Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Vereniging wil voorzitter als lid ontzettenen als

[Gesteld op: 21-03-2009]

Toelichting:
Onze voorzitter gebruikt zonder overleg zeer royaal de kas/creditcard. Termijn is nog twee jaar. In de statuten kan het bestuur een lid ontzetten. De voorzitter moet lid zijn. Mijn gedachte: bestuur wil voorzitter wegens gedrag dat niet in lijn is met de statuten als lid ontzetten. Daarmee is nietmogelijk voorzitterte blijven. Dit lijkt mij een achterdeur. E.e.a. staat zo in de statuten. Overigens wordt over een maand de voorzitter bij onze moedervereniging in het buitenland geroyeerd. Om een andere reden overigens. Hoogstwaarschijnlijk wil de voorzitter voor deze reis ( naar USA) ook weer de creditcard van de vereniging gebruiken.
Graag uw spoedige gewaardeerde reactie
Antwoord:

Een vereniging heeft leden, en deze leden benoemen in de regel het bestuur. Vervolgens verdeelt het bestuur de functies van voorzitter, secretaris en penningmeester. Bij deze functies horen ook taakomschrijvingen. Als iedereen zich houdt binnen deze taakomschrijvingen is er niets aan de hand, en zijn er dus geen mogelijkheden voor schorsing o.i.d.

Wat is exact het probleem? Doet de voorzitter grepen in de kas voor bijvoorbeeld prive-zaken, of vind u dat hij te hoge kosten declareert bij de uitoefening van zijn functie? In het eerste geval kan hij wel worden aangepakt, en wel door bijvoorbeeld de penningmeester, omdat deze hierdoor in de problemen komt. Gaat het echter om in uw ogen te hoge declaraties (via de creditcard) dan raad ik aan om dit tijdens een bestuursvergadering te bespreken. Het bestuur draagt namelijk als geheel verantwoordelijkheid voor het beleid van de vereniging, maar ook voor de uitgaven. De voorzitter moet luisteren naar de meerderheid van het bestuur. U kunt dus op de vergadering voorstellen om de creditcard in te laten trekken, of te besluiten om niet naar de USA te gaan. Als de andere bestuurders uw mening delen, dan wordt de voorzitter aldus voor het blok gezet: of de meerderheid volgen, of opstappen. Gaat de voorzitter daarna tcoh op dezelfde voet door, dan kan hij geschorst worden omdat hij een bestuursbesluit niet volgt.

Ik raad u aan om dit vooral binnen het bestuur op te lossen, en niet te kiezen voor het als lid ontzetten, omdat u daarmee de vuile was buiten gaat hangen, en dat is nooit bevorderlijk voor het welzijn van de vereniging. Bedenk daarbij wel dat de voorzitter als bestuurder mee moet stemmen over het ontzetten, en dat u wellicht een 2/3 meerderheid nodig heeft.

E.e.a. hangt ook af van hoe het in de statuten is omschreven. Ik raad u aan om deze statuten letterlijk te volgen, om te voorkomen dat u iets doet waardoor uw positie op de tocht komt te staan.

 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer de Ruyter,

Hartelijk dank voor uw vlotte reactie. In een bestuursvergadering heeft de voorzitter op een vraag van de penningmeester over de reis met een leugen geantwoord. De vergadering is door die reactie uit de hand gelopen. Voorzitter loopt weg en is teruggehaald voor het afsluiten van de vergadering. Het bestuur ( 6 leden incl. voorzitter ) heeft op verzoek van de voorzitter een brief gestuurd om af te treden. Daarna sluit hij ieder contact uit. Via brief, tel, sms . Geen contact meer. Wel hebben wij gemerkt dat hij leen lid van de kascommissie benadert. Vandaar dat wij eigenlijk het ontzetten als enige optie zien. Overigens is de voorzitter bij de leden niet echt"gezien". ( men ziet hem liever gisteren dan vandaag gaan ) Wij hebben meermaals via aangetekende schrijven verzocht om reactie. Bovendien hebben wij a.s. 4 april ALV waarvoor wij zaken van hem nodig hebben. Ook die, u raadt het, krijgen wij niet omdat hij niet reageert.
Met groet en dank,
Bert Wiering
 
Antwoord Beheerder:
Het probleem ligt nu iets anders dan eerder geschetst; het gaat nu niet meer on het geld, maar om het feit dat de voorzitter niet meer samen wil werken metd e rest van het bestuur, en onbereikbaar is. Dat is uiteraard geen situatie die kan voortduren.
Nu is het mij niet duidelijk wat u bedoelt met dat het bestuur op verzoek van de voorzitter een brief heeft geschreven. Bedoelt u hiermee dat het voltallige bestuur wil aftreden? Of dat de voorzitter zal aftreden?
Zoals eerder aangegeven wordt het bestuur door de algemene ledenvergadering benoemd. Aangezien deze ALV binnenkort weer wordt gehouden kunt u het voorstel inbrengen om de voorzitter te ontslaan als bestuurder. De ALV is hier namelijk het aangewezen orgaan voor.
Ik heb voor u het Burgerlijk Wetboek, Boek 2 er op nageslagen. Deze artikelen zijn bepalend voor de vereniging, de statuten kunnen eventueel aanvullend iets regelen. Hierna volgen enkele relevante artikelen, ik hoop dat u hiermee voldoende "vuurwerk" heeft:

Artikel 9
Elke bestuurder is tegenover de rechtspersoon gehouden tot een behoorlijke vervulling van de hem opgedragen taak.

Artikel 35
1. Het lidmaatschap eindigt:
a. door de dood van het lid, tenzij de statuten overgang krachtens erfrecht toelaten;
b. door opzegging door het lid;
c. door opzegging door de vereniging;
d. door ontzetting.
2. De vereniging kan het lidmaatschap opzeggen in de gevallen in de statuten genoemd, voorts wanneer een lid heeft opgehouden aan de vereisten door de statuten voor het lidmaatschap gesteld, te voldoen, alsook wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren. Tenzij de statuten dit aan een ander orgaan opdragen, geschiedt de opzegging door het bestuur.
3. Ontzetting kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten der vereniging handelt, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.
4. Tenzij de statuten dit aan een ander orgaan opdragen, geschiedt de ontzetting door het bestuur. Het lid wordt ten spoedigste schriftelijk van het besluit, met opgave van redenen, in kennis gesteld. Hem staat, behalve wanneer krachtens de statuten het besluit door de algemene vergadering is genomen, binnen ÚÚn maand na ontvangst van de kennisgeving van het besluit, beroep op de algemene vergadering of een daartoe bij de statuten aangewezen orgaan of derde open. De statuten kunnen een andere regeling van het beroep bevatten, doch de termijn kan niet korter dan op ÚÚn maand worden gesteld. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.

Artikel 37
6. Een bestuurslid kan, ook al is hij voor een bepaalde tijd benoemd, te allen tijde door het orgaan dat hem heeft benoemd, worden ontslagen of geschorst. Een veroordeling tot herstel van de arbeidsovereenkomst tussen de vereniging en bestuurder kan door de rechter niet worden uitgesproken.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Vereniging wil voorzitter als lid ontzettenen als:

VvE frusteerd reparatie souterrain
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2009-04-24 09:38:03
Moet een sportvereniging een voorzitter hebben?
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-03-30 10:17:19
Vereniging kent 2 oprichters bv. 1 NP + 1RP(=Stg.)
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-09-16 19:59:45
Is deze handelswijze correct en laakbaar?
      [Gesteld in Politiek]
2011-06-30 10:26:20
voorzitter kleineert vve-lid
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2013-05-09 21:05:01

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+