Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Inrichting
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Inrichting en krijg online een antwoord van de specialist in Inrichting

Zelf een vraag over Inrichting? Klik hier.
Meer vragen over Inrichting.
De huidige beheerder van de rubriek Inrichting:
Naam: Caroline Taal
Bedrijf: Kleurentaal kleur en interieur vormgeving
Reactiesnelheid: 185 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Caroline Taal vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over InrichtingVragen over Inrichting via RSS. Klik hier.
RSS over Inrichting op jouw website?Vragen over Inrichting op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over InrichtingVragen over Inrichting via E-mail. Klik hier.

Hoe mijn eeste iniminihuisje inrichten?

[Gesteld op: 29-03-2009]

Toelichting:
Ik heb een studio gekocht van 45 m op het zuiden met groot raam. Slaap/woonkamer zijn gescheiden dmv een schuifwand van melkglas. Er ligt een hele lichte laminaatvloer (overal) en alle muren zijn wit glad gestuukt. Ik houd van een knusse/warme en gezellige inrichting en wil graag een hoekbank. Mijn vraag is welke kleur(en) passen bij een lichte vloer en witte muren? Dit is mijn eerste huisje en heb een beperkt budget, vandaar dat ik de huidige vloer en muren zo wil laten. Anders had ik zelf eerder gedacht aan een donkere laminaatvloer, maar dat maakt de ruimte nˇg kleiner volgens mij. Dit is de link naar het huisje: http://www.funda.nl/woningaanbod/koop/Detail/Default.aspx?id=37db60b0-5a27-4ff1-a1c2-894c7 5a58fc8&objecttype=DetailKoopObject&hbx=1
Antwoord:

Gefeliciteerd met je eerste eigen huis! Ik begrijp dat je budget beperkt is en dat je de vloer zo wil laten. Maar zou je de muren of een enkele muur niet gemakkelijk en redelijk goedkoop een kleur kunnen geven? Het voordeel van kleur aanbrengen met verf is dat het eenvoudig en goedkoop te veranderen is. Als je de kleur toevoegt met behulp van een bank, of ander duurdere meubelstukken, zul je langer aan die kleuren vastzitten. Dus als je van veranderen houdt, is het beter de duurdere meubels in neutrale tinten te kiezen. Bovendien is het effect van een kleur op de muur veel groter dan van een stoel of kastje. Hoe groter het oppervlak, hoe groter het effect. Ook met accessoires kun je natuurlijk prima kleur aanbrengen in een ruimte. (kussens, foto’s en/of kunst, kaarsen, bloemen, lampen, poefs, vazen, schalen ed)

 

Je vraagt welke kleuren er passen bij een lichte laminaatvloer en witte muren. Alle kleurencombinaties zijn daarbij mogelijk. Het hangt af van de vloerkleur wat de beste combinaties zijn. Bij een grenen of beuken getinte vloer, zou ik geen geel toepassen of een kleur die dicht bij de vloerkleur komt.  Dat wordt het te veel van die kleur en snel wat saai. Maar paars, roodpaars, rood, oranje, geelgroen en als je koele tinten wilt gebruken paars-blauw, blauw, blauw-groen en groen passen, in de juiste nuances,  allemaal bij de vloer. Donkere kleuren voor een muur of muurvlak zullen het goed doen bij een lichte vloer. Bovendien zorgt dat ook voor een ‘knus’ effect. Muren in donkere (warme) tinten komen op je af en geven een besloten gevoel. Als je een warme, knusse sfeer wilt kies dan warme kleuren, of overwegend warme tinten. De vloer heeft ook al een warme uitstraling, dus is het wel goed om ook wat contrast aan te brengen. Een koele kleur of koele materialen zoals metaal. Ik zou in dit geval geen glas kiezen, omdat de ruimte al een grote glazen wand heeft. Het gaat erom de juiste balans te creëren en dat doe je door donkere en lichte kleuren, ronde en hoekige vormen, zachte en harde materialen, oude en nieuwe spullen, op de juiste manier te combineren.

 

In een lichte ruimte kan best een donkere vloer komen, ook als de ruimte niet heel groot is. (Zo op de foto ziet de ruimte er in elk geval lekker licht uit.) Natuurlijk hebben kleuren een ruimtelijke werking en maken donkere en warme kleuren een ruimte voor het oog kleiner. Maar als je de muren licht houdt en ook nog in verschillende nuances schildert, komt de ruimte echt niet kleiner over. Een kleine ruimte lijkt namelijk groter als de muren verschillende net andere kleurtonen hebben. Verder is het zo dat een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt en de ruimte dus groter.

 

Het gebruik van grote kleurcontrasten op grote oppervlakken, zoals muren, moet je in een kleine ruimte vermijden. Dat maakt het onrustig. Dus geen rode muur naast een geelgroene bijvoorbeeld. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Je zou je wens voor een donkere vloer kunnen realiseren door een groot donker karpet neer te leggen. Daarop dan wel weer een lichtere bank, voor een mooi contrast. Voordat je gaat verven of meubels aanschaffen raad ik je aan eerste een moodbaord te maken. Een moodbaord is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of kleuren.  Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. Je kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die je voor de ruimte zoekt.

 

Ik geef je nog een rij algemene tips over kleur, kleurgebruik en de inrichting van een ruimte:

 

·         Maak een kleurenplan voordat je een ruimte gaat inrichten. Een kleurenschema voor een ruimte kan gemakkelijk vijf of zes kleuren bevatten. Een aantal lichtere tinten, een (of twee) accent kleuren en één of twee donkere kleuren. Betrek in het kleurenplan alle materialen, meubels en voorwerpen die in de kamer komen.

·         De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

·         Voor actie en spanning kiest u complementaire kleuren, zoals limegroen met rood of citroengeel met paarsblauw. In een kleine ruimte kun je dat kleurcontrast aanbrengen, maar dan vooral met behulp van kleine objecten, accessoires.

·         Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, meerdere nuances (licht en donker).

·         Houdt er rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.

·         Het plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan is een (donkere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd.

·         Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.

·         Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in jouw huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat geeft soms een groot verschil.

·         Een goede ruimtelijke indeling is erg belangrijk voor het creëren van een prettige woonruimte. Zet dus niet te veel spullen neer. Door enkele grote meubels te plaatsen in plaatsen in plaats van meer kleinere stoelen en kastjes, oogt de kamer ruimer. 

Veel succes.


Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

 

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl

w www.havenaarinterieurs.nl

 

 

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Inrichting:
Luchtzuivering


Gerelateerde vragen aan Hoe mijn eeste iniminihuisje inrichten?:

wanneer ben je nu geestlijk gezond?
      [Gesteld in Geestelijke Gezondheid]
2007-02-27 21:02:16
WAT IS VCS
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-10-11 23:00:27
Mijn vraag is: ben is paranormaal?
      [Gesteld in Paranormaal]
2009-01-18 14:07:40
Droom over vorig leven?
      [Gesteld in Vorige Levens]
2010-06-20 12:59:27
Bevoegdheid burgemeester
      [Gesteld in Bestuursrecht]
2011-02-25 13:42:52

Gemiddelde score Inrichting: 8.6 (32x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+