Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Heeft mijn vriend bindingsangst?

[Gesteld op: 06-04-2009]

Toelichting:
Hallo, ik ben 27 jaar en heb een vriend van 25. We hebben nu een jaar een relatie, en allebei in het verleden serieuze langere relaties gehad.
We hebben elkaar ontmoet via vrienden en het klikte gelijk, na het eerste afspraakje waren we allebei al helemaal verliefd. We hebben heel veel gemeen en vullen elkaar goed aan, het was zo'n gevoel van dit kon het wel eens zijn! Alles viel op zijn plek voor ons gevoel.
Maar na maand of 4 sloegen bij hem ineens de twijfels toe, als donderslag bij heldere hemel. Ik begreep er helemaal niks van want het voelde zo goed, en ik ben een gevoelig persoon, ik merk gelijk als er iets mis is. We praatten er goed over maar na een poosje besloot hij toch dat het over moest zijn, vreselijk was dat. gelijk de volgende dag belde hij al dat hij zich zo kut voelde, dat we moesten praten, dat hij dit ook niet wilde. Zijn vorige relatie heeft 7 jaar geduurd en het is ook zo'n 7 keer uitgeweest, omdat hij steeds weer twijfelde en dacht dat het gras bij de buren groener was. Ook zijn relatie daarna was niet optimaal en van kortere duur, pas doen die meid er genoeg van had en hem dumpte, werd hij smoorverliefd op haar en was zijn hart gebroken. Daar heeft hij dan wel weer wat van geleerd. Na veel gepraat met vrienden en uiteindelijk ook zijn ouders zag hij zelf ook wel in dat hij nog heel erg gek op mij was, maar hij soms dipjes had, momenten dat hij minder in zijn vel zit en dan kan hij alleen maar negatief denken. Hij weet dan niet waar dat vandaan komt en dan gooit hij het op zijn relatie. Dan denkt hij dan moet ik het maar uitmaken, maar later komt hij erachter dat hij dat ook niet wil. Zoals ik zei, we zijn beide erg gek op elkaar maar eens in zoveel tijd heeft hij weer zo'n dip waarbij hij niet zeker weet of hij wel met mij wil trouwen en kindjes krijgen zeg maar. Dat zijn gevoelens minder worden voor mij merk ik niet, en ik heb daar een sterk gevoel voor. Het komt op mij over op een soort vluchtgedrag, uitmaken is de gemakkelijke weg want dan ligt het aan mijn relatie en niet aan mijzelf. Zijn vader studeert psychologie en mijn vriend heeft ook met hem gesproken, en hij beseft meestal ook wel dat hij iets moet doen omdat hij in geen enkele relatie zeker van zichzelf is, kan ik hem helpen, zie ik zijn probleem goed of is het iets heel anders, wat kan hij er aan doen? Hij wil zelf ook graag dat hij niet meer alles voor zichzelf en zijn relatie verpest.
Alvast hartelijk dank!
Antwoord:
Hoi,

Mijn complimenten voor jou dat je zo´n lieve vriendin bent voor je vriend en dat je hem wilt steunen. Veel vrouwen hadden hem waarschijnlijk al lang laten vallen.
Het is altijd lastig om in te schatten of iemand bindingsangst heeft of dat er een andere onderliggende oorzaak is. Bindingsangst ontstaat meestal door ervaringen die iemand in meestal de vroege jeugd heeft meegemaakt, bijvoorbeeld een scheiding van de ouders of het overlijden van een ouder en/of dierbaar familielid/vriend(in), een ouder die vreemd is gegaan in het verleden, etc. Ik weet niet of dit bij je vriend het geval is.

Als jullie deze situatie willen oplossen is het belangrijk dat je vriend gemotiveerd is om aan zichzelf te werken. Ik zou je in zijn situatie aanraden dat hij in therapie gaat bij psycholoog om te onderzoeken hoe zijn patroon in relaties zijn leven en dus ook zijn relaties beïnvloedt. Cognitieve gedragstherapie is daar de beste remedie voor. Samen met een psycholoog gaat je vriend dan oefenen in het aanleren van nieuw gedrag en ook werken aan de onderliggende oorzaak.

Het moet wel een psychotherapeut/psycholoog zijn die geen persoonlijke binding heeft met hem. Zijn vader staat te dichtbij en kan hem hiermee niet helpen.

Ik hoop dat je vriend ervoor openstaat en bereid is om in therapie te gaan. Alleen op die manier kan hij zichzelf bevrijden van zijn zelfdestructieve gedrag in relaties.

Je vriend kan een afspraak met de huisarts maken om zich te laten doorverwijzen. Wacht er niet te lang mee, omdat er meestal wachtlijsten zijn bij de geestelijke gezondheidszorg.

Intussen is het belangrijk dat jullie vaak en open met elkaar praten, communicatie is erg belangrijk. Nodig je vriend uit zijn angsten en twijfels met jou te delen.

Ik wens jullie nog een lange en gelukkige relatie toe!

Vriendelijke groet,
Anja

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Heeft mijn vriend bindingsangst?:

Gaan we het redden ondanks bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-04 19:37:54
Heb ik bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-28 17:27:51
mijn vriend heeft adhd .i
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 14:28:05
Bindingsangst of niet?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 18:43:55
Heeft mijn vriend bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-21 02:03:15

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+