Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

twijfel-relaties-invloed ouders-ratio vs gevoel

[Gesteld op: 22-03-2009]

Toelichting:
De afgelopen weken en de zaken die zijn voorgevallen, hebben mij heel erg aan het twijfelen gebracht over de effecitiviteit van van mijn manier van nemen van beslissinge. Ik heb een negatieve kijk op veel dingen. (vakantie vrienden afgezegd, want bang voor ruzie; bijna vakantie afgezegd bang voor conflicten, vier maanden doen over besluit leaseauto, meerdere keren solliciteren en toch bij oude baas blijven want de baan lijkt me toch niks, veel twijfelen over relatie, het uitmaken en vervolgens weer terugverlangen)

Mijn relatie van 1,5 jaar is over. In die relatie kreeg ik gauw twijfels: is ze wel sprankelend genoeg, genoeg diepgang. Heel veel goede eigenschappen heeft ze: stabiel, intelligent, zorgzaam, lief, aandacht voor anderen, nooit chagrijnig enz. Maar als ik over onze toekomst dacht, zag ik die in als iets wat saai zou zijn. Niet heel veel bruisende gesprekken, niet vaak verrassend. Althans in mijn beleving. Daar dacht ik zo over na dat het al realiteit was, terwijl ik geen vakantie met haar heb doorgebracht. Alleen kerst thuis en dat vond ik saai zo thuis op de bank. En op visites had ze ook niet het hoogste woord

De positieve dingen in de toekomst, hoe zij als vrouw zou zijn, hoe zij als moeder zal zijn, daar hield ik me niet mee bezig. Dat behoorde dan ook niet tot mijn toekomstbeeld en zag ik niet als realiteit.

Nu is mijn mening dat ik veel te veel op de negatieve zaken hebt gelet, en ook niet constructief tegenwicht heb geboden voor haar negatieve punten, of liever gezegd, de punten die ik mis. Als ik haar saai vond had ik beter iets kunnen gaan doen wat ze leuk vond, salsa dansen bijvoorbeeld, zodat ik had gemerkt, hoeveel ze kan genieten. In 1,5 jaar nooit gaan salsadansen, zij drong nooit aan, ik stelde het niet voor omdat ik het niet leuk vind. Egoistisch h`e...Ik ging dan zitten simmen en zitten twijfelen ipv het aan te pakken.

Mijn ouders (woon nog thuis, ondanks mijn 27 jaar) miste het houden van van mijn kant. Ik denk dat dit gevoel er is. Ik heb het tegengehouden denk ik door mijn verkeerde focus. Ik schiet vol als ik haar hoor, of een kaartje lees wat ik bij iemand anders tegenkwam. We hebben de afgelopen week heel goed gepraat. Ik moet veel opener zijn, niet op de negatieve dingen focussen. Dat is nu mijn mening. Maar ik twijfel toch. Ik wil haar niet nog eens zoveel pijn doen. Misschien is dat ene punt toch te belangrijk. Of eis ik teveel? Is dit oplosbaar?
Antwoord:
Hoi,

Ik kan heel kort en bondig zijn in mijn antwoord: je situatie is oplosbaar mits jij bereid bent aan jezelf te werken, mits je bereid bent in de spiegel te kijken en te erkennen dat jouw eigen negatieve houding ten opzichte van jezelf, van je partner en ik vermoed ook ten opzichte van anderen, hier debet aan is. Waar jij je op focust wordt voor jou realiteit. De vraag is in hoeverre JIJ bereid bent om te veranderen?

Als je partner in jouw beleving saai is dan zal er weinig veranderen aan dat beeld als je gaat salsa dansen, want ook dan zie je wel weer "saaie dingen", omdat daar je focus ligt. Het heeft dan ook niets met de ander te maken, maar met jezelf. Mensen, situaties en gebeurtenissen in het leven zijn een spiegel van jezelf. Waarschijnlijk twijfel je heel erg aan jezelf, die twijfel projecteer je dan in anderen. Hoe denk je over jezelf?

Als je bereid bent om je negatieve zelfbeeld en visie op de wereld om je heen te doorbreken kan ik jou een prima boek aanraden: "Denk je sterk en denk je zeker", auteurs: Fred Sterk en Sjoerd Swaen. Het boek is verkrijgbaar via o.a. Bol.com op dit adres:

http://www.bol.com/nl/p/boeken/denk-je-sterk-en-denk-je-zeker/1001004001961969/index.htm l#product_overview

Pas als jij bereid bent te veranderen en in wilt zien dat jij verantwoordelijk bent voor jouw belevingswereld en dus niet anderen in je omgeving, maken toekomstige relaties kans. Zolang je focus negatief is zal er weinig veranderen.

Misschien is een goed begin om zelfstandig te gaan wonen. Zo kun je eerst gaan werken aan de relatie die je met jezelf hebt en word je zelfstandiger, omdat je dan voor jezelf moet zorgen. Ik adviseer je met klem om "uit te vliegen". Het is niet gezond om op jouw leeftijd nog thuis te wonen.

Mocht je er alleen niet uitkomen schakel dan de hulp van bijv. een psycholoog in om te werken aan jouw negatieve denkpatronen. Negatief denken maakt veel kapot, dat heb je zelf al ondervonden. Het is dus belangrijk om hard aan jezelf te gaan werken voor je überaupt nog aan een relatie begint. Werk eerst aan de relatie die je met jezelf hebt, zorg dat je goed in je vel zit. Het boek wat ik je heb aangeraden kan je daar zeker bij helpen, je moet er echter ook wat mee doen!

Ik wens je veel succes met het doorbreken van je negatieve focus in een positief beeld van jezelf en de wereld en het zeker worden van jezelf.

Vriendelijke groet,
Anja

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan twijfel-relaties-invloed ouders-ratio vs gevoel:

Hoe kan ik beter en sneller bij mijn gevoel komen?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-26 21:52:13
Welke remedie voor stressgevoelig, dominant paard?
      [Gesteld in Bachbloesem Dieren]
2009-09-21 14:33:27
Dromen over de dood,
      [Gesteld in Dood]
2010-12-17 21:28:38
Intens en bewijsdrang in relaties
      [Gesteld in Vorige Levens]
2012-04-08 13:37:43
Mijn vorige leven?
      [Gesteld in Vorige Levens]
2009-06-04 21:03:46

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+