.

Wat zijn uiteindelijke straf zal zijn valt niet te voorspellen. Dat is aan de officier van justitie om te bepalen. Er wordt gekeken naar de bewijslast  De straffen voor seksueel misbruik en incest zijn de afgelopen jaren wel veel hoger geworden, de politie neemt aangiftes van slachtoffers zeer serieus. Als je aangifte hebt gedaan wordt je broer na onderzoek sowieso gearresteerd en verhoord. Meestal moet een verdachte drie dagen in voorarrest blijven. Daarna bepaalt de rechter commisaris of hij in bewaring wordt gesteld, dus een verlenging van de arrestatie. Dit is afhankelijk van of hij bijvoorbeeld nog een gevaar vormt voor jou en hoe ernstig de feiten waren.

Ik wil je héél veel sterkte toewensen, aangifte doen is niet makkelijk, maar het is wel goed, omdat je opkomt voor jezelf en heel duidelijk maakt dat jij niet misbruikt had mogen worden en dat de dader hier niet mee weg kan komen.

Vriendelijke groet,
Anja 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor het antwoord. Dit is zeker zeer waardevol.
Het probleem is, is dat ik geen bewijs heb. Het zal dus mijn woord tegen het zijne zijn, en daarom ben ik bang dat als ik daar moeite in steek dat het voor niets zal zijn.
 
Antwoord Beheerder:
Hoi,

Veel slachtoffers van seksueel misbruik zijn bang dat er onvoldoende bewijs is tegen de dader. De zedenpolitie is echter gespecialiseerd in het onderzoeken van de aangifte en weet via verhoortechnieken informatie te achterhalen. Je weet ook niet zeker of er geen getuigen zijn geweest. Jouw gedrag kan bijvoorbeeld erg zijn veranderd na het misbruik. Misschien heb je erover gepraat met een vriendin of iemand anders die je vertrouwde. Ook die mensen worden dan bijvoorbeeld beschouwd als getuige. Of misschien heb je erover geschreven in een dagboek, dit gaat ook mee als bewijsmateriaal.

Bij de meeste slachtoffers is er geen fysiek bewijs meer, maar dat betekent niet dat de zaak kansloos is. De aangifte kan best pijnlijk zijn, er worden je heel veel details gevraagd. Ook dit geldt als bewijs. Misschien herinner je je nog specifieke kenmerken bij je broer die je anders niet had kunnen weten als je niet was misbruikt. Dat zijn allemaal feiten waarmee de politie een zaak kan opbouwen tegen een verdachte (je broer is tot hij is veroordeeld natuurlijk een verdachte).

De omgeving zal ook worden verhoord, waaronder familie, je ouders, buren, etc. Wie weet wat daar nog boven tafel komt. Meestal hebben daders meerdere slachtoffers. En dat kan allemaal naar voren komen tijdens het politieonderzoek

Als je besluit om een gesprek te voeren bij de politie kun je samen met de rechercheur(s) waarmee je het gesprek hebt kijken of er voldoende basis bestaat om aangifte te doen. Ik zou je zeker adviseren om zo'n gesprek, dat helemaal vrijblijvend is, te voeren. Je verliest er niets mee.

Nogmaals veel sterkte toegewenst! Het is heel moedig van jou dat je in ieder geval overweegt om stappen te ondernemen!

Vriendelijke groet,
Anja


Beantwoord door:
Anja
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Seksueel Misbruik:
Incest


Gerelateerde vragen aan Seksueel misbruik nog te vervolgen?:

Vond seks. misbruik lekker, is dit normaal?
      [Gesteld in Seksueel Misbruik]
2007-03-18 23:27:20
pathologische leugenaar
      [Gesteld in Psychiatrie]
2007-11-12 09:37:04
wat is incest?
      [Gesteld in Incest]
2007-11-24 17:49:49
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
vragen seksueel misbruik
      [Gesteld in Geestelijke Gezondheid]
2009-09-03 13:47:31

Gemiddelde score Seksueel Misbruik: 8.7 (9x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258139
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+