Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Jurist » Jurist-Zeeland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Jurist-Zeeland en krijg online een antwoord van de specialist in Jurist-Zeeland

Zelf een vraag over Jurist-Zeeland? Klik hier.
Meer vragen over Jurist-Zeeland.
De huidige beheerder van de rubriek Jurist-Zeeland:
Naam: Huib Ghijsen
Bedrijf: Rechtvooru
Reactiesnelheid: 29 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Huib Ghijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Jurist-ZeelandVragen over Jurist-Zeeland via RSS. Klik hier.
RSS over Jurist-Zeeland op jouw website?Vragen over Jurist-Zeeland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Jurist-ZeelandVragen over Jurist-Zeeland via E-mail. Klik hier.

kan ik n steiger op mijn terras laten verwijderen

[Gesteld op: 23-03-2009]

Toelichting:
in de aangrenzende woning, wordt stevig verbouwd, zo wordt bv het dak vervangen. Ik huur een 2e etage in een herenhuis, het pand is totaal 4 verdiepingen hoog, zo ook het pand naast mij. Aan de achterzijde van mijn huis, grenzend aan mijn slaapkamer heb ik een groot terras. Op 22 januari is zonder overleg of toestemming, op mijn terras een steiger geplaatst t.b.v. de dakwerkzaamheden. Er liep een aantal mannen over mijn terras die mijn meubilair,planten etc. versleepten, een lift aan mijn terras hingen om materiaal naar boven te brengen en -dus- een steiger van twee verdiepingen plaatsten. Toen ik de aannemer hierover aansprak, bood hij zijn excuses aan, liet de week daarop de lift verwijderen en vertelde mij dat de steiger er hooguit twee weken zou staan. Ik heb een paar dagen aan het dak zien werken, daarna niet meer. Eind februari stond de steiger er nog. Toen ik opnieuw contact opnam zei de aannemer dat er problemen waren met de levering van de materialen, maar op 5 maart zou alles zeker geleverd zijn, en daarna was het nog een klein weekje werken. Toen ik vroeg of de steiger dus tot uiterlijk 13 maart op mijn terras zou staan, bevestigde hij dit. Er gebeurde verder niets, in de tuin beneden liggen grote bergen dakmateriaal en sporadisch zie ik iemand op de steiger. Ik heb hier een aantal malen over gemaild, kreeg ik een antwoordbevestiging maar verder geen antwoord. Afgelopen vrijdag heb ik per mail gedreigd met inschakeling van autoriteiten. En ja hoor, ik kreeg een mailtje terug dat het allemaal vervelend was, maar dat het materiaal er nog niet was. 's Middags heb ik zelf telefonisch contact opgenomen en gezegd dat de situatie niet langer aanvaarbaar is. Het is voorjaar en ik wil mijn terras zelf kunnen gebruiken en bovendien heb ik helemaal geen gevoel voor privacy meer. Daarbij komt dat ik sinds bijna twee jaar in zware verbouwingen onder, voor, achter en naast me zit, omdat de betreffende panden zijn opgekocht/doorverkocht door een projectontwikkelaar die de heleboel aan het strippen en heropbouwen is. Tijdens het telefoongesprek werd me vrij lakoniek gemeld dat de materialen er nog steeds niet zijn. Toen ik opnieuw dreigde met autoriteiten, belde men met de leverancier. Woensdag 25 maart wordt het materiaal geleverd en dan is er nog twee dagen werk. Ik heb gezegd dat 30 maart de steiger verwijderd moet worden en het woord 'kort geding'laten vallen'. Maar ik heb er een hard hoofd in. Hoe pak ik dit aan? DANK!
Antwoord:

Geachte heer,

 

 Helaas kreeg ik uw bericht pas zeer recent onder ogen, misschien heeft u in de tussentijd al een oplossing voor uw probleem gevonden. Om u  - en overige geïnteresseerden – toch nog een antwoord op de vraag te geven het volgende.

 

De wet zegt over het gebruik maken van andermans erf:

 

Artikel 56 (boek 5 van het Burgerlijk Wetboek)

 

Wanneer het voor het verrichten van werkzaamheden ten behoeve van een onroerende zaak noodzakelijk is van een andere onroerende zaak tijdelijk gebruik te maken, is de eigenaar van deze zaak gehouden dit na behoorlijke kennisgeving en tegen schadeloosstelling toe te staan, tenzij er voor deze eigenaar gewichtige redenen bestaan dit gebruik te weigeren of tot een later tijdstip te doen uitstellen.

 

Hieruit komen een aantal belangrijke punten naar voren. Als buur moet u dus gedogen, dat een ander voor werkzaamheden uw grond mag betreden en zelfs bv. stutten mag aanbrengen tegen uw huis. U moet daar vooraf op een correcte wijze van in kennis worden gesteld en schadeloos worden gesteld voor schade die u door het gebruik van uw zaak ondervindt. Als er “gewichtige redenen” zijn om het gebruik te weigeren of tot een later tijdstip uit te stellen, kunt u dat aanvoeren. Zo nodig kan de rechter  een belangenafweging maken en beslissen, of u toegang moet verlenen, of deze misschien kan worden uitgesteld en welke schadevergoeding er moet worden betaald.

 

In uw concrete geval is de buur in ieder geval wat betreft de behoorlijke kennisgeving in gebreke geweest. Verder lijkt het eindeloos ongebruikt laten staan van de steiger, om welke reden dan ook, niet rechtmatig te zijn. Het is immers zo dat de “klussende” buur het gebruik van uw grond tot een minimum dient te beperken. In dergelijke gevallen is het aan te raden naast eventueel mondeling overleg schriftelijk en aantoonbaar, bv. middels een aangetekende brief, te vorderen de steiger te verwijderen. Mocht daar geen gehoor aan gegeven worden, kunt u inderdaad overwegen een kort geding aan te spannen. Hiervoor dient u een advocaat in te schakelen.

 

 Ik begrijp dat uw verhuurder niet tevens de verhuurder is van de woning van de buur. In dat geval dient u zelf actie jegens uw buur te ondernemen. Mocht er wel sprake zijn van een gezamenlijke verhuurder, dan heeft u de keuze tussen het rechtstreeks aanspreken van de buur, of uw verhuurder vragen dat te doen.

 

 Huib Ghijsen

 

“Recht voor U” te Middelburg

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor uw reactie, dat had me zeker kunnen helpen, maar de steiger is inmiddels, na vier maanden, verwijderd.

De ellende duurt echter voort en ik heb nog een

vraag, aansluitend op mij onderstaande vraag.Ik huur een appartement in een grachtenpand. Dit is verkocht aan een projectontwikkelaar, die het pand vervolgens heeft gesplitst. Parterre en 1e verdieping zijn verkocht aan een derde, de 2e (mijn appartement) en 3e etage zijn in bezit van de projectontwikkelaar. Deze laatste heeft ook het aangrenzende pand gekocht en verkocht. Beide panden worden sinds ruim 2 jaar zeer zwaar gerenoveerd (leest: gestript en van de grond af aan opnieuwd opgebouwd). De projectontwikkelaar is mijn huisbaas, maar ook de aannemer in de beide verbouwingen. Ik heb twee jaar gewoond in een huis dat nauwelijks bewoonbaar is (in de winter, door verwijderen van plafonds lagergelegen verdiepingen en verwijderen complete achterzijde van begane grond, niet warmer te stoken dan 15c, zes, soms zeven dagen per week zo'n 10 a 20 Polen die van 07.00 - 18.00 uur ongelooflijk veel lawaai maken, regelmatig zonder electra/water, overstroming, diefstal van goederen, de hele dag keiharde radiomuziek, soms vijf verschillende stations door elkaar, zeven maanden lang een steiger voor mijn ramen, afgedekt met groen zeil, mensen boven me, naast me, voor me, achter me en onder me aan het werk, een ongelooflijke stofontwikkeling (een uur na stofanmemen kan ik mijn naam weer op het tv-scherm schrijven), steiger aan de achterpui van het bovenliggende appartement, van waaraf men zo mijn badkamer/toilet inkijkt, maar vooral het niet-aflatende lawaai, waardoor ik regelmatig genoodzaakt ben het huis te verlaten. Mijn gezondheid is aangetast (non-stop hoesten, reuk/smaak zijn grotendeels verdwenen, waarschijnlijk door het stof, en voortdurende zware hoofdpijn en oorsuizingen hebben ertoe geleid dat ik een hersenscan heb moeten ondergaan), mijn katten hoesten en hebben ontstoken ogen.

Mijn huisbaas weigert welke vorm van compensatie ook, integendeel, ik krijg ieder jaar gewoon mijn huurverhoging. Mag dit?Een volgende vraag is: natuurlijk wil de eigenaar mij het appartement uit hebben, ik betaal relatief weinig huur voor een appartement op een prachtige locatie en heb een dakterras van zo'n 40m2. Nu wil hij alvast gaan beginnen met renoveren van zowel mijn, als het bovenliggende appartement (dat op dit moment leeg staat). Dit houdt o.m. in dat hij op mijn terras een aanbouw wil zetten, met daarop een dakterras voor het bovenliggende appartement, waardoor ik geen enkele vorm van privacy meer heb. Dit kan toch zo maar niet? Daarnaast wil hij alvast beginnen met het vervangen van mijn achterpui (vooruitlopend op het moment dat ik zelf gillend weg zal lopen, althans, dat denkt hij, en hok het appartement een totale verbouwing zal laten ondergaan) waardoor ik o.a. openslaande deuren krijg waarvan de ene helft in de slaapkamer zit en de andere helft in de badkamer.Graag uw spoedige reactie, want ik begin zo langzamerhand behoorlijk ten einde raad te raken, vooral omdat de geŰigende instanties (overheid, politie, bouw- en woningtoezicht, huurcommissie, etc.) veelal gebruik maken van de kastje-naar-de-muur aanpak. Mijn inkomsten zijn zo dat ik me daarvan geen dure advocaat kan veroorloven, maar het is net te veel om gratis rechtsbijstand te krijgen.Vriendelijke groeten
 
Antwoord Beheerder:
Geachte mevrouw Hilkhuysen, deze vragen overstijgen inderdaad een eenvoudig advies. Ik kan u wel verder helpen tegen een redelijk tarief. Neemt u maar zsm contact met me op.

Met vriendelijke groet, Huib Ghijsen
"RechtvoorU"mobiel: 06-10253007 email: huib.ghijsen@xs2justice.nl/huibghijsen@gmail.com
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan kan ik n steiger op mijn terras laten verwijderen:

Steiger verwijderen voor onze woning van de buren.
      [Gesteld in Jurist-Zuid Holland]
2010-06-07 20:46:18
Wie betaalt de steiger? Hoe pakken wij dit aan?
      [Gesteld in Bouwen & Restaureren]
2010-09-14 12:58:25
Moet ik het dakterras delen?
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2011-06-18 00:54:59
Aangelegd dakterras niet in splitsingsakte
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2014-09-04 16:04:29
verwijderen steiger uit tuin
      [Gesteld in Burenrecht advocaat]
2015-10-13 11:23:10

Gemiddelde score Jurist-Zeeland: 8.9 (12x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Anita
  9.0
 • Toors
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  256991
  Beheerders:  1021

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  167 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+