Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Utrecht

Zelf een vraag over Interieur-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Utrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Utrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Utrecht Klik hier.

RSS over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Utrecht op jouw website?Vragen over Interieur-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via E-mail. Klik hier.

Welke kleur moeten de muren van mijn kinderkamer?

[Gesteld op: 06-04-2009]

Toelichting:
Ik heb twee meiden (4 en 6) die samen een kamer delen. Ik ga de kamer opknappen. Het gaat om een lange smalle kamer. In ÚÚn smalle kant zit een raam. Langs de lange muur staat een stapelbed. Ik heb nieuwe gordijnen in roze/paarse/blauwe kleuren. Nu wil ik de muren opnieuw verven en vroeg me af in welke kleur. Het lijkt me ook leuk om ÚÚn muur een andere kleur te geven, maar vraag me af welke muur?
Ik heb vaak fouten gemaakt met kleuren. Dat heeft me geld gekost en zoveel heb ik niet . Vandaar mijn grote twijfel! Alvast bedankt voor het antwoord.
Antwoord:

Het is een goed idee om niet alle muren dezelfde kleur te geven, zeker in een smalle lange kamer. Kleuren hebben namelijk een ruimtelijke werking. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken kan eventueel ook de  lengte van die wand worden gebroken.

Dat ruimtelijke effect heeft te maken met het feit dat donkere kleuren een ruimte kleiner laten lijken, en lichte tinten een ruimtelijk effect hebben. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, koele groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben.  Houdt u er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.


Met de keuze voor de roze/paarse/blauwe gordijnen heeft u al een kleurkeus voor de kamer en de muren gemaakt. Aan die kleuren kunt u natuurlijk nog wit of offwhite toevoegen of een bruine (een neutrale) kleur, maar ik zou niet nóg een kleur toevoegen. Wel kunt u nuances van de kleuren roze/paars en blauw, dat zijn lichtere en donkerdere tinten van die kleurtonen, toevoegen. De vloer in een ruimte is ook een belangrijk onderdeel van het kleurenplan. Wat voor kleur heeft de vloer? Is de vloer donker dan kunt u minder donkere kleuren op de muren gebruiken, dan wanneer de vloer licht is. Hou steeds het contrast in de gaten.

Voor een meidenkamer voor twee verschillende kinderen, adviseer ik om ze allebei een eigen hoek te geven, met hun 'eigen kleur'. Kinderen weten vaak heel goed welke kleuren ze mooi vinden. Roze is bij veel meisjes favoriet, maar paars doet het ook goed. Misschien kunt u een hoek creëren bij de korte muur, en uw andere dochter een eigen plek geven tegen een van de lange muren. Als de kamer daarvoor niet te smal is, adviseer ik u het stapelbed dwars op de muur te plaatsen (mocht dat nog niet zo staan). Zo ontstaat aan beide kanten een 'eigen' ruimte. U kunt ieder kind bijvoorbeeld een witte tafel geven, en de muur achter de tafel, dus een muurvlak in 'hun' favoriete kleur schilderen. Zo komen er twee verschillend gekleurde vlakken op de muur. U kunt de gekleurde vlakken ook schilderen met schoolbordverf (in alle kleuren te mengen), zodat uw meiden lekker op de muur kunnen tekenen. Die kleuren van die vlakken moeten natuurlijk wel bij elkaar passen, dat wil zeggen een goede combinatie vormen.(dat wil zeggen de goede kleurtoon en nuances hebben) De rest van de muur geeft u een lichte neutrale tint, een wit met een rode ondertoon bijvoorbeeld. Of als de kamer een wat koelere kleur kan hebben een wit met een paarsblauwe ondertoon. In elk geval een witte kleur die goed past bij de kleuren die u kinderen hebben gekozen. De muur met het raam kunt u een donkere kleur geven, maar het hangt ook af van het licht dat binnenkomt. Donkere kleuren absorberen het licht, dus als de kamer vrij donker is en de vloer ook, zou ik deze muur toch in een niet te donkere tint verven. De andere korte muur schildert u in elk geval in een donkere kleur, dan lijkt de kamer minder smal. De 'andere' lange muur houdt u ook licht, in de kleur van de andere lange muur, of een of twee tintjes donkerder dan de tegenoverliggende muur met de kleurvlakken. Enig kleurverschil is leuk en geeft een ruimtelijk effect. (zie hiervoor).

 

Het blijft ondanks adviezen soms lastig om de juiste kleuren te kiezen. Ik heb nog de volgende tips voor u:

 

·         Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in uw huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, een groot verschil.

·         Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.

·         Schilder als u blijft twijfelen eerst een proefvlak op de muur of op een grotere plaat.

·         Komt u er echt niet uit en wilt u geen geld meer verspillen : Vraag een interieurstylist bij u thuis om kleuradvies.  

 

Veel succes.

 

Met vriendelijke groet,

                 

Merel Havenaar

 

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl

w www.havenaarinterieurs.nl

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Welke kleur moeten de muren van mijn kinderkamer?:

Kleuren in de hal
      [Gesteld in Interieur]
2007-09-26 00:05:07
Welke kleur op de muur/plafond?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2008-04-11 21:16:44
Ik heb een blauwe bank en oranje/bruine lampen .
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2009-06-05 10:19:28
welke kleur past er het best.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-08-27 23:19:09
Welke kleur wit is geschikt voor op kantoor?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-09-03 11:59:51

Gemiddelde score Interieur-Utrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+