Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

help me!

[Gesteld op: 03-04-2009]

Toelichting:
Ik ben al 8 mnd via mn werk bij een psygoloog vanwege burnout klachten nou had ik weer een score van 199 de vorige keer was 179 daar deed hij een beetje moeilijk over maar ik heb hem eerlijk ingevuld. Ik ben een beetje verliefd op hem ik denk dat hij dat merkt het ging super goed maar het is net of ik dicht geklapt ben omdat hij de laatste 3x veel minder aardig deed ik heb alles op papier gezet en dat zijn we aan het doorwerken van mn verleden enz maar ik ziet nog met aanranding van vroeger wat allemaal terug komt en heb het er heel moeilijk mee maar heb nu het gevoel dat hij af wil sluiten ik voel me zo rot nu wat moet ik doen help me alstublieft weet het nou echt niet meer heb ik eindelijk alles vertelt aan iemand wat me zoveel moeite koste en nu dit hij stelde ook voor om een weekje over te slaan om wat rust te krijgen maar ik heb zo het gevoel dat hij van me afwil. ben 39 getrouwd en 3 kinderen.
Antwoord:
Hoi,

Verliefd worden op je hulpverlener is een bekend verschijnsel wat vaak voorkomt. Het is echter wél een enorme belemmering voor de therapie. Ik vind het jammer om te horen dat je psycholoog er niet over praat met je. Natuurlijk begrijp je vast wel dat een relatie met hem er niet in zit, je bent namelijk niet echt verliefd, maar je hebt eindelijk iemand gevonden bij wie je heel pijnlijke dingen kwijt kunt, iemand die jou accepteert zoals je bent, iemand waar je veel vertrouwen in hebt en waarvan je in zekere zin ook wat afhankelijk bent. Iemand waarbij je kwetsbaar mag en durft te zijn.

Wat het andere stuk betreft: jij hebt het gevoel dat je psycholoog wil stoppen met de therapie terwijl jij eigenlijk net pas aan het loskomen bent en je open durft te stellen. Het is niet zo dat hij van je af wil hoor. Een psycholoog heeft geen persoonlijke relatie met jou, het is puur professioneel en misschien vond hij het beter om niet te hard van stapel te lopen. Vandaar een weekje rust misschien? Maar waarom vraag je het hem niet gewoon op de man af? Zeg hem dat je bang bent dat hij wil stoppen terwijl je eindelijk alles hebt verteld en dat het je zoveel moeite heeft gekost.

Misschien is het beter om je via de huisarts door te laten verwijzen naar een andere psycholoog/psychologe om jou wat meer passende hulp te kunnen bieden. Je krijgt nu hulp voor burn out klachten terwijl ik tussen de regels door lees dat er meer aan de hand is met je, namelijk post traumatische klachten na een aanranding, klopt dat? Het lijkt me sowieso beter als je een andere psycholoog/psychologe krijgt, vanwege je verliefdheidsgevoelens. Therapie werkt niet als je verliefd bent op je therapeut. Tenzij je in kunt zien dat er met de verliefde gevoelens niets kan worden gedaan. Je zult nooit een relatie met hem kunnen hebben, dat is namelijk verboden bij wet. Als je psycholoog wel in zou gaan op jouw verliefdheid kan hij zijn licentie kwijtraken en zal hij nooit meer kunnen werken in zijn functie.

Ik realiseer me ook dat je het niet makkelijk zult vinden om je verhaal bij een ander kwijt te kunnen, om weer een vertrouwensband op te bouwen. Maar uiteindelijk is het denk ik toch veel beter. De therapie met je huidige psycholoog werpt weinig vruchten af, je bent al acht maanden bezig en je bent teruggevallen. Dat heeft mogelijk met de vorm van therapie te maken. Misschien heb jij gewoon wat meer therapie nodig die wat gerichter is op het verwerken van dingen van vroeger. Hoe eerder je daarvoor de juiste hulp krijgt hoe beter. Zo doorgaan als nu heeft weinig zin. Het is alleen maar verwarrend voor je, omdat je een beetje verliefd bent op je huidige psycholoog, een liefde die nooit realiteit zal kunnen worden. En waardoor je te veel afhankelijk raakt van hem.

Ik hoop dat je de moed kunt opbrengen om bij een andere psycholoog/psychologe opnieuw te beginnen. Als ik jou was zou ik vragen om een vrouwelijke hulpverlener. Dat voorkomt opnieuw verliefd worden en een vrouw kan jou zeker beter helpen met het verwerken van bijvoorbeeld de aanranding. Misschien dat je een vrouw beter durft te vertrouwen.

Praat er in ieder geval wel met je huidige psycholoog over. Als je het durft zou je hem kunnen vertellen over je verliefdheid. Daarvoor hoef je je niet te schamen. Het gebeurt veel vaker dat cliënten verliefd worden op hun therapeut(e). Je deelt namelijk zoveel intieme dingen! En vertel hem in ieder geval dat je het gevoel hebt dat hij van je af wil. Waarschijnlijk kan hij dit ontkrachten. Misschien twijfelt hij zelf wel of hij de juiste hulpverlener is voor jou. Dat kunnen jullie dan samen bespreken. Vraag om duidelijkheid! Dat is de enige manier om erachter te komen of je angst klopt of niet.
Schrijf gerust nog eens als je er behoefte aan hebt of als je nog iets wilt vragen. Ik vind het heel moedig dat je dit met mij durfde te delen. En ook heel knap dat je je zo openstelt in je therapie, dat zal zeker niet makkelijk zijn, maar wel de enige manier om je onverwerkte ervaringen te verwerken en op te lossen zodat je weer gelukkiger door het leven kunt.

Ik wens je veel kracht en wijsheid toe in deze voor jou zo lastige situatie!

Vriendelijke groet,
Anja 
Reactie vraagsteller:
Heb echt het gevoel dat hij niet meer weet wat hij er mee aan moet snap het gewoon niet eerst ging het zo goed hij kreeg echt dingen uit me die ik nog nooit uitgesproken had en nou gaat het ineens niet meer en ik laat echt niks merken van mijn verliefdheid en dat was al na de tweede sessie en ik weet wel wat van overdracht heb ook het boek liefde in wonderland gelezen en ik snap heel goed dat ik nooit iets met hem kan beginnen denk dat het helemaal mijn type niet is maar het is gewoon de aandacht sla nu maar eens een weekje over kan ik goed nadenken wat ik nu wil en of ik met hem verder ga praten maar ik vind het gewoon al fijn als er iemand naar me luistert maar hij zegt als je niet meer over je problemen praat kan ik niks meer met jou en dan lukt het bij mij niet meer ik klap gewoon dicht.bedankt voor het antwoord.
 
Antwoord Beheerder:
Hoi,

Als je psycholoog Úcht niet meer weet wat hij met je aan moet dan zal hij dat zeker zeggen hoor. Het is heel normaal dat het in het begin makkelijker gaat en dat je in therapie een punt bereikt waarop het heel moeilijk lijkt te gaan, dat hoort bij het therapeutisch proces. Probeer je niet te veel met hem bezig te houden, maar met jezelf. Het fijne van therapie is dat je lekker ego´stisch aan jezelf mag denken, het is aandacht voor jou zonder dat je er iets voor hoeft terug te doen!

Misschien kun je de "rustweek" gebruiken om op papier uit te werken wat je verder wilt in de therapie, wat je wilt bereiken, waar je nog aan wilt werken, etc. en vergeet niet je angsten te bespreken met hem, wat het met je doet dat je denkt dat hij niet meer weet wat met je te doen. En dat je bang bent dat hij de therapie voortijdig wil stoppen terwijl jij nog hulp nodig hebt (vertel hem ook wat je nog nodig hebt).

Heel veel succes hoor en laat nog eens weten hoe het verder is gegaan als je wilt.

Vriendelijke groet,
Anja
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan help me!:

welke remedie past het beste bij me?
      [Gesteld in Bach Bloesem Remedies]
2009-12-30 14:08:33
wij hebben een jack russel(ruwharig) 16 mnd is
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-03-28 19:46:57
welke mbo opleiding
      [Gesteld in Studiekeuze]
2011-05-17 12:30:52
ik heb inburgering gehad en wil ik zorg studieren
      [Gesteld in Studiekeuze]
2011-05-21 11:17:30
Fopspeen tegen nachtmerries?
      [Gesteld in Geestelijke Gezondheid]
2013-04-21 00:12:00

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+