Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Utrecht

Zelf een vraag over Interieur-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Utrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Utrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Utrecht Klik hier.

RSS over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Utrecht op jouw website?Vragen over Interieur-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via E-mail. Klik hier.

Hoe kan ik mijn woonkamer het beste inrichten?

[Gesteld op: 22-03-2009]

Toelichting:
Wij hebben een kleine woonkamer van 3,5 m (breedte) bij 4 m (lengte) en zijn met 3 personen.
In de ene kant van de breedte zit een raam met daaronder de verwarming en aan de andere kant van de breedte zit de opening naar de keuken (helemaal rechts).
1 wand van de lengte is helemaal vrij, maar aan de overkant zit de opening van de deur helemaal rechts (tegen de opening van de keuken aan).

Ook met de kleuren weten wij geen raad.
De wanden zijn nu nog wit, op ÚÚn na ( waar het raam zit) , die is van oud eikenhout, net als het plafond.

Hoe kunnen wij de woonkamer toch een warme sfeer geven zonder dat het klein overkomt of te druk?

En welke accessoires en meubels kunnen wij het beste gebruiken?

We hebben nu ÚÚn rode bank die in een hoek loopt.

Alvast bedankt!
Antwoord:

Een kleine woonruimte hoeft zeker niet klein over te komen. Om te beginnen kunt u door het juiste gebruik van kleuren een kamer groter laten lijken. Kleuren hebben namelijk een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt. Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben (ton sur ton). U kunt uw muren dus het beste in een aantal verschillende, niet te donkere tinten schilderen. Schilder bijvoorbeeld drie wanden in redelijk lichte warme kleuren (voor het warme effect) en één wand in een lichte koele kleur, om het ruimtelijke effect te vergroten. Uit uw beschrijving van de woonkamer begrijp ik dat u een enigszins vierkante kamer hebt. Voor de wand in de koele kleur zou ik denk ik één van de wanden van 4 meter kiezen of een muurvlak op één van die wanden. Voor een warme sfeer kiest u verder een houten vloer of een vloerbedekking in een mooie warme tint. Houd de vloer ook vrij licht, dat vergroot uw kamer voor het oog ook. Het plafond kunt u het beste wit schilderen. Dan lijkt de ruimte hoger. Als het plafon aan de lage kant is, kunt u het hoger laten lijken door een strook van ongeveer 15 cm op de muur ook de kleur van het plafond (wit) te geven. Verder is een goede ruimtelijke indeling erg belangrijk voor het creëren van een prettige woonruimte. Zet niet te veel spullen neer! Zet in een kleine woonruimte juist grote meubels! Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar als u veel kleinere spullen neerzet en een aantal stoelen in plaats van een grote bank, lijkt de kamer kleiner. U hoekbank moet voldoende plaats bieden voor drie personen. Dus zet niet ook nog een fauteuil neer. Houd liever loopruimte. Schaf multifunctionele meubels aan. Neem in plaats van een salontafel een footstool. Die kan als extra zitplaats dienen, maar ook als tafel. Kies verder meubels op poten, dat houdt het luchtig. Zorg ook voor voldoende bergruimte. Veel rondslingerende losse spullen maken een woonkamer onrustig en druk. Zet lelijk ogende spullen in een dichte kast. Plaats een of twee meubels ook eens los in de ruimte, en zet niet alles langs de kant. Door dat laatste te doen, lijkt een kamer juist smaller en kleiner.

Voor accessoires geldt in een kleine woonkamer hetzelfde als voor meubels: niet te veel en niet allemaal kleine spullen. Liever één of twee grotere vazen of schalen dan een heleboel kleinere bij elkaar. Om de kleuren voor een ruimte te bepalen kunt u het beste een kleurenplan maken. Een kleurenschema voor een ruimte kan gemakkelijk vijf of zes kleuren bevatten. Een aantal lichtere tinten, een (of twee) accent kleuren en één of twee donkere kleuren. Betrek in het kleurenplan alle materialen, meubels en voorwerpen die in de kamer komen, dus vooral ook uw rode bank. En de vloer is ook erg belangrijk in het kleurenschema en sfeerbepalend, omdat die een groot oppervlak beslaat.

Tot slot nog een paar algemene tips:

·         Weet u nog niet goed welke kleuren u wilt, maak dan een sfeercollage. Een sfeercollage is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.

·         De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

·         Voor actie en spanning kies je complementaire kleuren, bijvoorbeeld limegroen met rood of citroengeel met paarsblauw.

·         Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.

·         Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.

Ik hoop dat het u met bovenstaand advies lukt om een voor het oog ruime woonkamer met een warme sfeer te creëren. Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004

e info@havenaarinterieurs.nl

w www.havenaarinterieurs.nl

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe kan ik mijn woonkamer het beste inrichten?:

Woonkamer inrichten voor meisjes van 12-17 jaar
      [Gesteld in Inrichting]
2008-01-10 12:36:40
Een kleurrijke woonkamer?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-01-06 21:24:53
indeling huis, nu woonkamer op de 1e verdieping
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-03-03 15:21:16
indeling huis, woonkamer boven naar beneden
      [Gesteld in Inrichting]
2010-03-03 22:03:10
Welke kleur bank, pas bij grijze laminaat?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-06-25 10:48:50

Gemiddelde score Interieur-Utrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+