Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Management » Interim Management » Wet Werk En Bijstand
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Wet Werk en Bijstand en krijg online een antwoord van de specialist in Wet Werk en Bijstand

Zelf een vraag over Wet Werk en Bijstand? Klik hier.
Meer vragen over Wet Werk en Bijstand.
De huidige beheerder van de rubriek Wet Werk en Bijstand:
Naam: Legal2People
Bedrijf: Legal2people
Reactiesnelheid: 14 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Legal2People vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via RSS. Klik hier.
RSS over Wet Werk en Bijstand op jouw website?Vragen over Wet Werk en Bijstand op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via E-mail. Klik hier.

Inkomsten hoger dan WWB Bijstandsnorm?

[Gesteld op: 30-03-2009]

Toelichting:
Bijstand werd met terugwerkende kracht beëindigd op 01-09-08 omdat het inkomen voor die september hoger was dan de bijstandsnorm. Deze informatie over het inkomen niveau werd pas duidelijk later. Er werd verder niets toegevoegd in de zin van een berekening t.a.z.v. wanneer er weer recht op bijstand zou zijn. Is het niet zo dat als het inkomen voor die maand vanuit een mooie klus, zeg € 4500 is (fictief getal) dat dan voor de betreffende maand er ruwweg € 900 in aftrek op bijstand berekend word (Uitkering =0 voor die maand). Voor de volgende maand is er geen inkomen maar er is € 3600 over na aftrek bijstand niveau van de vorige maand. Het lijkt mij dat dit als vermogen opgeteld moet worden bij het vermogen dat aan het begin van september gold. Stel dat het vermogen dan € 2000 was. Het nieuwe vermogen is dan € 5600 en met de vrijlating van ongeveer € 5425 voor 2008 is het rekenvermogen € 175 om op in te teren.
Met de interingformule 1,5x de bijstandsnorm kom ik op ongeveer 4 dagen dat ik geen recht op bijstand zou hebben. En als mijn vermogen iets lager geweest zou zijn zou recht bijstand in oktober weer van kracht zijn. Correct? Heeft een Gemeente nog andere opties om, bijvoorbeeld, te beslissen dat de extra € 3600 als inkomen over de volgende 4 maanden uitgesmeerd moeten worden zodat ik voor 4 maanden geen rechte op uitkering zou hebben? Het lijkt er op dat dit gebeurd is.

Welke methode is de juiste? Het kan natuurlijk niet zo zijn dat Gemeente mag kiezen welke methode hen het beste uitkomt. Ik vind het in elk geval al onjuist dat de bijstand beëindigd werd zonder toelichting over wanner er weer recht op bijstand zou zijn. In het lopende bezwaar is niet het beëindigen van recht op bijstand per 1 september 2008 aangevochten. De periode om daar bezwaar tegen te maken was 6 weken en dat is reeds verlopen. Kan ik achteraf nog bezwaar maken tegen het niet-leveren van een berekening van het vermogen en het niet vaststellen van wanneer het herleven van recht op bijstand zou plaats vinden? Gemeente wist dat er na die ene klus geen inkomsten waren.
Kan dit achteraf nog aangepakt en hersteld worden?
Antwoord:
Beste vraagsteller, Uit uw vraag begrijpen wij dat u een behoorlijk inkomen heeft gehad in enkele maanden. In principe kan de gemeente niet inkomsten als vermogen zien. Wat de gemeente wel kan doen is de bijstand niet per maand vaststellen maar over een periode (uitsmeren). De Wet (WWB) geeft daarbij het volgende aan: Art. 45. Vaststelling en betaling  -1. De algemene bijstand wordt per kalendermaand vastgesteld en betaald. In afwijking van de eerste volzin wordt de vakantietoeslag, voor zover niet reeds eerder betaald, jaarlijks betaald in de maand juni over de aan die maand voorafgaande twaalf maanden of zoveel eerder als de vakantietoeslag over deze periode vaststaat, dan wel binnen drie maanden volgend op de maand waarin de algemene bijstand is beëindigd.
-2. Het college kan op grond van
artikel 18, eerste lid, besluiten de algemene bijstand over een andere periode als bedoeld in het eerste lid vast te stellen of te betalen.
-3. De algemene bijstand wordt vastgesteld over het deel van de kalendermaand waarover recht op bijstand bestaat, indien de alleenstaande of het gezin voorafgaand aan of volgend op de bijstandverlening:
a. gedurende een periode van ten minste 30 dagen geen algemene bijstand ontvangt; of
b. anderszins geen recht op algemene bijstand heeft.
-4. De algemene bijstand wordt uitbetaald aan ieder van de rechthebbende echtgenoten voor de helft dan wel op hun gezamenlijk verzoek aan één van hen voor het geheel.
-5. In geval van overlijden van één van de echtgenoten, van de alleenstaande ouder, van het laatste ten laste komende kind van gehuwden waarvan de leeftijd van één echtgenoot of beide echtgenoten 18, 19 of 20 jaar is, of van het laatste ten laste komende kind van de alleenstaande ouder, wordt de algemene bijstand tot en met één maand na de dag van het overlijden betaald naar de op het moment van overlijden van toepassing zijnde
bijstandsnorm aan de andere echtgenoot, de ten laste komende kinderen, onderscheidenlijk de gewezen alleenstaande ouder.De memorie van Toelichting zegt daarover het volgende: Het tweede lid voorziet in de mogelijkheid om zowel voor wat betreft de vaststelling als de betaling af te wijken van het bepaalde in het eerste lid. Grond voor de afwijking is het individualiseringsbeginsel dat is geformuleerd in artikel 18, eerste lid. Vaststelling van de algemene bijstand over een afwijkende periode impliceert een afwijkende toepassing van de inkomenstoets. Om burgemeester en wethouders maximaal in staat te stellen maatwerk te leveren, is, anders dan in de Abw, niet aangegeven onder welke voorwaarden de afwijkende inkomenstoets dient plaats te vinden. Het ligt in de rede dat de bepaling toepassing zal vinden in de situatie dat het patroon van de inkomensverwerving en de hoogte van het inkomen daartoe aanleiding geeft. Uit oogpunt van rechtszekerheid dient de belanghebbende van tevoren in kennis te zijn gesteld van de toepassing van deze bepaling. De betrokkene moet immers redelijkerwijs bekend zijn met de consequenties van de toepassing van deze bepaling zodat daarmee rekening kan worden gehouden bij de besteding van inkomen en bijstand.Zo te lezen is dat niet juist door de gemeente gedaan. Jammer dat u niet op tijd bezwaar heeft gemaakt alhoewel u wel stelt dat er nog een bezwaar loop ? Wellicht kunt u het bezwaar nog aanvullen? Neemt u anders even contact met ons op via onze mail: legal4people@aol.nl. Wij kunnen u hierbij helpen.
Beantwoord door:
Legal2People
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Inkomsten hoger dan WWB Bijstandsnorm?:

Complete verwarring, hoger beroep
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2010-06-29 09:46:37
Welke rechtbank
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2010-06-24 10:59:58
terechte veroordeling?
      [Gesteld in Strafrecht]
2007-11-06 12:35:00
Wat is mijn rechtspositie?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2014-12-31 11:58:11
Hoger beroep tbv behoud rechten niet pluis?
      [Gesteld in Strafrecht-Friesland]
2013-11-13 14:43:58

Gemiddelde score Wet Werk en Bijstand: 8.7 (4703x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+