Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geneeskunde » Neurologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Neurologie en krijg online een antwoord van de specialist in Neurologie

Zelf een vraag over Neurologie? Klik hier.
Meer vragen over Neurologie.

Beheerder worden?

De rubriek Neurologie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Neurologie Klik hier.

RSS over NeurologieVragen over Neurologie via RSS. Klik hier.
RSS over Neurologie op jouw website?Vragen over Neurologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NeurologieVragen over Neurologie via E-mail. Klik hier.

En nu?

[Gesteld op: 31-03-2009]

Toelichting:
In november 2008 ben ik tijdens snowboarden gevallen op mijn achterhoofd zonder dat ik een hel droeg. Het was een hele harde val en ben ook direct gestopt.

Vervolgens nergens geen last van.

2 weken later wordt ik wakker met een stijven nek. Ik rijd vervolgens wel naar m'n werk, waar ik 2 uur later op slot zit.

Ter plaatste naar een chiropracter geweest. Die zei dat er een blokkade zat en heeft me gekraakt.

Vervolgens krijg ik ontzettend last van rug en nek en ik kan m'n hoofd slecht een kwart van wat je normaal zou moeten kunnen naar rechts draaien.

Aangemeld bij de fysio. Die merkt op dat de spieren enorm vast zitten en na wat behandelingen verlicht de pijn.

Na 3 weken geen behandeling komt het weer terug en heb enorme hoofdpijn elke avond. Ook zit er ene licht knakje in m'n hoofd bij elke beweging naar rechts.

Uiteindelijk geeft de fysio het advies door te gaan naar een manueel therapeut. Ik dus weer daar op afspraak.

Vervolgens wordt de knak in m'n hoofd alleen maar erger en ook de pijn. Doordat ik m'n hoofd stijf houd , omdat ik niet tegen het geluid van de krak kan, zit alles nog meer vast. En ondertussen begin ik al gestoord te raken van het gekraak.

Na 5 behandelingen geeft ook de manueel therapeut het advies verder onderzoek te laten uitvoeren.

Hij heeft een brief opgesteld met het advies rontgen en eventueel mri onderzoek te laten uitvoeren.

Donderdag bij de huisarts geweest die een beetje moeilijk doet omdat ik niet bij een pklaatselijke therapeut ben geweest. Daar krijgt ze liever de diagnose van.

Op aandringen een verwijzing gekregen om rontgen te laten maken.

Afgelopen vrijdag foto's laten maken en zojuist uitslag van de arts dat daar niets ernstigs op te zien is. Gelukkig maar..

Verderr geeft ze dus aan dat ze niet zoveel kan doen. Zij kan geen MRI aanvragen en het is haar ook niet precies duidelijk wat ik heb. Dus met andere woorden zoek het maar uit.

Ondertussen slik ik alle pijnstillers die ik maar kan vinden en ik wordt echt helemaal gek van die krak.

Het zit ongeveer op m'n achterhoofd, 10 cm boven de nek, voor mijn gevoel een cm of 8 naar binnen. De Manueel therapeut kan de krak heel goed horen, maaar ook niet precies de plaats aanwijzen.

Ik begin zo langzamerhand wanhopig te worden, wie kan mij een advies geven wat ik nu verder kan doen.

Dankjewel!
Antwoord:
Geachte snowboarder,

Hartelijk dank voor je vraag. Ik kan me heel goed voorstellen dat je het ondertussen flink zat bent. Helaas kan je met het snowboarden ontzettend raar vallen en terecht komen.  Zo’n val is te vergelijken met een auto-ongeluk. Je hoofd raakt met een (hoge)snelheid de grond en stopt dan, terwijl je nek nog even doorveert. Hier kan een nek echter slecht tegen. Je banden, pezen, spieren en gewrichten in de halswervelkolom krijgen dan een forse opdonder.

Het is heel goed mogelijk dat je niet direct last hebt, maar dat na een bepaalde periode de klachten komen. Wat zich dan kan uiten in forse spierpijn, stijve nek of zelfs het “op slot zitten” van de nek.

Als chiropractor heb ik deze winter (net zoals voorgaan de winters) al meerdere mensen behandeld met vergelijkbare klachten na een snowboard ongeval. Helaas is het allemaal niet zo simpel dat wanneer je een blokkade in de nek vindt het met 1 keer behandelen los is en weer goed functioneert. Dit heeft in de regel toch een aantal sessie nodig. Na een behandeling kan het zijn dat je een nareactie krijgt, de chiropractor had je dit moeten uitleggen. Ik begrijp dat je na 1 behandeling niet meer bent terug geweest bij de chiropractor. In de regel is het altijd het beste om contact op te nemen met de behandelaar na een (onverwachte) nareactie op een behandeling. Het is voor mij onmogelijk om vast te stellen dat jou reactie normaal is of niet.

Je moet je wel heel goed realiseren dat de hersteltijd na een zware val heel lang kan zijn! En dat je ook goed te tijd moet nemen om te herstellen. Want net zoals elk ander normaal mens, moet jij ook aan alle biologische en fysiologische wetten voldoen. En zware enkel kneuzing kan er ook maanden over doen (of langer) voordat je de enkel weer helemaal 100% kan belasten.

Het verbaast me niets dat er geen bijzonderheden te waren op de rongenfoto. Uit je verhaal had ik dit ook niet verwacht, dus ik begrijp de terughoudendheid van je huisarts. Indicatie voor het nemen van een röntgenfoto is wanneer je verwacht dat er iets gebroken of gescheurd is, tumor, infectie of kanker aanwezig is of een aangeboren afwijking. Allemaal niet echt aannemelijk in jouw situatie. Verder is een röntgenfoto een statisch beeld en zegt het niets over het functioneren van de nek.

Wat verwacht je zelf dat een MRI kan uitwijzen? Een huisarts mag geen MRI of CT scan aanvragen, dat mag alleen een specialist doen. Maar wanneer je geen goede onderbouwing hebt voor de aanvraag, dan moet je ook geen MRI scan maken. “Zo maar voor de zekerheid”  is dus geen goede reden. En volgens de protocollen van de huisarts hoort ze je nog niet door te verwijzen. Dat klinkt misschien wat l*llig, maar ik veracht niet dat een specialist op dit moment iets voor je kan betekenen. In eerste instantie wordt er normaal gesproken een afwachtend beleid gehanteerd. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam is heel groot, en in bijna alle gevallen gaan de klachten na verloop van tijd ook over.

Natuurlijk  begrijp ik heel goed dat het je flink stoort en dat je van je klachten af wilt. Het geklik en gekraak in je nek komt veel vaker voor na een ongeval. En is in bijna alle gevallen volledig onschuldig. En het vervelende is dat, wanneer je je er aan gaat storen je dit gekraak ook vaker gaat horen. In vergelijking; je woont naast de spoorrails en je hoort de treinen eigenlijk niet. Tot dat je je gaat storen aan de treinen dan hoor je dat kreng elke 10 minuten voorbij komen. Dus hoe minder aandacht je geeft aan het gekraak hoe minder je het hoort en hoe minder je eraan stoort. Waar het gekraak vandaan komt? Soms weten we het niet, maar je kan ook wat verbindweefseling hebben gekregen van pezen, banden en gewrichtskapsel. Hierdoor wordt de structuur wat harder en kan dan bij bewegen een kraak geluid geven, net zoals het tokkelen op een snaar van een gitaar.

Wat voor jou nu belangrijk zijn dat je van je pijnklachten afkomt. Dat kraakgeluid boeit me niet zo. Bij nekcorrecties maak ik soms gebruik van klassieke kraaktechnieken, maar bij mensen die zich niet kunnen ontspannen, bij oudere patiënten kies ik meestal voor andere hele zachte technieken. Met name schedel technieken geven heel veel verlichting. Wanneer je hard op je hoofd valt krijgt je schedel ook een klak en kan wat gaan “verwringen”. Misschien kan je naar een chiropractor of osteopaat gaan die gespecialiseerd is in schedeltechnieken.

Het is weer een heel verhaal. Mijn advies in eerste instantie is geduld, geduld en nog meer geduld. Je nek heeft een zwaar ongeval mee gemaakt en dat kan heel wat maanden duren voordat het hersteld is. Daarnaast is het belangrijk om je nek zelf soepel te houden en te bewegen. Door je nek niet te bewegen kan deze nog meer verstijven. En zoek een behandelaar die gespecialiseerd is in het behandelen van nekklachten, die geen “kraak technieken” gebruikt. En verder geduld, geduld en nog meer geduld.

Met vriendelijke groet,

Marieke Zegelaar, DC
chiropractor
www.kliniekatlas.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Neurologie:
NeurofeedbackQEEG


Gemiddelde score Neurologie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+