Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Chiropractie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chiropractie en krijg online een antwoord van de specialist in Chiropractie

Zelf een vraag over Chiropractie? Klik hier.
Meer vragen over Chiropractie.
De huidige beheerder van de rubriek Chiropractie:
Naam: Dr. Alan Jenks
Bedrijf: Chiropractie westland
Reactiesnelheid: 170 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dr. Alan Jenks vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ChiropractieVragen over Chiropractie via RSS. Klik hier.
RSS over Chiropractie op jouw website?Vragen over Chiropractie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ChiropractieVragen over Chiropractie via E-mail. Klik hier.

Gaarne uitleg van verslag C.W.K. en advies.

[Gesteld op: 24-03-2009]

Toelichting:
Verslag C.W.K.:
Geringe standsafwijking, met minimale kyphoseringstand, vnl. op niveau C5-C6. Op dit niveau tevens enige tussenwervelvernauwing, sclerosering en haakvorming, zowel ventraal als posterieur, waardoor er relatieve vernauwing ontstaat van het foramen intervertebrale bdz. De overige niveau's geen evidente spondylarthrotische kenmerken.
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

 

Hartelijk dank voor uw vraag aan de chiropractor.

Het verslag van röntgenfoto’s en of scans zijn niet meer dan een beschrijving van wat de radioloog. Dit zegt echter niets over klachten en symptomen. Maar de radioloog schrijft netjes op wat hij of zij ziet. Uw arts of chiropractor die de opdracht gegeven heeft tot het maken van de foto's moet deze informatie koppelen aan de anamnese en lichamelijk onderzoek voor een goede diagnose en behandelplan.

Ik zal proberen uitteleggen in simpel Nederlands wat het verslag zegt.

Geringe standsafwijking, met minimale kyphoseringstand, vnl. op niveau C5-C6.

Wanneer je de nek bekijkt vanaf de zijkant zie je dat er normaalgesproken een voorwaartse kromming in de nek zit, de nek is hol. Bij bepaalde mensen is de nek recht of niet hol maar loopt de bolling naar achteren. En in uw geval is dit met name midden/laag in de nekwervelkolom ter hoogte van de 5de en 6de nek wervel. Deze stand kan komen door pijn, u houdt uw hoofd in een dwangstand om zo min mogelijk pijn te voelen, of door de manier waarop de foto is genomen, of misschien is dit voor u een totale normale stand, of als gevolg van een ongeval. Een kyfose stand zelf zegt verder niets over het wel of niet hebben van klachten en of dat dit een probleem moet opleveren of niet.

 

Op dit niveau tevens enige tussenwervelvernauwing, sclerosering en haakvorming, waardoor er relatieve vernauwing ontstaat van het foramen intervertebrale bdz.

Wanneer we ouder worden verandert de buitenkant van ons lichaam, onze haren worden grijs en dunner, de huid gaat rimpelen en alles gaat wat meer hangen en uitpuilen. Zo ook verandert de binnenkant van het lichaam, ook daar zien we tekenen van het ouder worden in onze gewrichten en wervels. Dit proces wordt vaak degeneratieve veranderingen, artrose of slijtage genoemd. Ook dit is dus een volstrekt normaal proces en zegt niets of dat er wel of niet hebben van klachten of problemen. Wanneer we ouder worden zakken de tussenwervelschijven wat in (we worden ook korter!), dit is te zien op de röntgenfoto’s als tussenwervelschijfvernauwing. Als reactie hier op krijg je wat kalkafzetting bij de gewrichten (vergelijkbaar met eelt op de handen bij hard werken). Dit is te zien als sclerosering (meer botafzetting) en haakvormingen. Door het smaller worden van de tussenwervelschijven en de veranderingen van de gewrichten wordt het kanaal (foramen intervertebralis) waardoor de zenuw tussen de wervels naar buiten loopt smaller. Gelukkig neemt de zenuw maar 1/3 van het kanaal in beslag en mag deze een heel stuk nauwer worden voordat het problemen oplevert.

 

zowel ventraal als posterieur

zowel aan de voorkant als aan de achterkant.

 

De overige niveau's geen evidente spondylarthrotische kenmerken.

Spondylo betekent met betrekking tot de wervels. En artrotische veranderingen zijn de verandering van de gewrichten. De behalve op het nivo van C5 en C6 zijn er verder geen veranderingen zichtbaar in de gewrichten of tussenwervelschijven.

Ik kan uit het verslag alleen niet kunnen opmaken of dat het beeld op de röntgenfoto’s past bij uw leeftijd en klachten of niet. Als dit verslag van een patiënt van 15 jaar zou zijn, dan zou ik daar niet blij mee zijn. Want dat is veel te jong voor deze veranderingen. Echter wanneer dit verslag van een patiënt van 90 is, dan zou dat juist heel goed zijn, want er zijn maar weinig tekenen van veroudering te zien. Dus zonder een goed vraaggesprek aangevuld met een uitgebreid lichamelijk onderzoek kan ik beoordelen wat er met u precies aan de hand is en wat het beste behandelplan is.

 

Ik ga er vanuit dat de foto’s genomen zijn omdat u last van u nek heeft, of misschien van de schouder/arm. De chiropractor beoordeelt de bewegelijkheid van de gewrichtjes in de wervelkolom. Wanneer de wervels niet soepel bewegen dan kan dit irritatie geven van de gewrichten en de omliggende structuren. Beweging en functie zijn trouwens niet te zien op een röntgenfoto! Door specifieke chiropractische behandelingen kan je de functie van de nekwervels verbeteren zodat er minder spanning en irritatie is van de zenuwen en de klachten minder worden.

 

Voor meer informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

Chiropractor

www.kliniekatlas.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Gaarne uitleg van verslag C.W.K. en advies.:

wat betekent zoeken in een droom
      [Gesteld in Droomuitleg]
2010-02-14 17:50:36
Goedemorgen Als eerste bedankt
      [Gesteld in Bridge]
2012-05-06 09:48:59
ghestem: goede uitleg verkeerd bod
      [Gesteld in Bridge]
2012-06-08 08:54:45
Vraag op volgbod wordt gecorrigeerd door partner
      [Gesteld in Bridge]
2014-02-14 12:04:46
" Kikkers "
      [Gesteld in Droomuitleg]
2017-09-28 13:53:28

Gemiddelde score Chiropractie: 8.1 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+