Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Gevoel en verstand?

[Gesteld op: 29-03-2009]

Toelichting:
Stapelverliefd was ik toen ik met mijn inmiddels ex vriend een relatie begon. Het leek allemaal zo mooi. Toch als snel merkte ik dat wat hij in eerste instantie vertelde en uitdroeg mooie woorden waren maar in de praktijk bleek het toch heel anders te zijn. Om kort te gaan, er was vooral ruimte voor hemzelf en Úchte interesse in mij was er niet.. Ik zag steeds meer en meer dat hij niet de geschikte man was voor me..ik wilde graag meer.
Ik heb het uitgemaakt. Het vervelende van alles is dat het gevoel niet weg is.. Het wordt steeds opgerakeld en gevoed. Ik heb nog mailcontact met hem waarin hij me elke keer vleit en prikkelt me aantrekt en een bepaalde macht over me lijkt te willen hebben.
Iets wat ik wel meer terugzag in onze relatie..het gaat op een hele onbewuste manier..bedekt door charmante woorden.
Zijn vorige relaties heeft vlgs. mij hetzelfde patroon gekend. Hij heeft nu een nieuwe vriendin en ook daar zie ik het patroon. Helemaal verliefd en iemand snel binden (proberen) Ik heb het snel doorzien..heb ik het idee.

Het moeilijke is dus dat ik denk dat deze man 2 gezichten heeft..de ene charmant en weten hoe het hoort en de andere kant een enorme eogoist en iemand die het voor het zeggen wil hebben en toch....
komen elke keer die gevoelens naar boven..

Contact verbreken.. is iets wat door mijn hoofd gaat maar dat doet me nog beroerder voelen. Zoveel kennissen heb ik niet en wil hem ergens niet kwijt.. blijf ergens hopen tegen beter weten in.. Ik ken mezelf zo niet.. dacht goed te weten wat ik wel en niet wilde.. vandaar mijn beslissing om het uit te maken...Nu ligt alles weer overhoop en het is dat hij nu die ander tegen is gekomen anders weet ik zeker dat ie mij terug had willen hebben...

Soms denk ik heb ik hier met een "foute" man te maken? Hij manipuleert zo lijkt het, trekt aan en stoot af...nu weet ik dat dit ook precies mijn kwetsbare kant is...

Het is een onmoglijke liefde maar hoe kom ik toch van die gevoelens af. Hoe kan mijn verstand weer de overhand krijgen?

Wat is nu wijsheid??
Antwoord:
Hoi,

Allereerst een groot compliment voor het feit dat je de relatie met die man hebt stopgezet op het moment dat je merkte dat de werkelijkheid met hem er heel anders uitzag dan je aanvankelijk had gedacht en gehoopt. Dat is vast een heel moeilijke stap geweest, maar je hebt hem toch gezet en dat getuigt van grote moed én voor jezelf kiezen.

Het is niet gek dat de gevoelens er nog zijn, de situatie moet heel verwarrend voor je zijn geweest en de man in kwestie is kennelijk een meester in het manipuleren en spelen met jouw gevoelens. Je vermoeden dat hij dit in andere relaties ook heeft gedaan lijkt me heel aannemelijk. Je bent ooit helemaal stapelverliefd geweest en die gevoelens zijn niet zomaar van de ene op de andere dag weg, daar gaat tijd overheen.

De grote vraag is waarom je nog contact met deze man hebt. Ik denk zelf dat je beter een kennis minder kunt hebben dan er eentje behouden uit angst er eentje kwijt te raken. Het is duidelijk niet goed voor je om nog langer met hem om te gaan. Bovendien heeft hij, zegt hij, een nieuwe vriendin, en tekent het hem dat hij ondanks zijn nieuwe relatie ook nog met jouw gevoelens aan de haal gaat.

Ik denk toch dat de enige manier om los van hem te komen en je gevoelens voor hem kwijt te raken is om het contact te verbreken en wel definitief, geen weg terug. Een punt zetten achter een contact met een man die jou niet ziet staan, die alleen maar handelt uit egoïsme en er kennelijk een sport van heeft gemaakt om anderen te manipuleren. Bovendien is het zo dat zolang jij met hem contact houdt je je geest niet kunt openen voor een eventuele nieuwe relatie!

Ik begrijp dat het niet makkelijk is maar het is wel de beste keuze. Het is kiezen voor jezelf, jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven en zijn invloed op jouw leven lijkt me niet erg positief. Vraag jezelf eens af hoe het komt dat je verder weinig kennissen en vrienden/vriendinnen hebt? Zou het geen idee zijn om daar wat actiever mee aan de slag te gaan zodat je niet weer makkelijk ten prooi valt aan types als je ex vriend?

Het belangrijkste is een goede relatie met jezelf op te bouwen en jezelf het allerbeste te gunnen. Zet jezelf op de eerste plaats. Beschrijf voor jezelf eens uitgebreid op papier wat je wél in een man zoekt, waar jouw ideale partner minimaal aan moet voldoen en focus je aandacht daarop. Het heeft alles te maken met van jezelf houden. Als die basis er niet is dan ben je inderdaad makkelijk manipuleerbaar. Werk dus aan je innerlijke kracht, die je wel degelijk hebt, anders kon je de stap niet zetten om de relatie met hem stop te zetten en had je niet zoveel zelfinzicht, wat ik ook zeer knap vind van je!

De eerste stap is dus definitief een einde aan alle contacten te maken met deze man. Je bent hem geen enkele uitleg verschuldigd. Daarna volgt een "rouwperiode", d.w.z. dat je de situatie moet verwerken. Dat heeft tijd nodig en het lukt alleen maar als je los bent van zijn invloeden. Het heeft geen zin je nog langer aan hem vast te klampen, want het is een relatie die gedoemd is te mislukken en die bovendien zeer schadelijk is voor jou! Dat mag je jezelf niet aandoen. Jij hebt recht op een partner die jou wel ziet staan, wel je gevoelens respecteert en je niet voor zich hoeft te winnen d.m.v. verkeerde voorstelling van feiten en manipulatief gedrag.

Ik wens je heel veel kracht toe, ik weet zeker dat jij sterk genoeg bent om voor jezelf te kiezen, over een tijd zul je de situatie met deze man gaan zien als een wijze levensles, en ben je voor een "levensexamen" geslaagd... zie het maar als een uitdaging om meer en meer in je kracht te komen!

Als je er behoefte aan hebt reageer dan gerust weer, ook als je nog twijfels en/of vragen hebt. Zet hem op, je kunt het!

Vriendelijke groet,
Anja

 
Reactie vraagsteller:

Het antwoord op de grote vraag?
Wist ik dat maar. Het is dit conflict met mezelf waar ik niet uitkom
Ik wilde graag geliefd en bemind worden, een kwetsbare kant van mij wat alles met het verleden te maken heeft. Het zelfinzicht, bedankt voor het grote compliment, daar heb ik met hulp hard voor gewerkt en voelde me ook erg gelukkig met mezelf.

Deze man ondermijnt dit gelukkige gevoel en tegelijkertijd triggert ie dat verlangen. Ik zie ook dat dit heel gevaarlijk is voor mezelf. Het houdt me te veel bezig, ik blijf er in hangen en het maakt me angstig om weer depressief te worden.

Ook zie ik dat ik geen andere keuze heb dan hem uit mijn leven te bannen.
Het vreemde is dat ik dacht ook klaar met hem te zijn en een vriendschappelijk contact met hem mogelijk was. Hij mis-, gebruikt dit contact en ondanks dat ik het hem herhaaldelijke keren heb gezegd dat er geen weg terug was en het dus ook fijn zou zijn als ie deze gevoelens niet meer zou triggeren, blijft hij dit wel doen. Ik begrijp dat niet, waarom doet iemand dit? Ik wil het zo graag allemaal begrijpen.
Het is net alsof ie door er steeds op te zinspelen hoe geweldig we het samen hadden, mij tot een andere mening wilde brengen ondanks dat hij een ander "heeft" Nu hij mij zover heeft.. en ik hem terug wil...lijkt dit zijn ego te strelen..
Doet iemand dat om zichzelf groot en machtig te voelen? Is dat de achterliggende (onbewuste) drive van hem? Want eigenlijk, zoals ik hem inschat, is het iemand met een laag zelfbeeld,die zich veel groter en machtiger voordoet, dan hij eigenlijk is.
Ik kan opmerkingen van hem dan ook niet goed duiden. Zo schreef hij heel graag met mij een vriendschappelijk contact te willen houden omdat we iets meer hadden, dat dit beter was dan "we moeten elkaar eens............"
Het zijn dit soort zinnetjes, die toch heel bewust geschreven worden? Hij zinspeelt hier op een dieper contact dat IK zo belangrijk vond maar bij hem niet vond. Nu lijkt hij dit ook zo te zien/te voelen?
Bovendien is het respectloos naar zijn huidige vriendin..En wat hij met haar doet, zo zal hij zich toch altijd gedragen hebben?
Een ander voorbeeld is dat hij veel stress had en dat...... de beste remedie dan is..en dat hij een vrijwilligster had, zo schreef hij
Het zijn wat voorbeelden...niet om mijn gelijk te krijgen maar om te laten zien hoe dubbel zijn boodschappen zijn en van weinig respect getuigen.
Zijn relatie met zijn huidige vriendin is precies zo gestart zoals met mij en mijn voorgangers..iemand snel binden,..zich speciaal doen voelen,.. enz enz.
Als je erin zit..is het eigenlijk te laat.
Dit maakt me ook angstig voor de toekomst.
Want ik wil ook op mijn gevoel af kunnen gaan maar door mezelf zo kwetsbaar op te stellen, zijn er ook mannen die er misbruik van maken. Was hij dan zo'n man? Of was ik zo naiief.. was ik echt zo blind? Als je iets niet probeert blijf je altijd alleen toch?


Verder ben ik heel erg blij met het antwoord. Het geeft bevestiging aan waar ik eerder ook vast van overtuigd was. Ik heb niet voor niets de keuze toen gemaakt om met hem te stoppen. Ik moet daar naar toe terug!!!!!!!!!!! en vasthouden.
Hem geen kans geven om mij bij mijn gevoelens te komente manipuleren.Het lijkt wel een soort verslaving waar ik geen controle over lijk te hebben. Ik vind dat tegelijkertijd dus ook heel eng? Want ik wil heel graag die controle zelf houden.

Ik zie ook dat die keuze van contact verbreken mijn leven meer open zal gooien. Er weer ruimte komt voor ander contacten en zaken. Dit is heel erg belangrijk voor mij. Ik leerde deze man kennen na scheiding, verlies van werk, een verhuizing, waardoor ik het opbouwen van een eigen leven wat naar de achtergrond geschoven heb. Ook dat is een aandachtspunt om niet mijn geluk afhankelijk te maken van een ander.

Het is misschien een wat warrig verhaal geworden maar het antwoord doet een hoop gedachtes oprakelen en me hierover te kunnen uiten helpt me enorm.

Eigenlijk weet ik het dondersgoed?

Groetjes

wil heel graag geliefd en bemind worden. Ik schreef al over mijn kwetsbare kant. Het zelfinzicht heb ik niet voor niets gekregen, bedankt overigens voor het compliment, dat doet me erg goed. Ik heb daar heel hard voor moeten werken met hulp. Misschien is dat ook wel het moeilijkste omdat ik dacht die kwetsbare kant kon hendelen en nu in alle hevigheid boven is gekomen.
Ik ben bang voor de pijn van het verlies.. en kies ik ergens voor de makkelijke weg..niet hoeven voelen.. en me ergens aan vastklampen waarvan ik tegen beter weten in, goes

Ik stond goed in het leven na een depressie, na mijn scheiding.
Dat ik nu net op een "onbetrouwbare" man ben gevallen. Er zo voor ging. Het doet overkomen alsof ik naiief zou zijn en dat ben ik dus juist niet.. wel misschien me tÚ veel laten leiden in de hoop dat na alle ellende er voor mij ook iets moois weggelegd was. Juist nu ik eens op mijn gevoel afging..voel ik me in de boot genomen..
 
Antwoord Beheerder:
Hoi,

Zoals je zelf al aangeeft: jij weet het antwoord op je vraag hÚÚl goed! Probeer je niet bezig te houden met waarom je ex vriend doet zoals hij doet. Dat is zonde van je energie en bovendien sta je jezelf dan nog altijd niet toe hem los te laten. En het leidt nergens toe om te weten waarom die man zo is. Focus je op jezelf, op wat jij zelf wilt met je leven en ik denk niet dat deze man daar nog langer in zou moeten passen.

Afhankelijkheid is iets wat we zelf aantrekken, zie het als een mooie levensles, je hebt hem zelf zover laten gaan, je kunt dus ook nee zeggen. Stel het niet langer uit. Neem een ander emailadres en verbreek Úcht NU alle contacten met je ex vriend. Dat is de enige manier om jouw leven weer op te kunnen bouwen als een sterke en zelfbewuste vrouw die weet wat ze wil en zich niet laat manipuleren door mannen die misbruik maken van kwetsbaarheden. Want dat is wat je ex vriend doet.

Loslaten dus, ik blijf het roepen. En niet morgen, maar nu, je hoeft hem geen lange uitleg te geven, je kunt volstaan met dat je geen zin meer hebt in contact met hem en hem het beste toewensen. Daarna niet meer reageren op mails, ze ook niet lezen, dat zal even moeilijk zijn maar bedenk je dat het elke dag makkelijker wordt en dat je eindelijk een goede keuze voor jezelf maakt.

Vriendelijke groet,
Anja

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Gevoel en verstand?:

Hoe is de omgangsregeling met een kind van 1 jaar?
      [Gesteld in Borderline]
2009-07-19 22:11:49
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Beste Marianne,
      [Gesteld in Vorige Levens]
2013-03-13 08:38:28
Zijn er ook verstandelijk gehandicpaten Hindoes?
      [Gesteld in Hindoeisme]
2007-01-11 15:47:23
wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+