Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Spellen » Bordspellen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bordspellen en krijg online een antwoord van de specialist in Bordspellen

Zelf een vraag over Bordspellen? Klik hier.
Meer vragen over Bordspellen.

Beheerder worden?

De rubriek Bordspellen heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Bordspellen Klik hier.

RSS over BordspellenVragen over Bordspellen via RSS. Klik hier.
RSS over Bordspellen op jouw website?Vragen over Bordspellen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BordspellenVragen over Bordspellen via E-mail. Klik hier.

Wat is de verhouding letters in het spel Scrabble?

[Gesteld op: 25-03-2009]

Toelichting:
Dus: hoe vaak komt elke letter voor in het spel?
Antwoord:

Beste,

Tegenwoordig vind je eigenlijk alles wat je weten wilt op:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Scrabble

Geweldig overzicht met tabellen als je het mij vraagt.

 

groet, Len Art

 

 

 

-- oud bericht, vorige advisuer: --

Beste bezoeker,

begrijp dat je een echte fan bent van scrabbellen, hier wat informatie over scrabble!

*Het spel Scrabble. Scrabble is een letterspel dat wordt verkocht in 121 landen in 29 talen. Het is een bordspel voor twee tot vier spelers of spelerteams waarbij met een gegeven aantal willekeurige letters woorden moeten worden gelegd op een speelbord. Hierbij gaan geluk en vernuft hand in hand, omdat de letters willekeurig gepakt worden en het de kunst is hiermee een zo hoog mogelijke score te behalen. Naast het Romeinse alfabet verschijnt het ook in andere alfabetten, zoals het Hebreeuws, Arabisch, Cyrillisch, Grieks, Chinees, Japans en meer. Er is ook een brailleversie verkrijgbaar.

* Spelmateriaal Het wordt gespeeld op een bord bestaande uit 15 x 15 = 225 vakjes, waarvan er 61 rood (8), roze (17), lichtblauw (24) en donkerblauw (12) gekleurde een bijzonder karakter hebben. De overige 164 zijn groen gekleurd. Er zijn in de Nederlandstalige versie 100 letters en twee blanco blokjes te verdelen. De blokjes worden veelal uit hout vervaardigd, maar sommige moderne uitvoeringen hebben kunststoffen blokjes met een ronde uitsparing aan de achterzijde. In de moderne uitvoering worden de letters in een stoffen zakje bewaard, waaruit de blokjes gemakkelijk blind gepakt kunnen worden. De zeven blokjes worden naast elkaar op een kunststoffen rekje gezet (in vroegere versies van hout vervaardigd), uit het zicht van medespelers. In de doos van het Nederlandse spel is een notitieblok bijgesloten met een schets van het speelbord, waarop alle gelegde letters en woorden kunnen worden genoteerd. Aan de ommezijde van elk vel kunnen voor elke speler de behaalde punten per beurt worden genoteerd.

* Het scrabble speelbord A B C D E F G H I J K L M N O 1 3x 2x 3x 2x 3x 2 2x 3x 3x 2x 3 2x 2x 2x 2x 4 2x 2x 2x 2x 2x 5 2x 2x 6 3x 3x 3x 3x 7 2x 2x 2x 2x 8 3x 2x 2x 2x 3x 9 2x 2x 2x 2x 10 3x 3x 3x 3x 11 2x 2x 12 2x 2x 2x 2x 2x 13 2x 2x 2x 2x 14 2x 3x 3x 2x 15 3x 2x 3x 2x 3x * Vakjesnotatie In oudere Nederlandstalige versies (en nog steeds in competitiescrabble) worden de bordkolommen, zoals hierboven, aangeduid met de letters A tot O en de bordrijen met de getallen 1 tot 15, een indeling die vergelijkbaar is met die van een werkblad (spreadsheet). In veel niet-Nederlandstalige versies en ook in de nieuwste Nederlandstalige edities staan die getallen echter voor de kolommen en de letters voor de rijen. Een bordvakje wordt - zoals een werkbladcel - aangeduid met de combinatie van zijn kolom en zijn rij. A1 is dus het vakje in de linkerbovenhoek, H8 het centrale vakje en O15 het vakje in de rechteronderhoek.

* Spelregels Elke speler probeert tijdens zijn beurt door het aanleggen van ten minste één van de zeven gepakte letters aan de al op het bord gelegde woorden een woord van ten minste twee letters te vormen, zodanig dat een zo hoog mogelijk aantal punten wordt behaald. De blanco blokjes mogen door de speler voor eender welke letter worden gebruikt (te vergelijken met een joker). Ze leveren zelf geen punten op. Vervolgens vult de speler zijn aantal letters weer blind aan tot zeven, tenzij er aan het eind van het spel minder over zijn. Het spel is voorbij als een van de spelers geen letters meer heeft (of als niemand meer een woord kan bedenken). Het bord ziet eruit zoals hierboven afgebeeld. De letterwaarde wordt op de lichtblauwe vakken verdubbeld en op de donkerblauwe verdrievoudigd. De woordwaarde wordt op roze vakken (inclusief het centrale vak met de ster) verdubbeld en op de rode, die het meest in trek, maar tevens het schaarst zijn, verdrievoudigd. Bij het berekenen van de behaalde punten wordt eerst de letterwaarde bepaald en daarna de woordwaarde. Een letter die op een donkerblauw vakje wordt gelegd en deel uitmaakt van een woord dat ook op een roze vakje wordt gelegd, levert zo zesmaal zijn punten op.

* Aanvullende regels Woorden worden als bij een kruiswoordpuzzel horizontaal of verticaal gevormd, niet diagonaal. Het eerste woord van een spel wordt gelegd met een van de blokjes op de roze ster in het midden. De woordwaarde wordt verdubbeld. Gekleurde vakjes verliezen hun effect na de beurt waarin er een letter op is beland. Wie alle zeven letters in een beurt weet te leggen krijgt 50 punten extra. Een speler mag zijn/haar beurt ook gebruiken om één of meer van zijn letters te ruilen. Pas de volgende beurt mag dan weer een woord gelegd worden. Letters die naast elkaar liggen moeten altijd een deel van een woord vormen. Bij het einde van het spel wordt het puntenaantal van elke speler verminderd met de punten van de blokjes die hij nog over heeft. Heeft een speler geen blokjes meer over dan mag hij de restpunten van de andere spelers bijtellen.

* Uitbreidingen Spelers bedenken vaak extra regels: Een gelegd blanco blokje mag tijdens iemands beurt worden omgewisseld voor de letter waar dit voor was gebruikt. In deze beurt mag wel of geen (afhankelijk van de afspraak) woord gelegd worden. Officieel is het spel direct afgelopen als een speler geen blokjes meer heeft, maar meestal wordt daarna doorgespeeld tot alle blokjes op het bord liggen of niemand meer een woord kan maken. Vetoregel: een speler die nog niet aan de beurt is kan het woord van een andere speler afkeuren als hij zelf op dezelfde plek van het bord een woord kan maken dat meer punten oplevert. De speler waarvan het woord werd afgekeurd neemt zijn blokjes terug en moet een ander woord maken.

* Hoge puntenaantallen Veel punten zijn te behalen door: Gebruik van "dure" letters, zoals de Q10, Y8 en de W4 en die te leggen op een lichtblauw of donkerblauw vakje, waardoor de letterwaarde verveelvoudigt. Rode of roze vakjes te benutten en zo de woordwaarde te verveelvoudigen. Gelegde letters zowel in horizontale als in verticale zin een woord laten vormen, tot twee woorden naast of boven elkaar toe. Een al gelegd "duur" woord met één letter te verlengen tijdens het leggen van een ander woord dwars hierop. Een al gelegd "duur" woord met een deel te verlengen waardoor de woordwaarde (opnieuw) verveelvoudigt. Alle zeven letters in één beurt leggen. Extreem voorbeeld: een Q10 die op een donkerblauw vakje deel uitmaakt van zowel een horizontaal als een verticaal woord levert alleen al 60 punten op! Over het algemeen is het woordenboek (in Nederland en Vlaanderen veelal de Dikke Van Dale) de geaccepteerde scheidsrechter voor de toegestane woorden, hoewel ook de officiële ScrabbleWoordenLijst (gebaseerd op de Dikke Van Dale) in populariteit toeneemt. Tevens zijn er officieuze woordenlijsten in boekvorm en op cd-rom verkrijgbaar. De spelregels rond de toegestane woorden kunnen per taal verschillen. Door de spelers kunnen hierover onderling bepaalde afspraken worden gemaakt. De verrassendste woorden vormen de werkwoordvervoegingen zoals opnam, bijtank, wegga, aankom, ook wel de "als/toen-woorden" genoemd omdat ze ontstaan in zinnen die met "als" of "toen" beginnen. Bij Scrabble zijn ze toegestaan hoewel ze in de gewone woordenboeken niet staan genoemd. Ook een aanvoegende wijs is toegestaan en daardoor is het mogelijk een woord steeds weer een letter langer te maken (met een woord loodrecht daarop), bijvoorbeeld: werk, werke, werken, werkend, werkende, werkenden. Het resultaat van een Scrabblepartij met een puntentotaal tussen 600 en 700 wordt beschouwd als "goed", tussen 700 en 800 als "zeer goed" en boven de 800 als "uitstekend". Voor het vergelijken van individuele scores moeten deze getallen worden gedeeld door het aantal deelnemers. De hoogst haalbare score van het Scrabblespel is onbekend en zal wel onbekend blijven.

* Puntennotatie Er bestaan twee manieren van noteren van punten: sequentieel en accumulatief. Sequentiële notatie houdt in dat van elke beurt het behaalde puntenaantal wordt opgeschreven. Pas aan het eind van het spel worden per speler al deze aantallen bij elkaar opgeteld. Het nadeel hiervan is dat er tijdens het spel geen duidelijk zicht is op de stand tussen de partijen. Accumulatieve notatie houdt in dat de behaalde punten per beurt bij de vorige wordt opgeteld. Het resultaat geeft op elk moment inzicht in de stand tussen partijen. Nadelen hiervan zijn de grotere kans op fouten en het ontbreken van de soms opmerkelijke puntenaantallen per beurt. * Letters Letters in het Nederlandse scrabblespel Letter Punten Aantal Letter Punten Aantal Letter Punten Aantal Letter Punten Aantal Letter Punten Aantal A 1 6 G 3 3 M 3 3 S 2 4 Y 8 1 B 3 2 H 4 2 N 1 10 T 2 5 (IJ) (4) (2) C 5 2 I 1 4 O 1 6 U 4 3 Z 4 2 D 2 5 J 4 2 P 3 2 V 4 2 Blanco 0 2 E 1 18 K 3 3 Q 10 1 W 5 2 F 4 1 L 3 3 R 2 5 X 8 1 Problematische letters zijn in het Nederlands de C (die vaak overblijft aan het einde) en de Q (die nauwelijks zonder U gebruikt kan worden). De Nederlandse spelregels zijn niet duidelijk over de Y en de meeste Nederlanders gebruiken de Y als IJ. Bij sommige uitgaven bevat de gebruiksaanwijzing een voorbeeld waaruit blijkt dat de Y als Y moet worden gebruikt terwijl de IJ uit I en J wordt samengesteld.

* Geschiedenis Het Griekse Juniorscrabble Het spel werd ontwikkeld door de werkloos geraakte architect Alfred Mosher Butts (1899-1993), die gefascineerd was door spelletjes. Eerst bedacht hij het spel Lexiko, dat zonder bord werd gespeeld. Via het uitpluizen van de New York Times stelde hij vast hoe vaak een bepaalde letter gemiddeld voorkwam in het Engels en hierop baseerde hij de verdeling van het aantal verschillende letters in het spel. Maar hij vond dat een teveel aan s'en het spel te gemakkelijk zou maken en beperkte het aantal daarom tot vier. Hij wist zijn idee echter niet aan de man te brengen: er was weinig belangstelling voor. In 1938 kwam hij op het idee zijn spelconcept op te zetten in de vorm van de populaire kruiswoordpuzzel. Hij gaf het verschillende andere namen, maar het succes bleef nog altijd uit. Pas in 1948 werd het idee opgepikt door James Brunot, die er wel brood in zag. Er werden enige aanpassingen doorgevoerd in de uitvoering van het bord en de plaatsing van de premievakjes, de bonus voor het in één beurt neerleggen van 7 letters werd geïntroduceerd en de naam werd veranderd in Scrabble. Daarna won het spel snel aan populariteit. In 1991 werd het eerste wereldkampioenschap scrabble gehouden in Londen, gevolgd door een tweede in 1993 in New York.

* Via internet kan scrabble tegenwoordig ook gespeeld worden. oa.; www.spelletjes.nl, www.zylom.nl etc.

* Internationaal Er zijn grote verschillen tussen de uitgaven in de verschillende talen. Het aantal blokjes varieert tussen de 100 en de 120. Het aantal letters van het alfabet ligt tussen de 22 (Italiaans) en 42 (Slowaaks). Het aantal punten per letter ligt tussen de 0 (blanco) en de 10, maar ook het aantal letters dat een hoog aantal punten oplevert varieert enorm. Zo hebben het Frans en het Slowaaks maar liefst vijf letters die 10 punten waard zijn (K, W, X, Y en Z, resp. Ä, Ĺ, Ó, Ŕ, en X) en het Deens, Hebreeuws, Pools en Portugees geen enkele. Letters die 6, 7 of 9 punten waard zijn worden in lang niet alle uitvoeringen aangetroffen. Het totaal van alle letterwaarden samen loopt sterk uiteen: van 162 (Tsjechisch) tot 293 (Italiaans). Dan is het niet verwonderlijk dat ook de gemiddelde waarde per letter verschilt: tussen de 1,62 (Tsjechisch) en 2,67 (Slowaaks). Tot slot loopt het aantal blokjes met dezelfde letter sterk uiteen: van slechts 6 stuks (A, E, K in het Hongaars) tot 19 stuks (A in het Maleis). Een goede tweede is het Nederlands met 18 stuks van de E. Overzicht van alle uitgaven van het Scrabblespel Taal Aantal letters Aantal blokjes Totale waarde Gem. waarde Hoogste aantal Aantal letters met x punten inclusief Blanco totaal alle blokjes per letter per letter 0 - Blanco 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Afrikaans 23 102 179 1,75 E (16) 2 9 3 2 3 2 2 1 Arabisch 35 104 257 2,47 (10)ﺍ 4 4 14 6 3 2 1 3 Bulgaars 31 102 230 2,25 A, O (9) 2 9 5 3 2 5 3 3 Catalaans 27 100 189 1,89 E (13) 2 1 3 3 2 4 4 Deens 28 100 247 2,47 E (9) 2 4 5 8 7 3 Duits 30 102 202 1,98 E (15) 2 9 4 4 4 4 2 2 Engels 27 100 187 1,87 E (12) 2 1 2 4 5 1 2 2 Fins 25 100 210 2,10 A, I (10) 2 6 4 2 6 2 3 1 Frans 27 102 197 1,93 E (15) 2 1 3 3 3 2 5 Grieks 25 104 206 1,98 A (12) 2 8 4 3 2 3 4 Hebreeuws 23 104 229 2,20 (12)ו 2 5 4 3 3 3 4 Hongaars 39 100 183 1,83 A, E, K (6) 2 12 4 4 8 3 4 2 1 IJslands 33 104 218 2,10 A (10) 2 8 5 4 4 2 3 2 2 1 1 Italiaans 22 120 293 2,44 O (15) 2 4 4 4 5 3 1 Kroatisch 31 103 182 1,77 A (11) 2 1 4 6 6 1 1 2 Maleis 24 100 184 1,84 A (19) 2 9 2 3 3 2 2 2 Nederlands 27 102 232 2,27 E (18) 2 5 4 6 6 2 2 1 Noors 27 100 202 2,02 E (9) 2 9 5 1 6 1 2 1 1 Pools 33 100 185 1,85 A (8) 2 9 8 6 1 5 1 2 Portugees 24 120 204 1,70 A (14) 2 9 4 3 4 1 1 2 Roemeens 23 100 211 2,11 I (11) 3 11 2 1 2 2 4 Russisch 34 104 210 2,01 O (10) 2 9 6 5 2 5 3 3 Slowaaks 42 100 267 2,67 A (9) 2 9 5 2 6 5 4 5 5 Sloveens 29 100 180 1,80 E (11) 2 1 2 4 3 2 1 1 2 Spaans 29 100 192 1,92 A, E (12) 2 1 2 4 4 2 5 1 Tsjechisch 40 100 162 1,62 O (6) 2 13 9 3 6 3 1 2 1 1 Turks 30 100 201 2,01 A (12) 2 8 5 4 4 3 3 1 1 Welsh 29 105 193 1,84 A (10) 2 1 4 4 4 3 1 2 Zweeds 28 100 194 1,94 A, R, S, T (8) 2 9 5 3 5 2 2 1

met dank aan Philip Nelkon van Mattel voor het beschikbaar stellen van deze informatie.

* Ook is er in nederland een heuze scrabblebond.                                                     deze regelen vaak wedstrijden oa.; Nederlands Kampioenschap scrabble af.

Scrabble clubs te nederland: ALMELO: 't Veurwoord, Locatie: Wijkcentrum 't Veurbrook, Jan Tooropstraat 27. Puntenscrabble op dinsdag van 19.30 tot 22.45 Duplicate wekelijks, afwisselend op dinsdag en woens- dag van 19.30-22.00 Tel. contactpersoon: 0546 825423 E-mail:arteravest@home.nl ALPHEN A/D RIJN: Alpha-beten, Locatie:SCC De Ridder, Concertweg 3. Op woensdag van 19.30-22.45 Puntenscrabble: even weken Tel contactpersoon: 06 36081535 mail: i.wilmink@zonnet.nl AMERSFOORT: Lettergreep, Locatie: A.C. Labyrinth-De Drietand, Neptunusplein 70. Op woensdag van 19.30-22.30 Puntenscrabble: even weken, duplicate: oneven weken Tel. contactpersoon: 033 4754538 E-mail: wytze.jacomine@ziggo.nl AMSTERDAM e.o.: It, Loactie : De 2 Klaveren, De Clercqstraat 136. Duplicate: zaterdag (wisselend) van 11.00-18.00. Tel. contactpersoon : 020 6942007 E-mail : hwvwest@dds.nl APELDOORN: Weerwoord, Locatie: Tuinzaal van de Baptistenkerk, Bosweg 77. scrabble op maandag eens in de 14 dagen. Tel. Contactpersoon: 055 3556759 E-mail: bruins-simons@planet.nl DEN HAAG E.O.:Haaglanden, Locatie: b.c. 't Lien, Rozenlaan 16 Leidschendam. Puntenscrabble elke 14 dagen op dinsdag van 19.30-22.30 Tel. contactpersoon (Louise): 070 383914 E-mail: rudy.kuijpers@telfort.nl HAAKSBERGEN: Haaksbergen Locatie: De Hofferie Duplicate op maandag van 19.00-22.00 Tel. contactpersoon: 053 5726440 E-mail: flip.kramer@gmail.com HENGELO: De Lettersmieters, Locatie: Mozartlaan 135-17. Puntenscrabble op donderdag van 19.00-22.30 Tel. contactpersoon:074 3765000 E-mail: hhbbruins@home.nl HOOGVLIET:Eurowoord, Locatie: Anker clubhuis, Kruisnetlaan 19. Puntenscrabble eens in de 14 dagen op maandagen 19.30-22.00. Tel. contactpersoon: 010 5019207. ROTTERDAM: De Klinkers,Locatie: ‘t Atelier Duplicate op dinsdag van 19.15-22.15. Tel. contactpersoon: 010 4565211. E-mail: a.stoop10@chello.nl UITHOORN: De Letterzetters, Locatie: De Schutse, Merodelaan 1. Puntenscrabble op maandag eens in de 14 dagen van 13.30-16.30. Tel. contactpersoon: 0297 560492 UTRECHT e.o.: It Locatie: NDC Den Hommel J.F.Kennydylaan Duplicate: 2e en 4e dinsdag van de maand van 19.30-22.30 Tel. contactpersoon: 020 6942007 E-mail: hwvwest@dds.nl VELDHOVEN: De Aanlegstijger, Locatie: d'n Bond, Rapportstraat 29.Puntenscrabble/duplicate op maandag van 13.30-17.00 en woensdag van 19.30-23.00 Tel. contactpersoon: 040 2212069. E-mail: J.Stoop5@kpnplanet.nl WILLEMSTAD: Ambiente, Locatie: buurtcentrum Jahwe duplicate elke dinsdag 19.00-22.00 Tel. contactpersoon 00699 4615732 E-mail: maky@flamingotv.net WOERDEN: De Woordenaar, Locatie: Concordia, Kerkplein 1 Puntenscrabble elke 2e en 4e maandag v.d. maand plus eventueel de 5e maandag.Tel. contactpersoon 0348 412632. E-mail: kleinveld47@zonnet.nl LEEUWARDEN: Leeuwarden, In oprichting Tel.contactpersoon 06-18458956 E-mail: j.smit624 Website clubs (www.scrabble.nl of www.dse.nl): Almelo: ‘t Veurwoord Alphen a/d Rijn: Alpha-beten Amersfoort: Lettergreep Apeldoorn: Weerwoord Veldhoven: De Aanlegstijger.

Mischien best leuk om lid van te worden, als je het een gaaf spel vindt?                   hopelijk ben je geholpen met dit antwoord? Veel plezier met het spel scrabble!

vriendelijke groet, ellen danielle

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Bordspellen:
Backgammon
Dammen
Go
Kolonisten Van Catan
Mahjong
Risk
Schaken
Scrabble


Gerelateerde vragen aan Wat is de verhouding letters in het spel Scrabble?:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Winnen door tussentijds de schoen weg te geven?
      [Gesteld in Kolonisten van Catan]
2010-01-05 18:19:26
Zijn er patenten op spel/naam scrabble
      [Gesteld in Bordspellen]
2010-01-20 11:35:02
Hoe leer ik 't bijten van duitse herder af
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-06-16 22:09:11
Is dit behoorlijk gedrag??
      [Gesteld in Bridge]
2012-04-06 08:36:30

Gemiddelde score Bordspellen: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+