Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Rechtshulp » Rechtshulp-Belgie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Rechtshulp-Belgie en krijg online een antwoord van de specialist in Rechtshulp-Belgie

Zelf een vraag over Rechtshulp-Belgie? Klik hier.
Meer vragen over Rechtshulp-Belgie.

Beheerder worden?

De rubriek Rechtshulp-Belgie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Rechtshulp-Belgie Klik hier.

RSS over Rechtshulp-BelgieVragen over Rechtshulp-Belgie via RSS. Klik hier.
RSS over Rechtshulp-Belgie op jouw website?Vragen over Rechtshulp-Belgie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Rechtshulp-BelgieVragen over Rechtshulp-Belgie via E-mail. Klik hier.

Retour borg vakantiewoning

[Gesteld op: 31-03-2009]

Toelichting:
Twee weken geleden hebben wij een accomodatie voor 40 personen in belgie gehuurd. Wij hebben 700 Euro borg contant betaald. We hebben bewij sdat we borg betaald hebben. De verhuurder gaf een paar uur voor ons vertrek aan dat hij niet bij de oplevering kon zijn. De dag na oplevering meldde de verhuurder dat de poot van een 12,5 jaar oud sofabed was gebroken. Bij ons vertrek was het bed volgens ons in goede staat. De verhuurder wil nu 50% van de nieuwprijs inhouden op onze borg. De nieuwprijs was in nov 1996 17.000 Belgische Franks dus 425 Euro. Volgens de verhuurder zijn de meubelen niet onderhevig aan afschrijving. Om ons tegemoet te komen wil hij maar 50% hebben ipv de volle 100%. Klopt dit? Zo niet is er dan een juridische wettekst die ik kan gebruiken om deze verhuurder te vertellen dat hij onterecht onze borg achterhoudt?

Alvast bedankt

Ilse
Antwoord:

De verhuurder dient te bewijzen dat er een beschadiging is opgetreden door foutief handelen. Schade door eigendom is ten laste van de huurder.

Is er geen ingaande plaatsbeschrijving dan hebt u nog meer "geluk". Dan wordt vermoed dat het goed is achtergelaten zoals het aangetroffen werd.

Is er wel een ingaande plaatsbeschrijving dan is er nog de omstandigheid dat de verhuurder niet aanwezig kon of wou zijn bij vertrek en hij hier dus zelf voor aansprakelijk is.

Er is kortom geen bewijs van aansprakelijkheid van uzelf.

In bijlage de toepasselijke artikelen van het Burgerlijk Wetboek. 

 Art. 1730. § 1. De partijen zijn verplicht een omstandige plaatsbeschrijving op te stellen, op tegenspraak en voor gezamenlijke rekening. Deze plaatsbeschrijving wordt opgesteld ofwel tijdens de periode dat de ruimtes onbewoond zijn, ofwel tijdens de eerste maand van bewoning. Hij wordt gevoegd bij de geschreven huurovereenkomst in de zin van artikel 1bis van boek III, titel VIII, hoofdstuk II, afdeling 2 en zal eveneens onderworpen zijn aan de registratie. 
Bereiken de partijen geen overeenstemming, dan wijst de vrederechter, bij wie de zaak aanhangig wordt gemaakt met een verzoekschrift ingediend voor het verstrijken van de termijn van één maand of van vijftien dagen naargelang van het geval, een deskundige aan die de plaatsbeschrijving opmaakt. Het vonnis is uitvoerbaar niettegenstaande verzet en is niet vatbaar voor hoger beroep.
  § 2. Indien in de gehuurde plaatsen belangrijke wijzigingen zijn aangebracht nadat de plaatsbeschrijving is opgemaakt kan elke partij eisen dat op tegenspraak en voor gemeenschappelijke rekening een bijvoegsel bij de plaatsbeschrijving wordt opgemaakt.
  Wordt geen overeenstemming bereikt, dan is de in paragraaf 1 voorgeschreven procedure van toepassing, behalve wat de termijnen betreft.
  § 3. De contractuele bepalingen welke in strijd zijn met de paragrafen 1 en 2 zijn nietig.
  § 4. Dit artikel is niet van toepassing op de pacht.
Art. 1731. § 1. Indien geen omstandige plaatsbeschrijving is opgemaakt, wordt vermoed dat de huurder het gehuurde goed ontvangen heeft in dezelfde staat als waarin het zich bevindt op het einde van de huurovereenkomst, behoudens tegenbewijs, dat door alle middelen kan worden geleverd.
  § 2. Indien tussen verhuurder en huurder een omstandige plaatsbeschrijving is opgemaakt, moet de huurder het goed teruggeven zoals hij het, volgens die beschrijving, ontvangen heeft, met uitzondering van hetgeen door ouderdom of overmacht is teniet gegaan of beschadigd.
Art. 1732. Hij is aansprakelijk voor de beschadigingen of de verliezen die gedurende zijn huurtijd ontstaan, tenzij hij bewijst dat die buiten zijn schuld hebben plaatsgehad.
Art. 1755. Geen van de herstellingen die geacht worden herstellingen ten laste van de huurder te zijn, komt voor rekening van de huurder, wanneer alleen ouderdom of overmacht daartoe aanleiding hebben gegeven.


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Retour borg vakantiewoning:

borgstelling kamerhuur?
      [Gesteld in Huurrecht]
2017-05-03 15:58:57
Kan een borgstelling voor huur worden ingetrokken?
      [Gesteld in Contractenrecht]
2019-04-20 00:11:46
Mag een verhuurder paar maanden borg vragen?
      [Gesteld in Suriname]
2012-02-28 01:36:01
Garant stelling voor de huur van mijn zoon
      [Gesteld in Huurrecht]
2017-10-01 20:00:06
Borg verrekenen en extra kosten rekenen
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2012-07-25 14:00:28

Gemiddelde score Rechtshulp-Belgie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+